DA LI STE ZNALI DA JE ON PRVI MUŽ MILENE DRAVIĆ? Frajer svoje vrste, ŽENE SU GA OBOŽAVALE! (FOTO)
Milena Dravić, Foto: Printscreen Youtube

zanimljivo

DA LI STE ZNALI DA JE ON PRVI MUŽ MILENE DRAVIĆ? Frajer svoje vrste, ŽENE SU GA OBOŽAVALE! (FOTO)

Najkontroverzniji filmovi njegove karijere nalaze se van ovih zabrana

Objavljeno:

12. juna 1969. godine preminuo je jedan od bardova jugoslovenske režije – Vojislav Kokan Rakonjac.

Do danas je ostao jedan od najsubverzivnijih reditelja, a njegovi filmovi svojom provokativnošću, kritikom i razotkrivanjem lažnih zavesa ovdašnjeg društva i sistema i danas bi mogli da nose etiketu “nepodobni”.

Možda u tome treba tražiti razloge zašto je ovakav talenat i izuzetan angažovani stvaralac koji se svojom umetnošću borio za društvo koje će imati više svesti, ostao pomalo skrajnut i zaboravljen.

U pitanju je reditelj koji je za svojih osam godina karijere snimio četiri kratka filma i šest dugometražnih. Njegove priče su centralne i u omnibusima „Grad“ i „Kapi, vode, ratnici“. Dva filma u kojima je učestvovao bila su zabranjivana; kratkometražni „Zid“ (nezvanično) i omnibus „Grad“, jedini zvanično zabranjeni film u istoriji Jugoslavije.

1 / 5 Foto: Dragana Udovičić

Ali najkontroverzniji filmovi njegove karijere nalaze se van ovih zabrana. U pitanju su filmovi koji su tihim putevima sklonjeni iza paravana. Filmovi „Izdajnik“, „Klakson“, „Pre istine“ i „Zazidan“ su oni koji nikada nisu ni imali pravu distribuciju. Loše kopije ovih filmova, onda kao i danas, aktivno pripadaju samo domaćem piratskom kolekcionarstvu. Rakonjac je potekao iz Kino kluba Beograd i bio bard istog. Bavio se pedagogijom, sam snimao, montirao filmove, pomagao drugim autorima kao kreativni savetnik ili asistent, pisao scenarija. Interesantan je i njegov izlet na Televiziju Beograd gde je uradio zanimljivi serijal za decu „Laku noć, deco“ sa glumicom Milenom Dravić, sa kojom je bio u braku sve do svoje prerane smrti.

Prema pisanju tadašnje štampe Kokan Rakonjac je bio slika i prilika pravih beogradskih momaka- naizgled vrlo grub, privlačan za devojke, ali potpuni zanesenjak za film. Bio je u centru tadašnje boemštine. Poznavao je iz sveta umetnosti svakoga ko je trebalo da se poznaje i sa svakim je umeo da uspostavi kontakt.

Bonus video:

00:13

Elena Karić otišla sa novim dečkom kod muža u kuću

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.