UMRO LEGENDARNI FUDBALER: Najveći trofej mu 3 puta izmicao, sa njim je u slavni klub stigla ČUVENA KLETVA...
Raul Mašado, Foto: X/@IuriPereira09

odlazak velikana

UMRO LEGENDARNI FUDBALER: Najveći trofej mu 3 puta izmicao, sa njim je u slavni klub stigla ČUVENA KLETVA...

Portugal oplakuje odlazak svog fudbalskog velikana koji je igrao 1960-ih godina prošlog veka kada su i klupski i reprezentativni fudbal ove zemlje bili među najboljima na svetu

Objavljeno: 14:16h
Nedeljko Đukić

Portugal oplakuje odlazak svog fudbalskog velikana koji je igrao 1960-ih godina prošlog veka kada su i klupski i reprezentativni fudbal ove zemlje bili među najboljima na svetu.

Raul Mašado, bivši štoper Leišoeša, Benfike i reprezentacije Portugala, preminuo je u 87. godini života.

Odličnim partijama i osvajanjem Kupa Portugala 1961/62, izborio je transfer u slavnu Benfiku, tada dvostrukog uzastopnog prvaka Evrope, predvođenog na terenu čudesnim Euzebiom.

Međutim, "Orlove" je baš tog leta napustio trener Bela Gutman jer nije dobio povišicu i navodno ostavio kletvu: "Benfika neće biti opet šampion Evrope ni za sto godina".

Lisabonski klub je od tada igrao pet finala Kupa šampiona i izgubio svih pet - 1963, 1964, 1968, 1988. i 1990. godine - a kod poslednjeg nije pomogla ni molitva Euzebija na grobu Gutmana...

Da stvar bude gora, Benfika je otad izgubila i tri finala UEFA kupa/Lige Evrope i jedan Interkontinentalni kup. Čak je i U19 tim Benfike izgubio tri vezana finala LŠ za taj uzrast pre nego što je osvojio ovo takmičenje 2021/22, zbog čega mnogi misle da je kletva konačno prekinuta.

Mašado je tako izgubio tri finala Kupa šampiona sa "Orlovima", ali je osvojio šest titula nacionalnog prvaka i dva Kupa Portugala pre nego što se 1969. vratio u Leišoeš.

Za reprezentaciju Portugala je odigrao 11 utakmica, ali zbog prejake konkurencije nije bio član postave koja je na SP 1966. u Engleskoj zauzela treće mesto.

Bonus video:

00:30

Gol Zahida protiv Spartaka

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.