Počinje futsal liga Srbije! Može li neko da skine sa trona evropski Ekonomac?! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Dado Đilas

kreću majstori na petoparcu!

Počinje futsal liga Srbije! Može li neko da skine sa trona evropski Ekonomac?! (FOTO) (VIDEO)

Espreso će iz nedelje u nedelju pratiti dešavanja na terenima Prve futsal lige Srbije

Objavljeno: 18:58h

Futsal je sport u kom se četiri igrača u polju i golman takmiče sa svojim protivnikom na terenu dimenzija kao i za rukometni teren, dakle odprilike 40 metara dužine i 20 metara širine.

Utakmice traju dva puta po dvadeset minuta, sa zaustavljanjem vremena kad god lopta napusti granice igrališta, a brojna pravila obezbeđuju publici sjajan doživljaj jer je u pitanju jako dinamičan sport.

Srbija je uvek bila sjajna u futsalu! Na Evropskom prvenstvu održanom 2016. godine u Beogradu, naša reprezentacija osvojila je četvrto mesto, a pre par dana Orlovi su u fenomenalnoj utakmici protiv Češke koja je odigrana u Nišu, a završena rezultatom 4:4 uspeli da obezbede plasman na sledeći šampionat Evrope koji će se održati u Sloveniji.

Futsal je sport koji je u velikoj ekspanziji, kako u Srbiji tako i u svetu i uskoro bi mogao da postane deo Olimpijskih igara. I pored svega ovoga, mesta u medijima za igru koja usrećuje milione ljudi širom sveta nema previše... Da se nepravda ispravi potrudiće se sportska rubrika Espresa!

Ovog vikenda počinje takmičenje u Prvoj futsal ligi Srbije koju ćemo za vas pratiti od početka, pa do kraja.

Prva liga će ove godine brojati 12 timova koji će se u dvokružnom sistemu boriti za što bolji plasman na tabeli. Posle završenog ligaškog dela, prvih 6 ekipa na tabeli obezbediće učešće u plej ofu koji će se igrati po sledećem sistemu:

foto: FSS

Prvoplasirani i drugoplasirani direktno će se plasirati u polufinale, dok će trećeplasirani igrati protiv šeste ekipe iz ligaškog dela, a četvrti će se sastati sa petim u četvrtfinalu.

Iz lige će direktno ispasti samo jedna ekipa, dok će 10. i 11. igrati baraž sa drugoplasiranim i trećeplasiranim iz druge lige.

Prva liga će ove sezone izgledati ovako:

foto: Printscreen/http://fss.rs

Posle prelaznog roka koji je bio jedan od najuzbudljivijih u istoriji ovog sporta u Srbiji jasno se vidi ko su favoriti ove sezone.

Šampion Ekonomac doveo je u svoje redove igrače koji kvalitetom mogu da se nose sa najboljim evropskim timovima! Ambiciozna uprava na čelu sa Prof. Dr. Veroljubom Dugalićem u Kragujevac je dovela futsalere koji bi možda konačno mogli da ostvare san ove ekipe, a to je plasman na fajnl for turnir Futsal kupa (pandan Lige šampiona u fudbalu).

U tim su stigla tri Brazilca, manje poznati ali veoma kvalitetni Tales i Simi, kao i Igor koji je već osvajao Futsal kup! Pored njih stigao je i Sorokin, vraćen je reprezentativac Srbije Slobodan Rajčević, a dovedeni su i supertalentovani Lazarević i Kopanja iz Euromotusa koji nažalost više ne postoji. Kada se na ova imena dodaju dva reprezentativna golmana Momčilović i Antonić, iskusni kapiten Rnić, Borisov, Prišić, Matijević, Ramić, Stojković... Jasno je ko je prvi favorit za osvajanje titule ove sezone. Na sve to, Ekonomac sa klupe predvodi jedan od najboljih futsal igrača koji je ikada igrao na ovim prostorima, Predrag Rajić i sa pravom možemo da kažemo da su ambicije Kragujevčana o plasmanu na završni turnir Futsal kupa i više nego realne.

foto: FSS

Iz drugog plana šansu čeka ekipa Nove Pazove. Do prošle godine stabilan prvoligaš pojačao se igračima Euromotusa koji se ugasio,a u prošloj sezoni je bio jedini konkurent Ekonomcu u borbi za titulu. Sa klupe ih predvodi Pantelić koji je do skoro bio aktivan igrač, ali se već na početku trenerske karijere pokazao kao odličan stručnjak. Pazovu su napustili veoma bitni igrači, kapiten Kalanović, Milosavljević, Ramadani i Inajetović, ali dolazak Vulića, Stanojevića, Šoša, Živića, Tepavčevića, Krasnića i 'kralja strelaca' iz prošle sezone, Nenada Roknića mogao bi da nadoknadi ovaj minus. Uz sve ove igrače tu je i talentovani Kukolj pa Pazova deluje kao ekipa koja bi mogla da se bori za sam vrh tabele. Ekipa Nove Pazove ima i fenomenalan trio golmana, pored povremenog reprezentativca Vulića za mesto u timu boriće se talentovani 20-godišnji Maljković i iskusni Stojnić.

