PELE SE PREVRĆE U GROBU: Prvi put u 111 godina slavne istorije Santos ISPAO IZ LIGE! Samo 2 velikana su opstajala
Pokojni Pele, Foto: EPA/Antonio Lacerda

svemu dođe kraj

PELE SE PREVRĆE U GROBU: Prvi put u 111 godina slavne istorije Santos ISPAO IZ LIGE! Samo 2 velikana su opstajala

Santos se dugo u modernom fudbalu odupirao mnogo bogatijim brazilskim klubovima i januara 2021. igrao finale Kopa Libertadoresa, ali "balon" je morao da pukne

Objavljeno: 12:02h
Nedeljko Đukić

Nekoliko kola do kraja činilo se da su se izvukli, u poslednjem su imali sve u svojim rukama, ali nisu uspeli i naneli su klubu najveću sramotu u istoriji. Slavni Santos je ispao iz najjačeg ranga brazilskog fudbala prvi put u svojoj 111 godini dugoj istoriji!

Crno-beli su u poslednjem 38. kolu Serije A na svom "Vila Belmiru" izgubili od Fortaleze 1:2, a pošto su Baija i Vasko da Gama ostvarili pobede, "Ribe" su pale na 17. mesto i ispale iz lige.

Da se u Santosu sprema crno veče najavio je njihov bivši napadač Marinjo koji je doveo Fortalezu u vođstvo u 39. minutu. Štoper Mesijas je izjednačio u 52. minutu, međutim zbog gol-razlike, domaćin je morao da juri pobedu.

Golman Žoao Paolo je krenuo u napad u šestom od sedam minuta nadoknade i nije stigao da se vrati i zaustavi loptu na putu ka mreži posle udarca Lusera. Tad je bilo jasno da Santos ispada, a navijači na tribinama "Belmira" su bili u potpunom šoku.

Neverica i suze su se posle meča preobrazili u bes na ulicama luke Santos koja je gorela od zapaljenih vozila i eksplodiranih pirotehničkih srestava.

Za to vreme, navijači Vaska, Kruzeira, ali i ostalih velikana su slavili ispadanje Santosa. Sada su Flamengo i Sao Paolo jedini klubovi koji nisu ispadala iz najjačeg ranga brazilskog fudbala.

Sve se Santosu desilo manje od godinu dana od smrti legendarnog Pelea, za mnoge najboljeg fudbalera u istoriji i ikone kluba. Santos je klub koji je postigao najviše golova u istoriji, ima dve titule prvaka sveta i tri trofeja Kopa Libertadoresa (dva sa Peleom 1962. i 1963. i jedan 2011. sa generacijom koju su predvodili Nejmar, Elano i Ganso).

Iako finansijski problemi Santosa traju već godinama, "Ribe" su januara 2021. stigle do novog finala južnoameričke Lige šampiona, ali su izgubile od Palmeirasa (novog šampiona Brazila) golom u poslednjem minutu.

Santos se dugo u modernom fudbalu odupirao mnogo bogatijim brazilskim klubovima, kao jedini koji nije iz prestonica neke manje države u okviru Brazila (naročito se tu izdvajaju prebogati Palmeiras iz Sao Pola i Flamengo iz Rio de Žaneira), ali je postajalo sve teže oslanjati se na rad akademije i duh kluba.

Ove sezone su borjne zvezde i talenti otišli bez prave nadoknade, a trneeri su smenjivani dok poverenje do kraja sezone nije ukazano Marselu Fernandesu koji je više puta služio kao privremeni šef stručnog štaba. Činilo se da je uspeo da stabilizuje ekipu, ali je usledio bolan krah.

Gremio i Vasko se prethodnih godina takođe ispadali, ali su sa znatno jačom finansijskom strukturom, ali i pomoći koju su tad dobijali eliminani prvoligaši, uspeli da se vrate, Gremio još jači. Sada ta pomoć Ministarstva sporta Brazila više nije propisana zakonom i Santosu predstoje teški dani...

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

00:30

Gol Zahida protiv Spartaka

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.