PRIČA SONJE SAVIĆ KOJA OSTAVLJA BEZ TEKSTA: Priča o njoj je NEVEROVATNA, od 29. godine je sebe SMATRALA UDOVICOM
Sonja Savić, Foto: prentscreen/youtube/Diskos Official

životna priča

PRIČA SONJE SAVIĆ KOJA OSTAVLJA BEZ TEKSTA: Priča o njoj je NEVEROVATNA, od 29. godine je sebe SMATRALA UDOVICOM

Važila je za jednu od najtalentovanijih naših glumica.

Objavljeno:

Glumica Sonja Savić rođena je u Čačku 15. septembra 1961. godine.

Veliku pažnju publike, ali i reditelja privukla je veoma rano, bila je upečatljiva po svom promuklom glasu.

Svoju glumačku karijeru započela je u amaterskim trupama, a na filmu je debitovala 1977. godine u ostvarenju Zdravka Randića "Leptirov oblak". U tom filmu partner joj je bio njen klasić, glumac Zoran Cvijanović.

Nakon toga upisuje Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu koji i završava 1982. godine. Klasa u kojoj je ona bila smatra se za jednu od najboljih u istoriji akademije. Sonja je studirala zajedno sa Žarkom Lauševićem, Branimirom Brstinom, Suzanom Petričević, Buletom Goncićem, Zoranom Cvijanovićem i drugima.

Nakon toga su usledile brojne uloge u kojima je Savićeva bila maestralna, na spisku se nalaze ostvarenja poput filmova: "Živeti kao sav normalan svet", "Una", "Šećerna vodica", "Davitelj protiv davitelj", "Čavka", "Braća po materi".

Za ulogu Branke Đurić Dečke dobila je Zlatnu arenu na filmskom festivalu u Puli 1984. godine.

Nakon toga nizale su se nagrade, te je za film "Život je lep" nagrađena na festivalu u Veneciji 1985. godine.

Posebnu pažnju je privukao i film "Una" u kojem je Sonja tumačila naslovnu ulogu, a partner joj je bio čuveni Rade Šerbedžija. Ovaj film Miloša Radivojevića pomerio je granice u tadašnjoj Jugoslaviji.

Sonja Savić u filmu 'Una'
Sonja Savić u filmu "Una"foto: prentscreen/youtube/ srbolove

Zanimljivo je i to da se Savićeva pojavila i u spotu Miroslava Ilića za pesmu "Devojka iz grada", a tada je svojom lepotom oduševila mnoge Jugoslovene.

Devedesetih godina manje se pojavljivala na filmu, ali je ipak ostvarila nekoliko značajnih uloga, jedna od njih je u filmu "Ni na nebu, ni na zemlji".

Pored glume oprobala se i u režiji.

Veliki povratak na glumačku scenu usledio je dvehiljaditih godina gde je bila deo nekoliko, sada već, kultnih projekata za koje je bila nagrađena.

Poslednja uloga koju je odigrala bila je u filmu "Zabranjena ljubav", a tumačila je lik upravnice mrtvačnice.

Kada je reč o Sonji Savić ne može da se ne kaže da je bila deo generacije koja je obeležila osamdesete godine 20. veka. Ona je pripadala grupi ljudi koja je dobuko u sebi osećala, kako su oni tada to objašnjavali, veltšmerc.

"Svi su mislili da su osamdesete bile za nas, umetnike, srećna vremena, ali ja sam bila duboko nesrećna. I zapravo sam bila srećna kada sam pronalazila ljude koji su bili nesrećni koliko i ja. Tako smo se nekako prepoznavali", govorila je Sonja jednom prilikom za medije.

Glumica je poslednjih godina svog života bila veoma razočarana, a to se može najbolje videti iz njenih intervjua i iz emsija u kojima je gostovala.

Jednom prilikom govorila je o tome kako je ona zamišljala svoj život i porodicu, kao i o gubitku koji je doživela veoma mlada.

"Dok sam bila mlada, često sam zamišljala kako ću se udati i zasnovati porodicu sa čovekom koga beskrajno volim i kome ću se potpuno posvetiti. Imala sam veliku ljubav, ali otkako je on otišao iz mog života kada sam imala dvadeset devet godina, sebe smatram udovicom", rekla je Sonja u jednom intervjuu za "Story".

Glumica Sonja Svić
Glumica Sonja Svićfoto: prentscreen/youtube/Oblomov

Sonja Savić je preminula 23. septembra 2008. godine, a sahranjena je u selu Gornja Dolevica.

Bonus video:

00:24

ESPRESO NA LICU MESTA! ACO PEJOVIĆ DOŠAO NA MAC: Evo šta kaže o Emini Jahović

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.