BOLNO OTREŽENJE ZA SRBIJU! Oglasio se Pešić: Žao mi je...
Pešić i Jokić, Foto: Starsport

iskren do koske

BOLNO OTREŽENJE ZA SRBIJU! Oglasio se Pešić: Žao mi je...

Iskusni stručnjak otvorio oči košarkaškoj javnosti

Objavljeno: 17:54h

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić je u opširnom intervjuu za "Sportski žurnal" govorio o trenutnoj situaciji u domaćoj košarci, predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu, ali i donekle dao odgovor na pitanje "od milion dolara" - da li će Nikola Jokić ponovo obući nacionalni dres?

Za početak je govorio o izazovima koje ima kao selektor.

- Ulogu selektora sam drugačije doživljavao i zamišljao... Bio sam selektor nemačke reprezentacije i trener svih selekcija u Jugoslaviji, kao i klupski trener u mnogo sredina. Sada sam selektor Srbije, selektiram igrače, pravim programe priprema uz saradnju Saveza i Dragana Tarlaća, direktora reprezentacije. Žao mi je što za ovo vreme provedeno ovde nisam još uspeo da znanjem i entuzijazmom probudim ljude koji vode našu košarku. Jer nju ne čine samo Zvezda, Partizan i reprezentacija. Košarka je nešto mnogo šire. Sa aspekta interesovanja ona nikada nije bila popularnija, a da ima manje potencijala. Dakle, žao mi je što ne uspevam, ali trudiću se i dalje da probudim odgovornost kod odgovornih ljudi - rekao je Pešić u razgovoru sa novinarom "Žurnala" Predragom Miljušem.

Svetislav Pešić
Svetislav Pešićfoto: Starsport©

Nije oduševljen situacijom u srpskoj košarci.

- Srpska košarka je sistem takmičenja, Registracioni pravilnik, pravilna selekcija mladih igrača, primenljiva metodika treninga...Na žalost pomaka je malo i nisam siguran da smo na pravom putu - kaže iskusni stručnjak i nastavlja:

- Mi smo se veoma dobro ušuškali, fino nam je, ne izlazimo, šta je napolju ne znamo. Ne zanimaju nas promene, „a što bismo mi nešto menjali kad nam je sve dobro“. A zemlja smo košarke koja nema ni trenažni ni nacionalni sportski centar, kao fudbalski i odbojkaški savez.

O licencama u Evroligi...

- Svaka zemlja je specifična...Apsolutno je dobro da imamo Zvezdu i Partizan i da nas predstavljaju u Evroligi, oni bi trebalo da dobiju stalnu licencu kao Žalgiris.

- Voleo bih da više naših klubova igra u Evropi, jedina smo zemlja bez njih u internacionalnim takmičenjima, ako izuzememo Zvezdu i Partizan. Nisam protiv ABA lige, ali da li je Srbija zadužena da i dalje razvija okruženje. Za nas je ABA liga prevaziđena, ali ne vidim da našim klubovima nešto smeta. Možda zbog toga što je ABA jedina liga u Evropi sa otvorenim tržištem za igrače, svih 12 igrača u timu mogu da budu stranci za razliku od Španije, Francuske, Nemačke, Italije gde je formula domaći strani igrači 5+7 ili 6+6...

Svetislav Pešić
Svetislav Pešićfoto: Dalibor Danilović

Kult reprezentacije i dalje živi...

- Ponosan sam na reprezentaciju i njeno mesto u narodu. Urađena je delimična smena generacija, imamo formiranu ekipu i za naredni olimpijski ciklus. Igrači su ipak najbolji deo naše košarke, ali moramo biti svesni da nam se potencijal smanjuje, iako se i dalje posvećenost igrača za reprezentaciju ne menja.

Upitan je da li mu ugovor sa završetkom Olimpijskih igara ističe?

- Da.

Da li mu je ponuđen nastavak saradnje?

- Pre nego što donesem bilo kakvu odluku prvo ću obaviti razgovor sa odgovornima u Savezu. Fokusiran sam na Olimpijske igre koje su ispred svega i mojih ličnih planova.

Olimpijske igre se bliže, svakog navijača zanima da li će igrati Jokić?

Nikola Jokić
Nikola Jokićfoto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

- Moramo da sačekamo kraj sezone, vidimo ko je zdrav, okupimo se. Od 12 reprezentacija na Olimpijadi, 10 će se boriti za medalje, a ima ih samo tri. I svaka je zlatna. Biće to najjači turnir u istoriji.

Čujete li se sa igračima?

- Svakodnevno.

Bonus video:

05:26

Svetislav Pešić pred polufinale Svetskog prvenstva

(Espreso sport/Žurnal/Predrag Miljuš/Prenela J.B)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.