NAJBOLJI NA SVETU NAVIJA ZA GAJDOBRU! Kup je "čedo" srpske košarke - čačanski pohod na Niš i spas sezone za VEČITE
Završni turnir Kupa Radivoja Koraća, Foto: Starsport, Espreso ilustracija

U SURET SVETKOVINI SRPSKE KOŠARKE

NAJBOLJI NA SVETU NAVIJA ZA GAJDOBRU! Kup je "čedo" srpske košarke - čačanski pohod na Niš i spas sezone za VEČITE

Kup Radivoja Koraća je na programu od 14. do 17. februara

Objavljeno: 19:54h

Kup Radivoja Koraća ima poseban značaj za sve ljubitelje košarke u Srbiji, a ove sezone se čini da je ulog nikad veći.

"Večiti" rivali Crvena zvezda i Partizan su se pretplatili na trofeje, ali ne stižu u Niš u najboljem raspoloženju. Pobede nad Zadrom, odnosno Igokeom mogu značiti injekciju samopouzdanja za izabranike Janisa Sferopulosa i Željka Obradovića koji su doživeli nekoliko bolnih razočarenja, što u Evroligi, tako i u regionalnom takmičenju.

Međutim, Kup i jeste jedno od najzanimljivijih takmičenja upravo zbog toga što na veliku košarkašku scenu dolaze nova imena željna dokazivanja.

Ledej i Nedović
Ledej i Nedovićfoto: Starsport

Crvena zvezda ima niz od tri uzastopna trofeja i rekorder je sa 9, dok je Partizan osvojio 8, od kada je takmičenje 2003. premenovano u Kup Radivoja Koraća.

"Večiti derbi" je moguć tek u finalu, a osim prestiža, ovaj trofej beogradskim rivalima donosi mnogo. Iako je Crvena zvezda gotovo izgubila šanse za plasman plej-in Evrolige, osvajanje Kupa bi podiglo raspoloženje u timu i umnogome odredilo nastavak sezone.

Partizan takođe prolazi kroz veliku krizu, a svetlo na kraju tunela nakon pet od šest poraza može biti upravo “Žućkova levica”.

Crvena zvezda aktuelni šampion Kupa Radivoja Koraća
Crvena zvezda aktuelni šampion Kupa Radivoja Koraćafoto: Starsport/Peđa Milosavljević

Dva debitanta u Nišu

Pored Partizana i Crvene zvezde, tu su abaligaši Mega, FMP i Borac, dok su svoje mesto na završnom turniru našli Vojvodina, Čačak 94 i Hercegovac iz Gajdobre.

Vojvodina je kartu za Niš obezbedila kao prvoplasirana u KLS, dok su ostala dva tima preko drugostepenog Kupa uspela da se domognu prestižnog takmičenja.

Partizan će u četvrtfinalu igrati protiv senzacije iz malog mesta nadomak Bačke Palanke koje je proslavio najbolji basketaš sveta Strahinja Stojačić.

Poslednji klub za koji je igrao dvostruki MVP je upravo Gajdobra.

Strahinja Stojačić
Strahinja Stojačićfoto: Belga / ddp USA / Profimedia

- Gajdobra je čisto zato što volim kada vidim čoveka koji voli košarku i koji želi da uloži u košarku isključivo iz ljubavi, bez ikakvih interesa. To radi Stojan, daje srce za klub i pokušava da napravi lepu priču i zbog toga sam ušao da pomognem koliko mogu. Zdrava sredina za igru, što se tiče kluba kao kluba i što se tiče publike. Igrao sam u dosta klubova, ali nikada nisam igrao u tako nekom mestu gde ljudima znači košarka. Zadovoljstvo je igrati za Gajdobru. Takvih timova treba da ima više u Srbiji - rekao je jednom prilikom Stojačić u izjavi za Sputnik.

Zanimljivo je da ovaj tim ima dugu tradiciju, a grupa mladih entuzijasta je osnovala klub davne 1978. godine u lokalnoj biblioteci.

Klub je ubrzo izborio plasman u Drugu vojvođansku ligu, a potom i u Prvu B ligu Jugoslavije. Nažalost, zbog finansijskih poteškoća početkom ovog veka, klub se gasi i prestaje da postoji.

Posle ravno 40 godina od osnivanja i 17 godina od gašenja, klub je ponovo osnovan 2018. godine. Celu priču pokrenuo je Stojan Dangubić koji je postavljen za predsednika kluba, dok je za trenera izabran Radomir Kisić.

- Ljubav pre svega prema Gajdobri, a onda i prema košarci me je navela da nakon 18 godina od gašenja kluba ponovo pokrenem priču o osnivanju KK Hercegovac. I sam sam nekada bio igrač kluba, odrastao sam uz njega i to je neka posebna vrsta ljubavi prema tom klubu koja mi je usađena od dečačkih dana. Kada je klub ponovo krenuo sa radom 2018. godine za prvog trenera postavljen je Radomir Kisić koji je i meni bio trener dok sam igrao u Hercegovcu.

- Od reosnivanja kluba u radu mi pomaže Miloš Pudar, čiji je pokojni otac Radivoje osnivač kluba. Od sezone 2023/24. radu u klubu se priključio Marko Pecelj, bivši istaknuti sudija, inače takođe naš čovek iz Gajdobre. Što se rezultata tiče, mogu da budem veoma zadovoljan do sada učinjeim. U prethodnoj sezoni malo nam je nedostajalo da uđemo u KLS, dok smo ove sezone ostvarili fantastičan uspeh, najveći u istoriji kluba, plasman na Kup Radivoja Koraća gde nas očekuje meč sa evroligašem, beogradskim Partizanom. Takođe sam ponosan na činjenicu da u tako malom mestu kao što je Gajdobra imamo oko 60 dece u mlađim kategorijama kluba - rekao je Dangubić.