FON je jedan od dva beogradska tima i može se reći najsimpatičniji tim u Srbiji. Momke koje sa klupe predvodi još jedna legenda srpskog futsala Borko Surudžić krasi drugarstvo. Pored drugarstva, fizički su veoma spremna ekipa, a i kvalitet im je na zavidnom nivou. Gol im čuvaju reprezentativac Filipović i bivši član Orlova Josimović, a od igrača se posebno ističu standardni član reprezentacije Andrija Stanković, kao i Petrov, Cvetković, Pešić, Arsić, ali i mnogi drugi... Doveli su dva velika pojačanja, Kalanovića i Milosavljevića iz Nove Pazove i sasvim sigurno će biti jedna od ekipa koja pretenduje za prva dva mesta na kraju sezone.

Silno je pojačan i tim Smedereva koji je u svoje redove doveo dva igrača zbog čijih poteza publika dolazi u hale – Ramadanija i Inajetovića. Pored njih u tim je stigao i provereni prvoligaški igrač Bojan Filipović. Smederevci imaju tim vredan respekta i očekuje se da će se boriti za plej of.

Novi Pazar je tradicionalno nezgodna ekipa. Uprava kluba iz godine u godinu sa malim finansijskim sredstvima uspeva da izvuče maksimum, a grad to zna da prepozna pa su tribine dvorane Pendik uglavnom ispunjene do poslednjeg mesta kada Pazarci igraju svoje utakmice. Neugodan domaćin, ali i nezgodan gost u timu ima par fenomenalnih igrača od kojih se posebno ističu Mutavdžić i Bihorac koji će propustiti start sezone zbog povrede kolena.

Ekipe sa juga Srbije uvek su znale da budu pravi hit šampionata. Jedna od tih ekipa je Kalča koja iz godine u godinu fenomenalno započne prvenstvo, ali onda izgubi korak u drugom delu šampionata. Da li su Nišlije spremne da ove sezone odu korak dalje ostaje da se vidi, svakako su ekipa koja može mnogima da pomrsi račune. Ipak, ove sezone će igrati u dosta podmlađenom sastavu, sa desetak novih igrača i pitanje je koliko je bilo vremena za uigravanje i trening.

Jastrebac iz Blaca je posebno zanimljiva ekipa. Kao i u Pazaru, kada Jastrebac igra utakmicu u svojoj hali često se desi da svi zainteresovani ne mogu da stanu na tribine! Prava domaćinska ekipa, ali ukoliko želi da izbegne borbu za opstanak i priključi se vrhu tabele moraće bolje na strani. Jastrebac je prošle sezone ispao iz prve lige, ali je zbog odustajanja Euromotusa iz takmičenja dobio priliku da ponovo zaigra u elitnom rangu srpskog futsala.

Deus iz Sremske Mitrovice je jako nepredvidljiva ekipa. Prošle sezone se do poslednjeg kola borio za opstanak, dok je pre dve godine do poslednjeg trenutka bio uključen u borbu za titulu. Videćemo kako će se futsaleri Deusa pokazati ove sezone.

Novajlije u ligi ove sezone biće Tvrđava Internacional iz Novog Sada, KMF RB iz Valjeva, Pirot i ekipa Samo Pravo iz Beograda. Novi Sad posle nekoliko godina ponovo ima predstavnika u prvoj ligi, a uprava ovog tima dovela je dva igrača koja u svakom trenutku mogu da reše bilo koju utakmicu. To su reprezentativac Vladimir Milosavac i Davor Popović. Takođe, za Internacional će ove sezone braniti i legendarni Vladimir Ranisavljević koji je čuvao mrežu naše reprezentacije na dva Evropska prvenstva, 2007. i 2010. godine.

RB iz Valjeva je pojačalo nekoliko igrača od kojih je najzvučnije ime svakako povremeni reprezentativac Milun Božić, a tu je i supertalentovani Ninoslav Aleksić koji je stigao iz Ekonomca, dok će Pirot da se osloni na proverene snage i fenomenalnu atmosferu koju prave ljubitelji futsala u ovom gradu.

Samo Pravo je tim koji se prošetao kroz drugu ligu prošle sezone, ekipa je dugo na okupu, a pojačanja su doveli pre svega na golu gde su stigli talentovani Tomić i Atanasković i praviće konkurenciju univerzitetskom reprezentativcu Avramoviću. Od igrača se posebno ističu Cimbaljević, Ratković, Sinđić i Ljujić ali veliki problem zadesio je ovu ekipu pred sam start sezone jer su ostali bez trenera Alilovića. Popularni Alila je veliki stručnjak i videćemo kako će ovo uticati na tim iz Rakovice.

Derbi prvog kola futsal lige na programu je u Novoj Pazovi gde će domaća ekipa dočekati FON, šampion Ekonomac odbranu titule kreće iz hale Jezero protiv Deusa, a evo i ostalih parova:

foto: Printscreen/http://fss.rs

Prvu futsal ligu Srbije takođe možete pratiti i na internet portalima posvećenim baš ovom sportu:

Futsalbalkan.com

Futsalsrbija.com

Dok direktne prenose utakmica šampiona Srbije Ekonomca možete gledati na sajtu:

Ipsport.net

Neka igre počnu!

BONUS VIDEO: Espreso u grotlu kortea navijača Milana 1

(Žarko Sokić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.