Na današnji dan je nastala košarka! Priča o njenom izumitelju je sve, samo ne obična! (VIDEO)

večno smo mu zahvalni

Na današnji dan je nastala košarka! Priča o njenom izumitelju je sve, samo ne obična! (VIDEO)

Džejms Nejsmit je 15. decembra 1891. godine izumeo igru pod obručima,a koliko je njegov život bio zanimljiv dovoljno govori činjenica da je bio teolog
Objavljeno:

Na današnji dan rođena je igra koja okuplja milijarde ljubitelja. Naime, 15.12.1891. godine nastala je košarka. Za sve čari koje nam pruža igra pod obručima moramo zahvaliti čoveku koji je izmislio ovaj sport, Džejmsu Nejsmitu. Nejsmit je rođen 1861. u kanadskom gradiću Almantu u Ontariju. Njegovi roditelji su imali želju da njihov sin postane sveštenik, te je on čak i završio teologiju. No njegova interesovanja su išla u drugom smeru. On je voleo sport i bavio se njime pa je kasnije postao i univerzitetski profesor fizičkog vaspitanja.

D. Gordon E. Robertson
Kao student intenzivno se bavio sportom, igrajući fudbal. Na koledžu u Springfildu počeo je kao instruktor fizičkog vaspitanja. Njegov prvi zadatak je bio da izmisli novu igru za studente. Pošto je u Masačusetsu klima bila hladna, nova igra bi trebala da se odvija u zatvorenom prostoru.

Novi sport je bio pogodan i za žene , pa je profesorka fizičkog vaspitanja Senda Berenson prilagodila pravila i njima, daleke 1894.godine. Do 1896.godine širom Kanade i Amerike postojali su brojni klubovi.
Preminuo je 1939.godine u Lorensu, sedištu Univerziteta Kanzas, u kojem je proveo najveći deo svog života. Pehar koji se dodeljuje svetskom šampionu, nosi ime po Nejsmitu.
Od tada se takođe uvela i metoda vođenja lopte kao osnovni oblik kretnje sa loptom, što se svakako smatralo unaprijeđenjem u košarci. To je takođe zasluga Hinkla.

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.