SRBI MU NE ZNAJU IME, ALI GA OBOŽAVAJU: Tihi GLUMAC je bio NEVEROVATAN ČOVEK, glumu nije ZAVRŠIO, detalji ŠOKIRAJU
Milinković je odigrao oko 50 uloga u stranim filmovima, Foto: RTS printscreen

AU, ČOVEČE!

SRBI MU NE ZNAJU IME, ALI GA OBOŽAVAJU: Tihi GLUMAC je bio NEVEROVATAN ČOVEK, glumu nije ZAVRŠIO, detalji ŠOKIRAJU

Bio je apsolvent na Filozofskom fakultetu i govorio je četiri strana jezika

Objavljeno:

Pokojni glumac Predrag Preža Milinković ostao je upamćen u našoj kinematografiji kao najpoznatiji filmski epizodista.

Ako vam i dalje nije palo na pamet ko je u pitanju, možda će vam bliža asocija biti njegov nadimak Dezmond zbog neverovatne fizičke sličnosti sa istoimenim batlerom iz klasičnog krimi stripa "Rip Kirbi", Aleksa Rejmonda. Ako i dalje ne znate, sada ćete sigurno znati - više od 35 godina u vašim omiljenim filmovima i serijama igrao je batlere, konobare, obućare, poslastičare, psihologe, mesare...

Bio je takođe poznat i po nadimku Preža, a ono što je zanimljivo je da zapravo nikada nije studirao glumu, ali je bio veliki filmofil.

U karijeri dugoj skoro 40 godina odigrao je više od 300 najraznovrsnijih filmskih uloga u TV serijama, dramama i amaterskim filmovima. Sarađivao je sa oko stotinu reditelja.

Jednom prilikom, na pitanje da li je ikada u karijeri odbio neku ulogu, Milinković je odgovorio: "Nisam, to nije u mojoj prirodi. Ja volim filmove i glumu i ne verujem da ću ikada odbiti neku ulogu".

Dok su ga naši reditelji zatrpavali ulogama batlera i konobara, u stranoj produkciji je bio glavni glumac u dva krimi filma, a u jednom od njih, igrao je glavnog gangstera.

Predrag je preminuo 1998. u 64. godini
Predrag je preminuo 1998. u 64. godinifoto: RTS printscreen

Milinković je odigrao oko 50 uloga u stranim filmovima, uglavnom u projektima nemačke B produkcije, ali snimao je i u u Francuskoj, Španiji, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Austriji...

Tada je stajao uz glumačke veličine poput Đina Lolobriđida, Entoni Kvina, Orsona Velsa, Alena Delona i mnogih drugih.

Bio je apsolvent na Filozofskom fakultetu i govorio je četiri strana jezika (engleski, francuski, španski i italijanski).

1 / 8 Foto: RTS printscreen

Predrag je preminuo 1998. u 64. godini, a samo godinu pre smrti, objavio je knjigu "Susreti" u kojoj je opisao susrete sa ljudima koji su mu se učinili posebno zanimljivim u toku rada na filmu, pa se tako u knjizi može pročitati kako je pio sa Robertom De Nirom, ili kako ga je zbunio proslavljeni reditelj Mikelanđelo Antonioni.

Bonus video:

48:12

REDAKCIJA 22.03.2024. 2. DEO

(Espreso / Telegraf/ M.K./ Prenela:M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.