"NE SPOMINJITE ODAKLE STE!" Hrvatski novinari bili među okorelim navijačima AEK-a: "DA KAŽEMO DA SMO SRBI?"
Navijači AEK-a iz Atine, Foto: EPA/ SIMELA PANTZARTZI

prpa

"NE SPOMINJITE ODAKLE STE!" Hrvatski novinari bili među okorelim navijačima AEK-a: "DA KAŽEMO DA SMO SRBI?"

"Nemojte nikome spominjati odakle ste"

Objavljeno: 10:46h

Sve utakmice kvalifikacija za Ligu šampiona, ali i ostala UEFA takmičenja, ostala su u senci užasnog pira huligana Dinamo Zagreba.

"Bed Blu Bojs" su u ponedeljak veče u Atini izazvali jezive nerede čiji je najgori epilog ubistvo jednog navijača AEK-a.

Detalji oko nemilih događaja se neprestano pojavljuju, a sada je jasno da je oko 200 huligana zagrebačkog kluba planski otišlo u Atinu da izazove haos iako im je bilo zabranjeno da putuju na gostovanje "Modrih" AEK-u.

Nakon tragičnih događaja utakmica je odložena, a ispred stadiona "OPAP Arena" okupio se veliki broj ogorčenih navijača AEK-a koji su došli da odaju poštu stradalom kolegi. Među njima bila je ekipa novinara hrvatskog "Jutarnjeg lista" i nije im bilo svejedno.

Navijač Dinama
Navijač Dinamafoto: Profimedia

Tekst hrvatskog "Jutarnjeg lista" i prenosimo u celosti:

"Umesto na stadionu, obiležavajući početak utakmice AEK-a i Dinama, mladi Atinjani, navijači AEK-a, u utorak oko 21:45 sati po lokalnom vremenu skupili su se ispod Opap Arene, u ulici Kapadokias, kod kioska gde je pre manje od 24 sata život izgubio 29-godišnji Mihalis Kacuris u tuči navijača AEK-a i Dinamovih Bad Blue Bojsa.

Utakmica je odložena, a kako vidimo na licu mesta, mladići za preminulog navijača ostavljaju limenke grčkog piva Alfa, sveće, lampione, dresove i prepoznatljive žuto-crne šalove AEK-a, sve to u tišini, tek s limenkom piva u ruci.

Bili smo jedina novinarska ekipa među stotinak navijača AEK-a, u žutim i crnim majicama, u velikom broju tetoviranih i s crnim kačketima, koji su se, osim oko kobnog kioska, skupili i na obližnjim klupama, u kafićima i ispod zidova s grafitima koji upozoravaju došljake da je to AEK-ov deo grada, kvart Nova Filadelfija, "geto", da se ulazi "na vlastitu odgovornost" i da tamo vlada grupa "Originals 21", kako se navijači AEK-a nazivaju. Tema je među svima navijačima, ali i običnima Atinjanima, u restoranima, metrou, taksiju, jedna - ko je kriv i kako se to dogodilo? Je li kriva grčka policija, Bed Blu Bojsi? Najvažnije, ko će sad platiti krvavu cenu za život 29-godišnjeg Atinjanina?

- Sukob navijača sigurno je bio politički, globalni. AEK-ovi navijači su levičari, a za vaše kažu da su fašisti i nacionalisti. Naši su navijači izrazito antinaci - objasnio nam je taksista koji nas je sa aerodroma vozio u grad, do Opap Arene.

Navijači AEK-a, Navijači AEK-a iz Atine
foto: Angelos Tzortzinis / AFP / Profimedia

Iz straha ili opreza niko od novinara nije bio kod Opap Arene u utorak veče. Očekivano, malo ko je hteo da se vrati u deo grada gde je navodno nekoliko novinarskih ekipa u utorak već napadnuto od strane navijača. Nismo vadili kamere niti se isticali među navijačima. Stali smo sa strane i u tišini promatrali. Kolege, lokalni novinari poput Georgiousa Maziasa, upozorili su nas da nikome ne postavljamo pitanja, a posebno da ne govorimo da smo Hrvati.

- Mi jesmo miroljubivi, ali situacija je sad za sve Hrvate jako nesigurna. Nemojte nikome spominjati odakle ste - rekao nam je.

Ako nas neko pita, šta ćemo reći, možda da smo Srbi, tako smo kolega fotoreporter i ja, delom u šali, a delom ozbiljno, raspravljali hodajući oko stadiona, ukrašenog žutim pticama, AEK-ovim simbolom, računajući da bi nas neko mogao pitati gde smo se i odakle uputili s tim upadljivim rancem. Srećom, prošli smo kroz celu zonu bez problema.

Atmosfera je, kako smo se uverili, u celom gradu, čiji urbani prsten uključuje tri miliona ljudi, a okolina koliko i cela Hrvatska, danas zategnuta do granice pucanja. Policija je u radijusu oko stadiona i centra grada postavila brojne patrole.

Navijači AEK-a, FK AEK, Fudbal
foto: Markos Chouzouris / Eurokinissi / imago sportfotodienst / Profimedia

Oko sedišta grčke policije, odmah uz stadion drugog popularnog atinskog kluba Panatinaikosa, stajali su specijalni policajci s kacigama, ispred dva blindirana autobusa kojima su celi dan, kako smo videli, dovodili i odvodili hrvatske navijače. Prema poslednjim informacijama, 82 Bed Blu Bojsa uhapsili su grčki policajci, od ukupno 98.

Dok su hrvatski mladići dolazili na ispitivanje, a policija je celi dan tražila počinioca, pokrivali su glave majicama ili rukama. Neki su hodali u paru, lisicama vezani jedan za drugog. Pojavile su se spekulacije da bi počinilac ubistva mogao biti i Grk, navijač Dinamu bratskog kluba Panatinaikos jer Bojsi nisu poznati po obračunima hladnim oružjem, noževima. Osim toga, ni Grčka, ali ni Hrvatska dosad nisu imali u navijačkom svetu ovakvu tragediju, iako su obe zemlje poznate po fudbalskom huliganizmu.

Ali grčka policija nije otkrivala nikakve informacije iako većina javnosti, kako smo saznali od lokalaca, krivi upravo policiju i njihovu nepripremljenost te zakasnelu reakciju na incident s tragičnim ishodom.

- Kako su prošli granicu, kako se ne zna za lica i osobe koje već godinama prave nerede na utakmicama u drugim zemljama - u neformalnom razgovoru kaže nam prodavačica u jednoj obližnjoj trgovini.

Navijači Dinamo Zagreba
foto: EPA/Antonio Bat

Stoga nije poznato koja je zasad sudbina hrvatskih navijača. Grčka je odnedavno uvela i drakonske kazne za prekršaje i izgrede navijača pa se pojavila i teorija da bi neke naše navijače mogla dočekati maksimalna kazna doživotnog zatvora.

Iz hrvatske ambasade u Grčkoj takođe su nam dali šture informacije - da je istraga u toku, da nemaju konkretne informacije niti kontakt s hrvatskim navijačima.

- Veleposlanstvo može pružiti pomoć u svojoj nadležnosti, ako oni zatraže konzularnu pomoć - odgovorili su iz Ambasade dodajući da niko od navijača zasad nije zatražio njihovu pomoć" - piše "Jutarnji list".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.