Poslednji srpski fudbalski boem: Na koga vas asocira broj 22? (FOTO) (VIDEO)

omaž pred penziju

Poslednji srpski fudbalski boem: Na koga vas asocira broj 22? (FOTO) (VIDEO)

Saša Ilić danas puni 38 godina, a kako mu je ovo poslednja sezona u karijeri, odlučili smo da vas podsetimo na neke od njegovih najznačajnijih trenutaka u karijeri*
Objavljeno: 12:07h

Na dan kada je rođen jedan od poslednjih fudbalera starog kova, džentlmen na terenu i šmeker van njega, odlučili smo da posvetimo nekoliko redova legendarnom kapitenu Partizana Saši Iliću. Prve fudbalske korake napravio je u tada nižerazrednom BSK-u iz Borče, da bi još kao dečak prešao u beogradski Partizan. Sa "crno-belima" osvojio devet titula i tri nacionalna kupa. U karijeri je pored Partizana nosio još dres Galatasaraja, Salcburga, Larise i Selte iz Viga. Za reprezentaciju Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i na kraju Srbije odigrao je 37 susreta i postigao 4 gola. Debitovao 16. avgusta 2000. protiv Severne Irske u Belfastu (2:1), a poslednji put dres sa državnim grbom oblačio 6. septembra 2008. protiv Farskih Ostrva (2:0) u Beogradu U sredu 30. 12. 2015. godine Ilić puni 38 godina, a kako mu je ovo najverovatnije poslednja sezona u karijeri, nema sumnje da poslednji fudbalski boem sa ovih prostora zaslužuje da se nađe u centru pažnje. Tim povodom, kontaktirali smo Ilića, koji rođendan provodi u Parizu, a kao i uvek izašao nam je u susret.

Šta želite sebi za rođendan? - Poželeo bih, pre svega, zdravlje svojoj deci, porodici i najmilijima, a to želim i svima Vama u 2016. godini. To je najbitnije! Šta biste poželeli Partizanu? - Poželeo bih da se u 2016. neke stvari ponove. Tu pre svega mislim na utakmice iz Evrope, a neke iz Superlige Srbije izbrišu, pošto je ovo jedna od najslabijih sezona Partizana u domaćem šampionatu ikada.

