SETIMO SE ŠTA JE KROZ ISTORIJU BILO SA PZE: Mnogi podaci su nam PROMAKLI, jedno se i danas PREPRIČAVA
Pesma za Evroviziju, Foto: RTS

zanimljivo

SETIMO SE ŠTA JE KROZ ISTORIJU BILO SA PZE: Mnogi podaci su nam PROMAKLI, jedno se i danas PREPRIČAVA

Popularno takmičenje dugi niz godina je jedno od najpoznatijih kada je reč o pop muzici

Objavljeno: 15:20h

Takmičenje Pesma Evrovizije jedno je od najpoznatijih muzičkih nadmetanja koje ima dugu tradiciju. Oduvek je privlačilo veliku pažnju, te je to slučaj i ove godine.

Kada se vratimo unazad, možemo videti da su mnoge naše velike zvezde želela da predstavljaju svoju zemlju na ovom takmičenju.

Davne 1961. godine Jugoslavija je počela da učestvuje na Pesmi Evrovizije, a 1989. odnela je i pobedu, a naredne godine takmičenje se održalo u Zagrebu, piše Vikipedija.

Zdravko Čolić je predstavlja Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije 1973. godine
Zdravko Čolić je predstavlja Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije 1973. godinefoto: prentscreen/youtube/ Zdravko Colic

Kroz sve te godine mogli smo uživati u numerama najboljih pevača sa ovih prostora, a samo neki od njih su: Kićo Slabinac, Tereza Kesovija", Zdravko Čolić, Danijel Popović, Novi fosili, Tajči, Bebi Dol...

Godine 1992. pevačica Ekstra Nena bila je poslednja predstavnica Jugoslavije na Pesmi Evrovizije sa numerom "Ljubim te pesmama".

Godine 1992. izvodila je numeru 'Ljubim te pesmama'
Godine 1992. izvodila je numeru "Ljubim te pesmama"foto: prentscreen/youtube/Djordje Nikolic

Pod imenom Srbija i Crna Gora prvi put će učestvovati 2004. godine gde će ostariti sjajan rezultat, te će zauzeti drugo mesto.

Godina 2006. mnogima je ostala urezana zbog situcije koja je tada nastala. Naime, svi odlično pamte Flamingose i Luisa koji su izveli numeru "Ludi letnji ples", a sa druge strane grupu No name sa pesmom "Ljubavi moja".

Glasanje koje se tad odvilo i danas se prepričava, bez obzira na najveći broj glasova publike koji je dobila pesma "Ludi letnji ples" zbog glasanja crnogorskog žirija ipak je grupa Flamingosi zauzela drugo mesto. U junu mesecu državna zajednica Srbija i Crna Gora prestala je da postoji, piše Vikipedija.

Peta po redu Beovizija koja se održala 2007. godine je događaj koji cela zemlja dobro pamti. Te godine Marija Šerifović je predstavljala našu zemlju u Helsinkiju na Pesmi Evrovizije i odnela pobedu sa pesmom "Molitva".

Beovizija je takmičenje zabavne muzike koje se u našoj zemlji održava od 2003. godine, a pod tim nazivom sve do 2020. godine. Nakon toga nasledila ga je Pesma za Evroviziju, zanimljivo je i to da je 2013. godine naziv ovog takmičenja bio Beosong, piše Vikipedija.

Na Pesmi za Evroviziju veliku pažnju svojim nastupom, ali i pesmom privukla je Ana Đurić Konstrakta i njena numera "In corpore sano". Konstrakta je 2022. godine našu zemlju predstavljala na Pesmi Evrovizije gde je zauzela peto mesto.

Naredne godine naš predstavnik bio je Luke Black sa pesmom "Samo mi se spava".

Dana 2. marta Srbija bira svog predstavnika za Pesmu Evrovizije koja će se ove godine držati u švedskom gradu Malmeu u maju mesecu.

Večarašnji program vodiće Dragana Kosjerina, glumac Slaven Došlo, kao i Kristina Radenković i Stefan Popović.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

05:10

ČOLA NAPRAVIO LOM U BUDVI: Espreso na licu mesta

(Espreso/B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.