DNEVNA SVETLA SU KORISNA, ALI... Postoji OPASNOST koju mnogi PREVIDE, većini vozača ovo ni ne pada NA PAMET
Svetlo automobila, Foto: Printscreen/Youtube/CARLOVERS

SAOBRAĆAJ

DNEVNA SVETLA SU KORISNA, ALI... Postoji OPASNOST koju mnogi PREVIDE, većini vozača ovo ni ne pada NA PAMET

EU je donela zakon po kome sva vozila moraju da imaju stalno uključena dnevna svetla na prednjoj strani

Objavljeno:

Evropska unija je 2011. godine donela zakon po kome sva vozila moraju da imaju stalno uključena dnevna svetla na prednjoj strani. Kada je reč o najnovijim modelima, obično su to svetla sa LED diodama.

Međutim, ova svetla kriju i jednu opasnost. Problem je u tome što mnogi automobili sa uključenim dnevnim svetlima nemaju zadnje osvetljenje.

Veliku opasnost može da predstavlja situacija u kojoj niste uključili farove, odnosno oborena svetla, u trenucima slabe vidljivosti, poput vožnje u tunelima.

U trenucima kada je vidljivost tokom dana često smanjena, kao i u tunelima, ako ne uključite farove (oborena svetla), to može biti prilično opasno. Vozači koji se kreću iza takvog automobila će ga zbog toga često primetiti sa zakašnjenjem.

Mazda, Auto, Automobil
foto: Printscreen/Youtube/CARLOVERS

U studiji koju je sproveo Britanski kraljevski automobilski klub, čak 62 odsto vozača priznalo je da je u uslovima smanjene vidljivosti na putu, poput magle, kiše i sumraka, primetilo automobile kojima su upaljena samo prednja dnevna svetla. Zadnja svetla nisu bila uključena jer mnogi automobili nemaju tu opciju u paketu sa dnevnim svetlima, piše Revija HAK.

Ako imate opciju dnevnih svetala u automobilima, proverite da li se automatski uključuju i ona pozadi. Ako zadnja svetla nisu uključena, u trenucima kada je vidljivost na putu loša, obavezno upalite oborena svetla (tada su uključena i zadnja).

Novi automobili imaju opciju automatskog paljenja farova, pa zbog toga proverite da li su uključeni.

Na taj način ćete svoj automobil učiniti mnogo vidljivijim vozačima iza vas, posebno u vremenima kada su česte magle i kada je vidljivost smanjena, a bićete bezbedniji u saobraćaju.

Bonus video:

00:27

Automobil uleteo u reku u Nišu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.