PIKSI ODGOVORIO ZAŠTO NIJE ZVAO KOLAROVA, MILIVOJEVIĆA, MAKSIMOVIĆA... Objasnio zašto su tu Petković, Krstičić...
Foto: Saša Pavlić Koky

to je srbija čekala da čuje

PIKSI ODGOVORIO ZAŠTO NIJE ZVAO KOLAROVA, MILIVOJEVIĆA, MAKSIMOVIĆA... Objasnio zašto su tu Petković, Krstičić...

Novi selektor je dao odgovor na pitanja oko spiska reprezentacije o kome se pričalo poslednje dve nedelje

Objavljeno: 10:28h

Dragan Stojković Piksi će naredne nedelje po prvi put okupiti reprezentativce od kako je postao selektor nacionalnog tima Srbije na početku misije zvane - plasman na Svetsko prvenstvo.

Legendarni bivši fudbaler je konačno seo na klupu reprezentacije što je bila već godinama želja većeg dela javnosti i od tada zrači optimizmom uz uveravanje da će Srbija igrati na Mundijalu u Kataru naredne godine.

Dragan Stojković Piksi
foto: Profimedia

Takođe, on je vrlo brzo po ozvaničenju saradnje sa FSS-om saopštio i prvi spisak reprezentacije i na koje igrače će računati za utakmice na početku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, te je svojim prvim spiskom prilično iznenadio.

Na njemu nije bilo nekih prethodnih godina standardnih igrača dok je evidentno da mu je cilj da i podmladi nacionalni tim i uveo neke mlade igrače. Upravo o tome je govorio i za "Mozzartsport".

On je najpre dao odgovor zašto na spisku nije bilo doskorašnjeg kapitena Kolarova, zatim Ljajića, Milivojevića koji se potom i oprostio od reprezentacije, te Nikole Maksimovića.

Artem Besedin, Aleksandar Kolarov
foto: Starsport©

- Kolarova i Ljajića poznajem, Milivojevića i Maksimovića ne, ali da odmah ovde raskrstimo: ništa ovde nije lično. Apsolutno nemam ništa protiv njih. Mislim da je vreme za nekim promenama, ne da bi oni otišli, nego da bi se ubrizgala svežija krv, da se mladosti da šansa. Ubeđen sam da su na spisku jako talentovani momci i da će oni vratiti to na najbolji mogući način. Ne verujem da sam se negde prevario. Niti je iko na spisku zato što poznajem njegovog ujaka ili da mi je neko rekao da ga pozovem. Ovo je isključivo moj izbor i niko se nije mešao u to. U ovom momentu računam na ovu grupu igrača. Sve ih cenim, nikad nisam rekao da nekog neću pozvati, ali to je objašnjenje. Niko mi nije rekao da nekog sklonim, to nema šanse, to ne može kod mene da prođe - poručio je Piksi.

On se potom osvrnuo i na pozive nekim novim igračima, pre svega Ivanu Iliću iz Verone i Urošu Račiću iz Valensije, kao i povratnicima u nacionalni tim Nenadu Krstičiću i Marku Petkoviću.

Ivan Ilić
foto: EPA/Luca Zennaro

- Veče pred objavljivanje spiska sam razmišljao i igrači koje sam stavio su bili Ivan Ilić i Petković. Zato što sam pogledao još koji put neke stvari i video kod njih nešto što mi se svidelo. Ilić ima 19 godina i igra u Seriji A. Njega vidim kao novog Matića. Treba mu malo vremena, ali nemojte da se iznenadite ako ga i sada stavim da igra. Kada neko ima kvalitet i kad se ponaša zrelo za svoje godine - a on se ponaša - treba mu dati šansu. Pritom, igra u jednoj od najjačih liga. Serija A je zahtevna, teška, jer tamo je važno da ne izgubiš, nije važno hoćeš li dati gol, bitno je da ga ne primiš. I u toj varijanti on izuzetno dobro ’dela’ na sredini terena, bogami već je prikupio dvadesetak utakmica kao standardan u timu.