Kada to kažete, pretpostavljamo da su to najblistaviji i najcrnji momenti u godini na izmaku? To je bio težak udarac. Uz to, tu su i neki neočekivani porazi Partizana u domaćem prvenstvu
U nastavku teksta možete pročitati 22 vrhunca iz karijere Saše Ilića 1. Debi sa 18 godina Bilo je to 26. oktobra 1996. godine
Interesantno je da je Saša Ilić na ovoj utakmici nosio broj 1 i to je jedini put da na dresu nije stajao 22.
2. Kapiten sa 20 godina Nakon prelaska Ivana Tomića u Romu 1998. godine, stručni štab i uprava kluba odlučili su da kapitensku traku treba da ponese upravo on.
3. Gol u finalu Kupa protiv Crvene zvezde na Marakani 2001. godine Nakon izgubljene lopte Dejana Ilića, Vladimir Ivić je dodao loptu Saši Iliću koji je fenomenalnim udarcem levom nogom ostavio Aleksandru Kociću samo opciju da gleda kako lopta ulazi u mrežu.
4. Penal u Njukaslu ent Džejms Parku 2003. godine i pobeda na penale On je u šestoj seriji šutirao za opstanak kluba iz Humske u meču, a njegovo rutinsko izvođenje ovog jedanaesterca večna je tema većini navijača Partizana.
5. Partizan ulazi u Ligu šampiona, samo kada je Saša Ilić deo tima Nakon već opisanog ulaska u elitu 2003. godine, Partizan je igrao Ligu šampiona i u sezoni 2010/2011, kada su crno-beli ponovo posle penala eliminisali Anderleht i ostvarili veliki uspeh. Saša Ilić je u prvom poluvremenu te utakmice morao zbog povrede da napusti teren.
6. Promašaj protiv Real Madrida Mogao je da moćni tim "galaktikosa" da poklekne u Humskoj, ali je meč ipak završen bez golova.
7. Jedino proleće u Evropi srpskih klubova u 21. veku Nakon toga je eliminisana ekipa Dnjepra u 1/16 finala, a onda je usledilo nesrećeno ispadanje od ekipe CSKA, koja je te sezone osvojila ovo takmičenje.
8. Najbolji strelac Partizana u domaćem šampionatu Pored toga, Ilić zauzima drugo mesto kada je u pitanju broj nastupa u dresu Parnog valjka. Više od njega ima samo Momčilo Vukotić.
partizan.rs
9. "Ja bih da igra još malo" Nakon što mu je u početku karijeri skandirano "jedan je Ilić kapiten", na zalasku karijere, Ilić je dobio još dve pesme od strane ljubitelja crno-bele boje. Jedna je prerada pesme Dejana Cukića - "Ja bih da igra još malo, jer je Sale samo jedan...", a druga je od strane Grupe JNA, koja je napravila kompoziciju "Sale, hvala ti".
10. Šta to Ilić predstavlja za svakog navijača Partizana Skandiranje pri ulasku u igru, pesma posvećena njemu i još mnoge druge stvari biće samo lepo uspomene. Ne može se rečima opisati šta Saša Ilić predstavlja za svakog navijača, jer je to odnos koji je nešto više od ljubavi prema legendi voljenog kluba.
11. Poštovanje protivničkih igrača O Saši Iliću, igrači drugih klubova uvek su imali samo reči hvale i uvek su o njemu govorili sa velikim poštovanjem
12. Poštovanje navijača Crvene zvezde Ipak, ako postoji neki fudbaler Partizana koji uživa veliko poštovanje Delija, onda je to Saša Ilić, koji se na utakmicama sa crveno-belima uvek ponašao džentlmenski i u duhu fer pleja.
13. Šta treneri kažu o Saši Iliću Bilo da su to bili njegovi nekadašnji saigrači, srpski treneri ili stranci, o njemu se uvek govorilo samo u komplimentima i kada je fudbalska igra u pitanju, a i kada se govorilo o ponašanju van terena.
14. Uvek odmeren u izjavama kada priča o protivniku Bilo da se radi o najavi meča ili komentaru nakon poraza, kapiten Partizana je uvek birao reči kada je govorio o svojim protivnicima.
15. Ljubav saigrača Pored toga što je uvek bio primer i uzor mlađim saigračima kako da se ponašaju, legenda kluba iz Humske je tokom svoje karijere uvek bio osoba koja je svojim humorom sa jedne strane i autoritetom sa druge, držao sve "pod koncem" kada je u pitanju atmosfera u taboru crno-belih.
16. 10 titula sa Partizanom Ilić je 10 puta bio prvak države sa beogradskim timom, a tri puta je bio član ekipe koja je trijumfovala u Kupu Srbije.
17. Kolika je njegova ljubav prema Partizanu Nakon toga se ponovo vratio u Beograd i odigrao jednu sezonu, a onda je prešao u turski Galatasaraj. U zimu 2010. godine, Saša Ilić je ponovo postao igrač srpskog šampiona.
18. Dokumentarac o Saši Iliću Igrač koji je obeležio poslednjih 20 godina srpskog klupskog fudbala... Sa velikim zadovoljstvom smo prihvatili da budemo deo sponzorskog tima na ovom projektu... Sale je to zaslužio".
Fonet
19. Pogodak protiv Liverpula Jedan od njegovih najdražijih pogodaka iz vremena kada je nosio dres istanbulske ekipe jeste gol protiv Liverpula Ligi šampiona u sezoni 2006/2007 kada je Galatasaraj slavio rezultatom 3:2.
20. Pogodak protiv Real Madrida U porazu Selte na Santijago Bernabeu rezultatom 4:2, srpski fudbaler je bio jedan od strelaca.
21. Gol na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2006. godine Ilić je u nacionalnom dresu odigrao 37 utakmica i postigao 4 pogotka, a opšti je utisak da je mogao mnogo više da pruži.
22. Broj 22 Već duže vreme se među navijačima crno-belih provlači ideja da bi njegov broj trebalo povući iz upotrebe, a možda se i sećate koliki je revolt izazvao Adem Ljajić kada je odlučio da ponese broj koji je sinonim za Sašu Ilića.

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.