Otkud hrvatska pop pevačica na Beogradskom Džez festivalu? Vesna Pisarović sve objasnila! (FOTO)
Foto: promo

iznenađenje

Otkud hrvatska pop pevačica na Beogradskom Džez festivalu? Vesna Pisarović sve objasnila! (FOTO)

Poznata Hrvatska pevačica napravila je potpuni žanrovski zaokret
Objavljeno: 22:55h

Šta je bio glavni pokretač i motiv da „počnete iz početka“ sa muzikom, odnosno da gradite karijeru u drugom muzičkom smeru? Kako sada, nakon izvesnog broja godina gledate na tu odluku i koje od ciljeva koje ste tada sebi postavili ste i ostvarili?

Kako sam već neko vreme razmišljala kako da obogatim i transformišem pop izraz u kome sam se našla, odlučila sam da se upišem na studije džeza, prvo dodiplomski, pa postdiplomski, i uz selidbe po Evropi, nova poznanstva, nove muzičke sredine i mogućnosti, jedna je stvar vodila do druge i nekako sam se našla usred evropskog, odnosno nemačkog ’džez kruga’. No, iako sam pritom zamrznula svoje bavljenje pop muzikom, nisam nikako od nje odustala: i još uvek zapravo spremam nekoliko projekata kojima bi se izrazila više u tom smeru.Do džeza sam dolazila postepeno kroz godine, osluškujući, studirajući, upoznajući se sa različitim imenima i stilovima, s vokalnim džezom, bi-bapom, fri-džezom, džez-rokom, od recimo Bili Holidej do Koltrejna i Stiv Lejsija.

foto: promo

Da li je i koliko bilo teško osvojiti (istu i/ili novu) publiku drugačijim muzičkim izrazom? Predstaviti svoj novi muzički pravac kolegama i kritičarima?

Naprotiv, čak sam shvatila da to ljudi vrlo često pozitivno percipiraju, odnosno da to mogu koristiti kao svojevrsnu prednost! S druge strane, na našim prostorima se ipak bavljenje muzikom percipira donekle drugačije, uz vrlo snažan jaz između mejnstirma, odnosno estrade, i svega onoga što bi bila alternativa, a gde jednako spadaju i džez i pank. Ovde tako nailazim na mnogo više čuđenja, čak i predrasuda, jer su granice ove dve sfere toliko jasno zacrtane i branjene, da je prelazak iz jedne u drugu nezamisliv. No, na kraju krajeva, verujem da muzika koja poseduje neku neposrednost je sposobna da razbija takve barijere.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.