PREDSEDNIK EKVADORA NE IDE NA MUNDIJAL: Preča mi je borba protiv kriminala!
Predsdenik Ekvadora, Foto: Pritnscreen/Youtube

prioritet

PREDSEDNIK EKVADORA NE IDE NA MUNDIJAL: Preča mi je borba protiv kriminala!

Inače, i fudbalska reprezentacija Ekvadora našla se nedavno u problemu

Objavljeno:

Predsednik Ekvadora Giljermo Laso neće prisustvovati prvoj utakmici na Svetskom prvenstvu u Kataru između selekcije njegove zemlje i reprezentacije domaćina zbog nestabilne bezbednosne situacije u toj južnoameričkoj državi.

Utakmica Katara i Ekvadora na programu je 20. novembra u okviru grupe A na stadionu Al-Bajt kapaciteta 60.000 mesta i najavljeno je prisustvo najviših delegacija obe države, predstavnika FIFA, UEFA i svetskog političkog i fudbalskog krema.

Među njima, ipak, neće biti prvog čoveka Ekvadora.

- Zahvaljujem se katarskom Emiru na pozivu da dođem na otvaranje Mundijala između reprezentacija naših zemalja. Ipak, odlučio sam da ne idem. Trenutni prioritet mi je ipak bezbednosna situacija u mojoj zemlji - poručio je Laso umesto koga je u Kataru biti njegov zamenik , potpredsednik Ekvadora Alfredo Borero.

Laso je nedavno uveo policijski čas koji kreće od 21 sat, a ovo pravilo važi za dva regiona Guaijas i Esmeraldas. On je nasilne incidente koji se svakodnevno dešavaju na ulicama nazvao "objavom otvorenog rata" i rekao je da je država spremna da reaguje oštro kako bi sprečila talas nasilja.

Predsednik je dodao da su vojnici ušli u zatvore i zaplenili veliku količinu oružja, municije, eksploziv i telefone.

Početkom ove nedelje policija je na pešačkom mostu pronašla dva obezglavljena tela kako vise. Istog dana zatvorenici u jednom zatvoru uzeli su čuvare za taoce, devet automobila je odletelo u vazduh nakon detonacije bombi, a ubijeno je i pet policajaca.

Inače, i fudbalska reprezentacija Ekvadora našla se nedavno u problemu, čak joj je bio upitan nastup na Mundijalu zbog optužbi da su meč sa Čileom koristili fudbalera sa lažnom dokumentacijom. Tužba Čileanaca i Peruanaca je završila na Sudu za sportsku arbitražu (CAS) koji je tek pre tri dana potvrdio plasman fudbalske reprezentacije Ekvadora na predstojeće Svetsko prvenstvo, ali je kaznio taj nacionalni savez zbog "falsifikovanja" pasoša igrača Bajrona Kastilja sa 100.000 franaka i oduzimanjem tri boda za naredni kvalifikacioni ciklus.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.