NAD NJEGOVOM TRAGIČNOM SUDBINOM SVAKO BI ZAPLAKAO: Odmalena prolazio kroz PAKAO, a onda ga dokrajčila TEŠKA BOLEST
Glumac, Foto: prentscreen/youtube/ shonepns

sećanje

NAD NJEGOVOM TRAGIČNOM SUDBINOM SVAKO BI ZAPLAKAO: Odmalena prolazio kroz PAKAO, a onda ga dokrajčila TEŠKA BOLEST

Igrao je u najboljim filmovima koji su snimljeni na našim prostorima

Objavljeno:

Rođen je 11. aprila 1975. godine, a prvu ulogu dobio je kada je imao samo osam godina, u filmu „Kraj rata“ u kom je glumio rame uz rame sa Velimirom Batom Živojinovićem i Nedom Arnerić.

Kasnije su se nizale uloge u ostvarenjima „Tajna Laze Lazarevića“, „Dogodilo se na današnji dan“, „Kriminalci“, „Čavka“, „Granica“, „Pod žrvnjem“, „Prvi put s ocem na jutrenje“ i „Aleksa Šantić“. Ratić je važio za najpopularnijeg dečjeg glumca u SFRJ, a od njegovih honorara živela je cela njegova porodica.

Međutim, iz glume se povukao već sa 15 godina, a o njegovom životu ne zna se mnogo. Poznato je da mu je život u veoma teškom periodu promenio reditelj Dragan Kresoja koji je odlučio da mu da ulogu Vukole u filmu „Kraj rata“.

Naime, reditelj je za potrebe filma tražio po Hercegovini dečaka koji bi mogao na pravi način da iznese ulogu Vukole. Pošto ga nije pronašao u ovom kraju, vratio se u Beograd i u centru grada pronašao Marka, koji se tada sam šetao ulicama grada. Kresoja je odlučio je da ga pozove na kasting za film u kojem je glavnu ulogu tumačio Velimir Bata Živojinović.

Roditelji malog Marka bili su presrećni zbog toga što je njihov sin počeo da glumi, ali i da zarađuje, jer je to jedini prihod koji je tada njegova porodica imala.

Kada je ušao u svet filma, počeo je da napreduje, pa je četiri godine nakon ostvarenja „Kraj rata“ dobio novu ulogu Čavke u istoimenom filmu Miloša Radivojevića. Posle ovog uspeha, porodicu je preselio u novu kuću gde su mogli normalno da žive.

Roditelji malog Marka bili su presrećni zbog toga što je njihov sin počeo da glumi
Roditelji malog Marka bili su presrećni zbog toga što je njihov sin počeo da glumifoto: Print Screen Youtube/Super Mururoa

Važio je za jednog od omiljenih mladih glumaca i glumio je pretežno likove sa teškim sudbinama.

Njegova naredna uloga bila je u televizijskom filmu „Tajna Laze Lazarevića“ iz 1986. godine, reditelja Aleksandra Đorđevića, a u ovom filmskom ostvarenju igrao je lik Laze Lazarevića. Posle toga, dobio je ulogu u filmu „Dogodilo se na današnji dan“ Miroslava Lekića iz 1987. godine u kojem Marko Ratić igra dečaka Gregora.

Reditelj je za potrebe filma tražio po Hercegovini dečaka koji bi mogao na pravi način da iznese ulogu Vukole
Reditelj je za potrebe filma tražio po Hercegovini dečaka koji bi mogao na pravi način da iznese ulogu Vukolefoto: Print Screen Youtube/Domaci filmovi

Nakon ovih zapaženih uloga, prekretnica u Markovom životu bila je 1990. godina, kada je Ratić rešio da napusti glumački poziv i da se povuče iz javnosti. U toku ratnih godina, nastavio je život u Beogradu.

U septembru 2013. objavljeno je da je glumac Marko Ratić preminuo usled teške i neizlečive bolesti u 39. godini života, a sahrani su prisutvovali samo njegovi najbliži.

Bonus video:

05:10

ČOLA NAPRAVIO LOM U BUDVI: Espreso na licu mesta

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.