Uroš Račić
foto: EPA/Jose Coelho

- Što se tiče Račića, nema šta da pričam o njemu. Bio je u reprezentaciji, nije nepoznat. Ima nešto iza sebe. Bio se izgubio u jednom periodu, ali otkako je došao u Valensiju... Partije koje pruža, impresivna korpulentnost, igra s obe noge, strahovit manevar na sredini terena... Mislim da momak zaslužuje da se nađe na spisku. Da li će da igra, to ćemo videti, ali mi se svideo. Nekoliko golova što sam video, levom, pa desnom, to je neverovatno. Za to treba imati i hrabrosti. Svi oni zaslužuju poziv i za mene su budućnost srpskog fudbala.

Petković je najveće iznenađenje.

FK TSC, FK Vojvodina, Marko Petković
foto: @Starsport/Srđan Stevanović

- I on ima reprezentativni staž, igra na deficitarnom mestu, video sam negde njegov kvalitet. Visoko je 185 centimetara, za igrača po strani ima mnogo dobre karakteristike u fizičkom i trkačkom smislu, voli sa loptom da uđe unutra, da deluje kao vezni igrač. Svidele su mi se te karakteristike. To može da bude iznenađenje za nekog, za mene nije, to su momci koji imaju malo godina i dugo treba da igraju za Srbiju. Oni su poklon od svevišnjeg, treba im dati šansu.

Tu je ponovo i Krstičić iz AEK-a.

Nenad Krstičić
foto: News1/Dado Đilas

- Znam ga iz Crvene zvezde i Sampdorije. U Zvezdi je bio bukvalno alfa i omega na sredini terena. Poslednje dve utakmice AEK-a sam gledao i jako mi se svidelo kako on to radi u veznom redu. Leva noga, odlična fudbalska inteligencija, za promenu strane, za dobar pas. Na kraju, nikom nije zagarantovano mesto. Ako me pitate za sastav, izaći će sigurno njih 11 na teren, ali videću šta je ono što je najbolje i što može da doprinese mojoj filozofiji, a to je tehnički fudbal, da je tehnika ta koja pravi razliku.

Piksi je takođe dao i svoje viđenje na temu koja traje godinama, a to je da li mogu Dušan Tadić i Sergej Milinković Savić u isto vreme da budu na terenu, pošto su i prethodni selektor, ali i dobar deo fudbalske javnosti stava da njih dvojica ne mogu zajedno da igraju.

Sergej Milinković Savić, Dušan Tadić
foto: Starsport©

- Zašto ne mogu, ne vole se (smeh)? Ma, mislim da svaki dobar fudbaler može da igra. Igrač se ogleda u njegovoj fudbalskoj inteligenciji. I njegovi kvaliteti se ogledaju u tome koliko daje za kolektiv, za tim. Tu ne postoji prostor da budeš sebičan. Da ja dam danas gol i završim priču, a to što 89 minuta igram katastrofa, to nema veze. To je pogrešno razmišljanje. Čuo sam tu priču da njih dvojica ne mogu zajedno, ali mislim da mogu, samo zavisi u kom sistemu, gde, kako... Mislim da su različiti igrači. Tadić je više kreativac, iskusan igrač, Milinković-Savić je strahovit potencijal, visok, šuterski raspoložen, u skoku dobar, dobro obavlja posao između dva šesnaesterca. E, sad, šta je enigma za mene? Zašto ga nisam video da u reprezentaciji igra dobro, onako kako javnost i svi mi očekujemo? Klub je jedno, a reprezentacija nešto drugo i on je svestan toga, da mora da pruži više u reprezentativnom dresu, bar je to moje mišljenje. Krenućemo da se družimo, pa ćemo da vidimo gde su ti problemi. Mislim da on može mnogo više. Kao i Tadić. Mnogo, mnogo više nego što pruža. I na tu temu ću da razgovaram sa njima. Moj utisak gledajući sa strane, po onom što sam video, je da oni moraju i mogu mnogo više da daju za Srbiju - rekao je Stojković.

(Espreso / Mozzartsport.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.