Drugi debitant u takmičenju je Čačak 94 i biće to prvi put u istoriji da će na Kupu zaigrati dva kluba iz grada sa Morave.

Ovoj zdravoj i ambicioznoj sportskoj priči se prošle godine priključio nekadašnji trener Borca, a sada pomoćnik u stručnom štabu Svetislava Pešića, Marko Marinović.

Kako je Čačak grad košarke, 1994. se rodila ideja da se osnuje još jedan košarkaški klub koji će dečacima pružiti šansu da se nadmeću sa vršnjacima.

Bilo je teških vremena, ali od 2003. godine klub počinje da raste i da se probija ka najvišim rangovima.

Tokom 2016. godine, klub je preuzela nova i veoma ambiciozna uprava na čelu sa Milanom Popovićem i klub se vraća na staze uspeha.

U sezoni 2017/2018 klub je zauzeo prvo mesto u drugoj srpskoj ligi i samim tim obezbedio istorijski ulazak i viši rang – Prvu Srpsku ligu! U prvoj sezoni u tom rangu takmičenja, klub završava na osmom mestu. Da bi već druge sezone završio na fenomenalnom drugom mestu, ali im je viši plasman izmakao.

Marko Marinović
Marko Marinovićfoto: aba-liga.com

U sezoni 2020/2021 klub je ostvario istorijski uspeh i ušao u viši rang tj. u Drugu ligu Srbije. Potom je 2022. godine Čačak 94 stigao do dugo čekanog cilja, plasmana u KLS gde se i zadržao.

Nakon toga je stigao i plasman u Kup Radivoja Koraća, gde će u četvrtfinalu igrati gradski derbi protiv Borca. Ono što iz kluba vole da istaknu je da je veliki broj njihovih igrača koji su prošli kroz klub uspeo da stekne i univerzitetsku diplomu.

Potencijalna iznenađenja

Teško je reći da bi bilo koji od timova mogao da napravi senzaciju, a tokom istorije nakon 2003. godine, to se desilo samo četiri puta.

FMP je slavio 2003, 2005. i 2007, da bi 2016. godine na scenu stupila Mega na čelu sa Dejanom Milojevićem.

Znali su večiti da ispadaju i u četvrtfinalu, to se desilo crveno-belima 2010. godine kada ih je ponovo nadigrao tim uz Železnika.

Parovi četvrtfinala: Pobednik meča Borac - Čačak 94 ide na boljeg iz susreta Crvena Zvezda - FMP. U drugom delu kostura koplja će ukrstiti Partizan i Hercegovac iz Gajdobre, kao i Mega i Vojvodina.

MVP

Luka Mitrović, Danilo Anđušić i Ognjen Jaramaz su po jednom osvajali MVP priznanje na Kupu Radivoja Koraća, dok je Branko Lazić neprikosnoven po broju nastupa.

Što se tiče trenera, crnogorski stručnjak Dejan Radonjić je najtrofejniji trener sa 5 pehara, prati ga Vujošević sa 3 i Trinkijeri sa 2.

Stranci

Janis Sferopulos i Željko Obradović su morali da se odluče za 4 stranca koja će zaigrati u Nišu, a situacija nije bila baš tako jednostavna.

Za crveno-bele će igrati Adam Hanga, Rokas Gedraitis, Jago dos Santos i Džoel Bolomboj, a van tima su ostali ostali Gilespi, Tobi, Smart i novajlija Tompkins koji još uvek nije debitovao.

Obradović i Sferopulos
Obradović i Sferopulosfoto: Starsport

Obradović je otpisao Kabokla, Ponitku i Smita, dok će igrati Džejms Naneli, Zek Ledej, Frenk Kaminski i Pi Džej Doužer. Kevin Panter se ne ubraja u strance pošto ima pasoš naše zemlje.

Podsećanje na istoriju Kupa

Takmičenje u nacionalnom Kupu igra se od 1959. godine, kada je na finalnom turniru u Beogradu trofej osvojila KK Ljubljana. Kup nije igran 1961. godine, kao i u periodu od 1963. do 1968. Najuspešnija ekipa u ovom takmičenju, u periodu od 1959-1991, bila je zagrebačka Cibona, koja je osvojila 8 trofeja, sledi Jugoplastika sa 5, Crvena zvezda sa 3, Partizan, Bosna i Beograd sa 2 dok su po jedan trofej osvojili Ljubljana, Zadar, Radnički (Beograd) i IMT (Beograd).

U periodu od 1992 – 2006 najuspešniji je bio Partizan, sa 6 trofeja, a slede FMP Železnik i Budućnost sa 3, Crvena zvezda sa 2 i OKK Beograd sa 1 trofejom.

Trofej Kupa Radivoja Koraća
Trofej Kupa Radivoja Koraćafoto: KSS

Od 2007. do 2023. su viđene senzacije u režiji FMP Železnika i Mege.

Od sezone 2002/2003. takmičenje u nacionalnom Kupu nosi ime Radivoja Koraća, a od 2013. godine pobednik nacionalnog Kupa dobija repliku originalnog trofeja Kupa Radivoja Koraća koji se od 1972. do 2002. dodeljivao pobedniku međunarodnog takmičenja. Time je realizovana ideja Košarkaškog saveza Srbije koju su podržali čelnici Fiba Evropa da "Žućkova levica" nastavi svoj život kroz srpski Kup.

Bonus video:

00:21

Izlazak igrača, večiti derbi, Crvena zvezda, Partizan

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.