Piri, hvala ti: Preminuo legendarni sportski novinar Radomir Jeremić
Foto: Pixabay

OSTAVIO NEIZBRISIV TRAG

Piri, hvala ti: Preminuo legendarni sportski novinar Radomir Jeremić

Bio je generalni sekretar Udruženja sportskih novinara Jugoslavije od 1992. do 2006. godine, a za 14 provedenih na toj funkciji borio se za zaštitu i poštovanje principa profesije
Objavljeno:

Legendarni sportski novinar Radomir Jeremić "Piri" preminuo je u Beogradu u svojoj 83. godini.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Bio je generalni sekretar Udruženja sportskih novinara Jugoslavije od 1992. do 2006. godine, a za 14 provedenih na toj funkciji borio se za zaštitu i poštovanje principa profesije.

Radomir Jeremić rođen je u selu Lanište 1. juna 1934. Bavio se atletikom, bio je reprezentativac Jugoslavije u disciplini 3000m stipl.

Po mnogima bio je jedan od najvećih poznavalaca „kraljice sportova“ među poslanicima „sedme sile“. Radni vek proveo je u najstarijem sportskom listu na Balkanu – „Sportu“.

Kao novinar i urednik uticao je na brojne generacije novinara i nesebično ih učio tajnama ovog posla. Izveštavao je sa najvažnijih takmičenja među kojima su devet Olimpijskih igara i Svetska i Evropska prvenstva u atletici.

Njegovi tekstovi proneli su slavu mnogih šampiona sa našeg prostora. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a Svetska asocijacija sportskih novinara na Kongresu u Milanu 2009. uručila mu je „Zlatnu medalju veterana AIPS-a“ koja se dodeljuje samo novinarima briljantne karijere i ugleda u svetu.

I među kolegama u inostranstvu bio je poznat pod nadimkom Piri. Učestvovao je u organizaciji Kongresa AIPS-a u Dubrovniku 1970. i Splitu 1978. USNS dodelio mu je Nagradu za životno delo 2008. godine. Vreme i mesto sahrane Radomira Jeremića biće naknadno saopšteno.

(Espreso.co.rs / Soskanal.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.