"TADIĆ ME PROMENIO I KAO IGRAČA I ČOVEKA!" De Liht se poklonio Srbinu "Legenda isto kao i Luis Suarez" (VIDEO/FOTO)
Frenki de Jong, Dušan Tadić, David Neres, Dejli Blind i Matijas de Liht, Foto: AP

"sjajan mentalitet"

"TADIĆ ME PROMENIO I KAO IGRAČA I ČOVEKA!" De Liht se poklonio Srbinu "Legenda isto kao i Luis Suarez" (VIDEO/FOTO)

Ako gledamo poslednjih 20 godina on je jedan od najvećih i najvažnijih koje je Ajaks imao, rekao je Matijas između ostalog

Objavljeno:

Sećamo se svi Ajaksove blistave sezone 2018/19 kada je držan čas fudbala Realu u Madridu, ali je usledilo šokantno ispadanje u polufinalu Lige šampiona.

Tada je Kazemiro "provozan" na ringšpilu Dušana Tadića, a Evropa je ostala zadivljena igrama Frenkija de Jonga i Matijsa de Lihta.

Upravo se drugi pomenuti prisetio te čarobne sezone i u intervjuu za Ajaks Showtime prisetio se koliko mu je Dušan Tadić promenio život.

- Tadić me je definitivno promenio i kao igrača i kao čoveka. Kao igraču, naučio me je šta je sve neophodno da bi se popeo na vrh. U stvari, ako bih morao da navedem najuticajnije fudbalere sa kojima sam igrao on bi definitivno bio jedan od njih. Imao je toliko uticaj na Ajaksov tim i mlade igrače poput mene - počeo je De Liht.

I daje konkretne primere.

- Bilo je tu svega, od ishrane do njegovih treninga… Radio je sa mladima, stvorio pobednički mentalitet u ekipi… Svakog jutra je bio u teretani sat vremena pre treninga i onda posle treninga još sat vremena. Posle nekog vremena to počinje da utiče na mlade igrače. Pomisliće: ‘Možda bih i ja trebalo ovako’. To se sigurno desilo mnogim momcima te sezone - rekao je De Liht.

Matijas de Liht na utakmici Ajaksa i Totenhema
Matijas de Liht na utakmici Ajaksa i Totenhemafoto: EPA/Olaf Kraak

Da kapiten reprezentacije Srbije nije stigao tog leta 2018. godine, pitanje da li bi sadašnji štoper minhenskog Bajerna uopšte bio tu.

Sezona ranije bila je teška za "kopljanike" pošto je Abdelhak Nuri kolabirao, dok je nastup u Evropi završen već u kvalifikacijama.

Abdelhak Nuri
Abdelhak Nurifoto: EPA/Stanley Gontha

Takođe, velikan sa "Johan Krojf arene" bio je drugi na tabeli, a centralni bek razmišljao je o odlasku, a onda su došli Dušan Tadić i Dejli Blind.

- Sa takvih vrhunskim igračima – tako iskusnim – nama mladima je postalo lakše da se razvijamo. Sigurno je imalo veliku ulogu u mojoj odluci da ostanem. Verovatno bih otišao i da nisu došli, ali sa njima je sve postalo mnogo privlačnije - kaže De Liht.

Dušan Tadić i Dejli Blind
Dušan Tadić i Dejli Blindfoto: Profimedia

Seća se prvog treninga sa Tadićem…

- Do tada smo se malo čuvali, počinjali malo sporie. Ali čim je on kročio na teren postalo je vrlo intenzivno. Pasovi, prijemi, odmah je uneo taj pobednički metalitet i potpunu koncetraciju - istakao je De Liht.

Matijas de Liht na utakmici Ajaksa i Fejnorda
Matijas de Liht na utakmici Ajaksa i Fejnordafoto: EPA

Jasno vam je dakle koliki je bio Tadićev uticaj na De Lihta.

- Prvo, ima sjajan mentalitet, ali uvek je tu za tebe. Zaista želi da ti pomogne - poručio je De Liht.

Dušan Tadić
Dušan Tadićfoto: Pro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia

I dan danas održava kontakt sa bivšim kapitenom.

- Nažalost, ne uživo, ali često razgovaramo preko WhasAppa. Uvek je lepo razgovarati sa njim - iskren je De Liht.

Pojedini sumnjaju da je ofanzivni vezista otišao posle pet godina jer bi ove sezone možda bio preseljen na klupu.

- Ne mislim da je to uticalo. Poznajem Tadića kao pobednika. Ne bi on otišao nigde zbog toga što postoji pretnja promene. On bi uzvratio - smatra De Liht.

Dušan Tadić
Dušan Tadićfoto: Pro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Zato na pitanje kako će Tadić biti upamćen u Ajaksu, jasno odgovara.

- Posebno ako gledamo poslednjih 20 godina on je jedan od najvećih i najvažnijih koje je Ajaks imao. Ako samo pogledate šta je uradio za kratko vreme, koliko je golova dao, koliko asistencija upisao, koliko ga navijači vole… Naravno, koliko je važan bio u toj sezoni Lige šampiona - jasan je De Liht.

Dušan Tadić
Dušan Tadićfoto: ANP / ddp USA / Profimedia

I poruka za kraj.

- Relativno kasno je došao u Ajaks. Suarez je, primera radi, posle Ajaksa otišao u Liverpul i Barselonu i onda ga je lakše smatrati za legendu. Ali kada pogledam ono što je Tadić uradio, sigurno da potpada u tu kategoriju - poentira De Liht.

Bonus video:

00:25

Auuuu, koliko u svetu cene kapitena Srbije: Dušan Tadić u odabranom drustvu u Dohi

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.