PRIČA O DERBIJU KLUBOVA KOJE SPAJA PUT: Zanimljive stvari ćete saznati o njemu!
Foto: EPA/ James Boardman

premijer liga

PRIČA O DERBIJU KLUBOVA KOJE SPAJA PUT: Zanimljive stvari ćete saznati o njemu!

Priča o najneobičnijem rivalstvu engleskih premijerligaša

Objavljeno:

Ovo nije priča o Mersesajd derbiju. Ovo nije priča o derbiju Severnog Londona. Ovo nije derbi između aristokratije i radničke klase ili bogatog severa i siromašnog juga. Ovo je jedno od najžećih i ujedno najteže razumljivih rivalstva u Engleskoj. Klubovi čiji se putevi ukrštaju a opet ih vezuje samo jedan put.

M23, put koji spaja Krojdon iz koga je Kristal Palas, gradić na jugu Londona i Brajton, pomorsku luku na jugu Engleske. Brajtonova primorska lokacija zasluzna je za nadimak ,,Galebovi''. Prvobitni nadimak im je bio ,,The Dolphins" koji simbolizuje ribolovacki duh grada. Prica kaze da su nadimak ,,Galebovi'' dobili na Bozic 1975 godine,u jednom Engleskom pabu kada su navijaci Palasa skandirali ,,Orlovi, orlovi'', dok su navijaci Brajtona spontano govorili ,,Galebovi,galebovi''. Zvanican naziv dobili su dve godine kasnije, sezona 76/77.

Prica o kulminaciji njihovog rivalstva datira iz sezone 1976-77. Tada su se prvi put sastali u sezoni kada je Brajton bio vodeci tim na tabeli. Pri rezultatu 1-1 na teren su uletele tri dimne bombe i utakmica je morala biti prekinuta. Upravo ova dva tima izvucena su mesec dana kasnije u prvoj rundi FA kupa . Meč je zavrsen 2-2 što je značilo da je morao da se igra ponovljen meč. Tri dana kasnije, u ponovljenom mecu u kojem je domacin bio Kristal Palas, rezultat je ponovo bio nerešen 1-1. Morao se igrati i treci mec na neutralnom terenu Stamford Bridžu.

FK Brajton
foto: AP

Palas je vodio 1-0, ali je sudija Ron Čalis ponistio čak tri gola Brajtonu. Orlovi su posle kontroverznih odluka arbitra slavili 1-0. Incidenti su usledili kada je trener Brajtona Alen Maleri ulazio u tunel nakon utakmice. Navijači Palasa su prosuli vruc caj po njemu nakon cega je on izjavio da je Palas smece od ekipe. Par godina kasnije, Maleri biva imenovan za novog trenera Kristal Palasa , sto je izazvalo bes njihovih navijaca. Nakon njegovoj dolaska, poseta na stadionu Palasa je drastično opala a uz to izgubili su oba M23 derbija nakon čega Maleri podnosi ostavku.

Rivlastvo se dodatno produbilo 1985. kada je Brajtonov igrač Geri Rajan slomio nogu na tri mesta nakon duela sa Henrijem Houtonom iz Palasa, a 1989. godine čak 5 penala je dosuđeno u duelu ove dve ekipe nakon svega 27 minuta! Još jedan igrač koji je krojio sudbinu ova dva kluba jeste Glen Marej. Ovaj vremešni britanac karijeru je započeo 2008. godine u dresu Galebova da bi 2011. prešao u tabor Kristal Palasa. Navijači mu to nisu zaboravili pa su ga redovno častili uvredama. Ipak, vratio se u Brajton 2016. godine gde nastavlja da rešeta mreže. 29 golova na 86 utakmica, bilo je dovoljno da se vrati legendu brajtonovih navijača.

Danas, Brajton je klub koji je vec drugu godinu za redom van zone ispadanja. Poznate su njihove dobre igre na njihovom stadionu Falmer gde klub uglavnom uzima bodove preko potrebne za opstanak. Oni su ove sezone napravili ogroman uspeh, plasiravši se u finale FA kupa, i tako podsetio na početak perioda kada je sve počelo.

Luka Milivojević
foto: AP

S druge strane, ekipa Palasa poslednjih sezona predvođena sjajnimLukom Milivojevićem drzi priključak u top 10 ekipa. Njihove nepredvidive igre ove sezone , ispostavilo se uticale su na pozicije ostalih ekipa na tabeli, posebno u borbi za titulu jer su neočekivano pobedili Mančester Siti.

Njihovi ovosezonski dueli zavrseni su pobedama Galebova od 3-1 i 2-1. Strelac u oba meča bio je Marej koji je podsetio navijače Kristal Palasa na to da su ga se rano odrekli, jer je on kao vino- što je stariji to je bolji.

Dok završavam ovaj tekst, prolazi mi kroz glavu da li sam vam sve rekao. Da li je ovaj derbi kod vas izazvao interesovanje za ova dva tima i da li će vam ovo rivalstvo promeniti poglede na ostale derbije koje nisu tako poznati. Da li ste se i vi na trenutak vratili u period Malerija i zapitali se da li je on ustvari izdao Palas svojom izjavom da je njihov klub smeće ili je izdao svoj Brajton tako što je prešao u tabor suprotnog rivala ?

No, ostrvski fudbal je takav. Nepredvidiv, pun preokreta, ali u suštini je prisutno neko zdravo rivalstvo, rivalstvo koje iza sebe ima tradiciju, kulturu i jednostavno, Engleska rivalstva i fudbal uopste su nešto posebno. Zato ga valjda i volimo.

(Espreso/ Marko Petrović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.