Muta Nikolić: Kako sam zezao Noleta u Riju? Koja je priča iza čuvenog selfija i zašto sam bio ljubomoran na Fince? (FOTO) (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

Espreso intervju nedelje

Muta Nikolić: Kako sam zezao Noleta u Riju? Koja je priča iza čuvenog selfija i zašto sam bio ljubomoran na Fince? (FOTO) (VIDEO)

Legendarni košarkaški stručnjak bio je gost redakcije Espresa ove nedelje
Objavljeno: 15:13h
foto: Filip Plavčić

Sada kada se osvrnemo na turnir, mnogima je mnogo veći utisak onaj prvi meč sa Amerikancima, u grupi kada smo imali šut za produžetak, nego samo finale. Koja slika iz ta dva meča je realnija za srpsku košarku?

- Isti je protivnik, ali su dve različite utakmice. Oni su došli da osvoje to zlato. Kada su igrali u grupi, dosta su sve neozbiljno shvatili i zato su dobijali utakmice sa po 6-7-8 razlike. Mi smo se u tom prvom meču malo i uplašili na početku, ali kako je išla utakmica, igrali smo sve bolje. Ne kažem da bismo pobedili, da nismo loše startovali u tom meču.

- Što se tiče finala, naši nosioci igre su se prilično umorili, jer je to bila treća teška utakmica za pet dana. Mi smo se prilično istrošili, a oni su se tek tada uozbiljili i odigrali najbolju odbranu na celom turniru, jednostavno, u finalu nisu hteli ništa da prepuste slučaju. Pazi oni imaju one njihove duge ruke i non-stop mlataraju njima i tako igraju odbranu, a ne kao mi nogama. Nego udaraju rukama, i očas posla ti izbiju loptu, a sudije retko sviraju faulove. Zato sam je stalno sa klupe vikao "Loptu u magacin".

foto: Filip Plavčić

Da li smo blizu tog trenutka kada će neka evropska selekcija da se "pofajta" sa Amerikancima u finalu?

- Moguće. Jesmo im se približili. Nekada smo bili 200 godina iza njih, ali sada im je Evropa blizu. Ali oni prave takav sistem da Evropa bude poligon za njih. Kada bismo imali više igrača tamo, u NBA i da igraju tamo, onda ćemo im se lakše suprotstaviti na nekom takmičenju.

foto: Filip Plavčić

Rio de Žaneiro je iza nas, ali već sada kreće novi olimpijski ciklus i pripreme za Igre u Tokiju 2020. kakva je budućnost srpske košarkaške reprezentacije?

- Vidim budućnost u kojoj će ovi mlađi igrači dobiti šansu. Pitanje je sa kakvim ćemo timom, mi tamo biti, to su četiri godine. Imamo dosta talenata, ali moju da budu uporni, da rade, da izdrže i bore se. Mene je recimo Jokić iznenadio kako se brzo uklopio i on će biti nosilac igre.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.