20 najluđih i najzabavnijih činjenica o Olimpijskim igrama! (FOTO) (VIDEO)

120 godina postojanja

20 najluđih i najzabavnijih činjenica o Olimpijskim igrama! (FOTO) (VIDEO)

Na današnji dan su održane prve moderne Olimpijske igre u Atini davne 1896. godine
Objavljeno:

Najveći i najvažniji sportski događaj na svetu slavi rođendan! Tačno na današnji dan, pre 120 godina održane su prve moderne Olimpijske igre. Prve Igre, još od antičke Grčke održane su u svojoj kolevci, u Atini, 1896. godine, a idejni tvorac bio je baron Pjer de Kuberten. Povodom jubileja sportskog događaja koji prati čitava planeta, izdvojili smo neke najzanimljivije činjenice, koje jesu, ili nisu, toliko poznate široj populaciji.

1. Pjer de Kuberten je imao ideju da domaćin prvih Olimpijskih igara bude Pariz, a da one budu održane tek 1900. godine kako bi se poklopile sa održavanjem Svetske izložbe u tom gradu, ali drugim članovima Međunarodnog olimpijskog komiteta bilo je predugo da čekaju 6 godina. Ne zna se kako je tačno određeno da Atina bude domaćin.
Wikipedia
2. Na prvim Olimpijskim igrama je bilo zabranjeno ženama da se takmiče, jer je takmičenje u konkurenciji dama okarakterisano kao nepraktično, neinteresantno i nekorektno.
Reuters
3. Samo pet nacija su do sada imale na svakim Letnjim olimpijskim igrama predstavnike - Grčka, Francuska, Velika Britanija, Australija i Švajcarska. 4. Tri puta su Olimpijske igre odlagane i sva tri puta zbog svetskih ratova - 1916, 1940. i 1944. godine.
5. Jedini grad koji je tri puta do sada bio domaćin Igara je London, koji je ugostio najbolje sportiste sveta - 1908, 1948. i 2012. godine. 6. Zlatne olimpijske medalje zapravo su srebrne, odnosno samo su prelivene zlatom, ali nisu u potpunosti napravljene od tog plemenitog metala.
7. Na Olimpijskim igrama u Parizu 1900. bilo je nekoliko neobičnih takmičenja, a dva su posebno upadala u oči - skok u vis i skok u dalj za konje. 8. Na Olimpijskim igrama 1924. održana su dva dvoboja na život i smrt usled nesuglasica među takmičarima u mačevanju oko bodovanja.
9. Na Igrama 1912. godine ruski rvač grčko-rimskim stilom, Marin Klajn, nije se ni borio u finalu, jer je prethodno njegova polufinalna borba protiv Alfreda Askainena trajao 11 sati. 10. Nađa Komaneči je jedina gimnastičarka koja je uspela da ostvari savršeni skor, odnosno maksimum, pošto je 1976. u Montrealu dobila sve desetke. Glavni semafor sa rezultatima, nije bio sposoban da prikaže takvo dostignuće, pa je umesto 10.00, pisalo 1.00 na njemu.

Printscreen/Youtube/othersportsbeijing

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.