GREŠKA KOJU ČINI VELIKI BROJ VOZAČA, NA OVO NI NE OBRAĆAJU PAŽNJU: Evo šta vam CRPI AKUMULATOR, niste ni POMISLILI
Akumulator, Foto: Profimedia

VAŽNO!

GREŠKA KOJU ČINI VELIKI BROJ VOZAČA, NA OVO NI NE OBRAĆAJU PAŽNJU: Evo šta vam CRPI AKUMULATOR, niste ni POMISLILI

Mnogi vozači ne pomisle da provere bitan detalj pri zaključavanju svog vozila, a upravo im to prazni bateriju

Objavljeno:

Ako zaboravite da ugasite svetla ili ako ne zaključate vrata, svetlo u kabini će ostati upaljeno na nekim modelima vozila. Koliko vremena je potrebno da se baterija isprazni? Odgovor na to pitanje dao je Marin Morava, tehnički savetnik u Hrvatskom autoklubu, za reviju HAK.

Baterije manjeg kapaciteta kod, na primer, benzinskih motora, ako prenoće sa upaljenim osvetljenjem u putničkoj kabini, mogu da se isprazne do te mere da sutradan više nije moguće da pokrenete motor, što je zapravo najčešći problem. Najčešće će ovaj problem uključivati akumulatore vozila koji su stariji od dve godine i smanjenog kapaciteta zbog većeg broja ciklusa punjenja i pražnjenja.

Najčešće su starija vozila opremljena jednom sijalicom za osvetljenje putničkog prostora od 5V, do vozila koja imaju tri dela osvetljenja u prednjem prostoru, a opremljenija vozila mogu imati i osvetljenje zadnje klupe i putničkog prostora – kao što su kamp prikolice – koje značajno povećava broj sijalica, odnosno troši pet umesto jedne sijalice.

Prema tome, struje koje mogu da protiču u stanju mirovanja kreću se od cca 0,4 ~ 2 A u zavisnosti od broja sijalica, što može predstavljati problem za stariju bateriju ako postoji veći broj pozicija osvetljenja. Problemi sa paljenjem motora mogu nastati već nakon povratka u vozilo nakon petog sata rada istih lampi u stanju mirovanja. U vozilu će ostati nešto struje za manje aparate, ali to nije dovoljno za pokretanje motora.

Ova vrsta problema se najčešće dešava kod vozača ako vrata vozila nisu do kraja zatvorena ili se unutrašnje osvetljenje uključi na prekidaču na kraju vožnje da bi se nešto pročitalo i na kraju putovanja vozilo je ostavljeno i prekidač se ne vraća ručno u automatsko isključivanje i vozilo ostaje u očekivanju da će se unutrašnje osvetljenje samo ugasiti.

S obzirom da je svetlo bilo upaljeno uveče, sledeći kontakt sa vozilom je sledećeg jutra i već se možemo iznenaditi jer vozilo ne reaguje na daljinski ključ i moramo da uđemo u vozilo pomoću mehaničkog ključa preko brave. Kada zaključamo vozilo, automatski očekujemo da se to svetlo ugasi. Ali ako ne zatvorimo dovoljno vrata, na nekim modelima će ostati upaljeno. Zato je ovo jedan od najvažnih koraka, da biste izbegli izenađenja, proverite vrata.

Na sreću, nova vozila su uglavnom imuna na ovaj problem, jer čak i ako su vrata otvorena, svetla se gase za deset minuta. Mnoga vozila, kada su zaključana, imaju funkciju mekog gašenja unutrašnjeg osvetljenja od 2 do 10 sekundi nakon zaključavanja vozila.

Motorno ulje, Ulje, Automobil, Hauba
foto: Profimedia

Šta uraditi preventivno?

Ako imate stariji model, nije loša ideja da nakon zaključavanja vozila sačekate da se svetla ugase. Proverite da li ste isključili sve potrošače u vozilu, od spoljašnjeg do unutrašnjeg osvetljenja, kao i potrošače uključene u upaljač za cigarete, kako nepotrebno ne bi ispraznili akumulator vozila i izbegli nemogućnost pokretanja motor sledećeg dana.

Bonus video:

04:10

ČETVRTINA AUTOMOBILA NEĆE PROĆI TEHNIČKI PREGLED?! Automehaničar šokirao: Ako ovako perete automobil, SPREMITE NOVAC ZA DELOVE

(Espreso/ Revijahak/ Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.