PREMINUO OTAC NAŠEG POZNATOG GLUMCA: Njegov život obeležila je VELIKA TRAGEDIJA
Glumac, Foto: Antonio Ahel/ATAImages

smrt

PREMINUO OTAC NAŠEG POZNATOG GLUMCA: Njegov život obeležila je VELIKA TRAGEDIJA

Za sobom je ostavio značajna književna ostvarena nezaobilazna po umetničkoj vrednosti u srpskoj kniževnosti

Objavljeno: 11:31h

Reditelj i pisac Jovan Bulajić je preminuo u 91. godini života, prenosi Politika.

Vest o smrti objavljena je tek danas, a srce velikog umetnika prestalo je da kuca krajem novembra. Iza sebe je ostavio sina poznatog glumca Ljubomira Bulajića. Sahrana je obavljena u krugu porodice.

Za sobom je ostavio značajna književna ostvarena nezaobilazna po umetničkoj vrednosti u srpskoj kniževnosti. Poslednje pre nekoliko godina "Trutovenija i druge priče".

Svojevremeno, kao direktor i reditelj Užičkog pozorišta, doneo je gledalištu jedinstvenu predstavu "Lomača", sagrađenu na tekstovima znamenitih pisaca i pesnika koji su posebno pozvani na saradnju da se mnogoglasjem dočara vekovna tragična sudbina srpskog naroda. Pomenuta predstava postavljena je i na Kraljevačkom stratištu streljanim na dan 14. oktobra kada se ova tragedija dogodila. Radio je u i Narodnom pozorištu u Beogradu.

Jovana Bulajića pratila je i lična tragedija kada je imao samo osam godina. Kao dete zatočen u nemačkom logoru Stalag Ce bio je najmlađi zatočenik logoraš u Drugom svetskom ratu. Desilo se to posle smrti majke ubijene od ustaša, kada se našao na ulici Bosanske Gradiške, gde su ga pokupili Nemci uz pomoć ustaša, posle Aprilskog rata zajedno sa pokorenom srpskom vojskom, depor tovan je u nemačke logore. Pred kraj rata Crveni krst je dete vratio u Jugoslaviju.

Rođen je u Beogradu, srednju školu pohađao je u Ljubljani, diplomirao na Visokoj filmskoj školi u Zagrebu. Živeo je i radio u Pančevu, Zrenjaninu, Užicu, Kosovskoj Mitrovici, Mostaru i Beogradu.

Ljubu je dobio u poznim godinama.

Bonus video:

00:24

ESPRESO NA LICU MESTA! ACO PEJOVIĆ DOŠAO NA MAC: Evo šta kaže o Emini Jahović

(Espreso/Kurir/Ljubomir Radanov/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.