S KIM SE BORIMO ZA OLIMPIJSKE IGRE? Heket još pamti Jokića! Sme li Radmanović da gleda Novi Zeland? I Mo Faje!
Ko su protivnici Srbije u borbi za Olimpijske igre, Foto: STARSPORT/XINHUA

Favoriti smo

S KIM SE BORIMO ZA OLIMPIJSKE IGRE? Heket još pamti Jokića! Sme li Radmanović da gleda Novi Zeland? I Mo Faje!

Predstavili smo timove koji će sa Srbijom učestvovati na kvalifikacionom turniru u Beogradu

Objavljeno:

Košarkaši i košarkašice Srbije dobili su protivnike na kvalifikacionim turnirima za Olimpijske igre 2020. godine, čiji će između ostalog biti domaćini.

I muška i ženska selekcija će u Beogradu igrati kvalifikacione turnire i na osnovu rivala koje nam je odredio žreb, održan u sredu u Švajcarskoj, možemo odmah reći da smo favoriti.

Košarkašice su smeštene u grupu sa selekcijom SAD, koja je kao svetski i olimpijski šampion već obezbedila svoje mesto u Tokiju i za nju turnir u Beogradu nema takmičarski značaj, dok će Marinine "lavice" se boriti sa Nigerijom i Mozambikom da budu među 2 najbolje plasirane selekcije na turniru i plasiraju se na Olimpijske igre.

S druge strane, košarkaše čeka nešto komplikovaniji put, ali rekli bismo čisto sistemski, pošto je 6 reprezentacija podeljeno u dve grupe, a pobednici grupa će igrati finale i odlučiti ko će putovati u Tokio.

Ekipa koju će predvoditi novi selektor Igor Kokoškov će kvalifikacioni turnir početi u grupi sa Dominikanskom Republikom i Novi Zelandom, dok su u drugoj grupi Italija, Portoriko i Senegal.

E sad da vidimo malo pobliže ko su ti protivnici koji će pokušati da stanu na put našem timu u njihovoj misiji koja se zove Olimpijske igre u Tokiju.

DOMINIKANSKA REPUBLIKA

Ako bismo sudili po renomeu i imenu u košarkaškim okvirima rekli bismo da smo za 3 koplja ispred njih, međutim, selekcija sa Karipskog ostrva je na ovogodišnjem Mundobasketu itekako pokazala da je tvrd orah spreman da načini iznenađenje.

Uostalom u prvoj grupnoj fazi su pobedili Nemce predvođene Denisom Šruderom i izbacili ih odmah na početku takmičenja da bi potom u drugoj fazi prilično namučili Australiju i pretrpeli minimalan poraz 82:76.

Na kraju su zauzeli 16. mesto sa 2 pobede i 3 poraza.

Što se tiče sastava tima glavni igrai su Rohas, Baez i Penja koji nastupaju u španskim klubovima.

Sastav Dominikanske Republike na Mundobasketu 2019
Sastav Dominikanske Republike na Mundobasketu 2019foto: Printscreen/wikipedia.org

NOVI ZELAND

Rekli bismo naši stari znanci sa kojima smo i prošlog leta igrali, doduše samo prijateljski meč i pobedili 88:78, pa i rezultat govori da nam nije bilo lako.

Dosta se oslanjaju na svoj šut spolja i on kada ih krene, onda može svaki tim da bude u problemu što su na Mundobasketu osetili Crnogorci koje su pobedili, a prilično su namučili i Grke predvođene Adetokumbom 103:97.

Mi se dobro sećamo onog duela protiv njih u polufinalu Svetskog prvenstva 2002. godine kada su ostvarili najveći uspeh u istoriji svoje zemlje.

Gubili smo tada na poluvremenu od njih 9 razlike, ali smo preokrenuli na krilima sjajnog Koturovića i na kraju stigli i do finala i nove svetske titule, a taj meč se pamti i po izbacivanju Vladimira Radmanovića zato što je jeo bananu dok je selektor Svetislav Pešić držao govor na poluvremenu.

Ipak, vreme Pera Kamerona i Marka Dikela je prošlo, a sada su okosnice tima Taj Vebster iz Galatasaraja, Fin Dilejni i Ajzak Fotu koji igra u Trevizu.

Sastav Novog Zelanda na Mundobasketu 2019.
Sastav Novog Zelanda na Mundobasketu 2019.foto: Printscreen/wikipedia.org

ITALIJA

Najozbiljniji svakako protivnik i po renomeu i po sastavu tima, ali i redovna mušterija "Orlova" u poslednjih desetak godina.

Uostalom bili smo sa njima u grupi i ove godine na Mundobasketu i pobedili ih 92:77 iako su nam zadavali probleme u prvom poluvremenu, ali ih je kasnije razbio Bogdan Bogdanović sa 31 poenom.

Susret pamtimo i po kačenju Nikole Jokića i Danijela Heketa u trećoj četvrtini.

Kada govorimo o timu "Azuira" jasno je da je prvi igrač i prva zvezda tima fantastični košgeter Danilo Galinari, član Oklahome. Odmah uz rame mu je preiskusni NBA plejmejker Marko Belineli koji je član San Antonija.

A od ove sezone imaju i trečeg igrača u NBA i to je Nikolo Meli koji je postao član Nju Orleansa i na početku svoje ruki sezone beležio je neke prilično dobre partije.

Valjalo bi izdvojiti i Danijela Heketa iz CSKA Moskve s kojim je prvak Evrope, pa zatim Luđija Datomea iz Fenerbahčea, Avudu Abasa iz Breše...

Sastav Italije na Mundobasketu u Kini
Sastav Italije na Mundobasketu u Kinifoto: Printscreen/wikipedia.org/wiki/Cholesterol

PORTORIKO

I njih vrlo dobro poznajemo i sa njima smo igrali na Mundobasketu u grupi, ali u drugoj fazi kada je došlo do ukrštanja i bili smo više nego ubedljivi 90:47.

Taj rezultat je bio jasan pokazatelj da to više nije onaj tim sa strašnim pojedincima i šuterima poput Karlosa Aroja, Lerija Ajuza, Danijela Santijaga, koji je znao i da nas pobeđuje na velikim takmičenjima, čak i kada smo bili u najjačim mogućim sastavima.

Sada glavnu reč vode David Uertas, Ajzeja Pinjeiro, Anhel Rodrigez, mada bi mogao da ih pojača NBA igrač Moris Harkls, član Klipersa koji ima pravo nastupa za državu odakle potiče.

Sastav Portorika na Mundobasketu u Kini
Sastav Portorika na Mundobasketu u Kinifoto: Printscreen/wikipedia.org

SENEGAL

I verovatno najveći autsajder na kvalifikacionom turniru u Beogradu. Senegalci su učestvovali na Mundobasketu u Kini i zabeležili svih 5 poraza iz istog tolikog broja utakmica.

Međutim, njihovog najboljeg igrača poznajemo itekako dobro - Mohamed Faje je već drugu sezonu član Crvene zvezde i bio im je i najbolji igrač u Kini.

Mohamed Faje je najbolji igrač Senegala
Mohamed Faje je najbolji igrač Senegalafoto: Starsport©

Takođe je tu još jedan evroligaški igrač, Moris Ndur, član Valensije.

Sastav Senegala na Mundobasketu u Kini
Sastav Senegala na Mundobasketu u Kinifoto: Printscreen/wikipedia.org

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.