"ORLOVI" ČEKAJU ŽREB ZA MUNDOBASKET: Srbija može u 4 grupe, a sa ove 3 selekcije sigurno neće igrati!
Košarkaši Srbije, Foto: KSS

sve o proceduri

"ORLOVI" ČEKAJU ŽREB ZA MUNDOBASKET: Srbija može u 4 grupe, a sa ove 3 selekcije sigurno neće igrati!

Zemlje domaćice su iz komercijalnih razloga dobile pravo biranja jedne selekcije koja će nastupati na njihovom terenu u grupnoj fazi

Objavljeno:

Žreb za Svetsko prvenstvo u košarci na programu je u subotu 29. aprila u 13.30 po srednjeovropskom vremenu.

Prilično je zakomplikovan, ali neke stvari su ipak poznate.

Sve 32 reprezentacije će biti raspoređene u osam grupa po četiri tima. Utakmice u grupama A, B, C i D igraće se u Manili, one iz grupa E i F u Okinavi, a iz grupa G i H u Džakarti.

Srbija je u drugom od osam šešira, zajedno sa Francuskom, Slovenijom i Litvanijom i ne može biti žrebana sa nekom od ovih selekcija.

Košarkaška reprezentacija Srbije
foto: Starsport©

Takođe, zemlje domaćice su iz komercijalnih razloga dobile pravo biranja jedne selekcije koja će nastupati na njihovom terenu u grupnoj fazi. Filipini su odabrali SAD (Manila), Japan je odabrao Sloveniju (idu na Okinavu), a Indonezija selekciju Kanade (Džakarta).

Na žrebu će biti primenjivani geografski principi – ne može više od jedne ekipe iz Azije, Afrike i Amerike da bude u grupi, dok svaka grupa mora da ima obavezno jednu, ali maksimalno dve selekcije iz Evrope.

Geografska pravila takođe podrazumevaju da timovi iz šešira 1, 3, 5 i 7 budu raspoređeni u Grupe A, C, E i G. Ekipe iz šešira 2, 4, 6, i 8 biće u grupama B, D, F i H (uključujući Srbiju).

Samim tim "Orlovi" će dobiti po jednog rivala iz šešira 4 (Kanada, Venecuela, Crna Gora, Portoriko), šešira 6 (Kina, Letonija, Meksiko, Gruzija) i šešira 8 (Liban, Egipat, Južni Sudan, Zelenortska ostrva).

Svetsko prvenstvo na programu je od 25. avgusta do 10. septembra

Bonus video:

00:22

Atmosfera na utakmici ZKK Kraljevo

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.