NAVODI DA JE POLITIČAR MIROSLAV SAJLOVIĆ UKRAO KREMU ZA SUNČANJE NISU ISTINITI
Miroslav Sajlović, Foto: Printscreen/Facebook/Times.ba

OTKRIVENO

NAVODI DA JE POLITIČAR MIROSLAV SAJLOVIĆ UKRAO KREMU ZA SUNČANJE NISU ISTINITI

Zamenik pravobranioca distrikta Brčko Miroslav Sajlović se oglasio za naš portal

Objavljeno:

Portal Espreso je 17. septembra 2023. godine pustio vest u kojoj se navodi da je zamenik pravobranioca distrikta Brčko Miroslav Sajlović snimljen kako krade kremu za sunačene u supermarketu u tom gradu što se pokazalo kao netačna informacija.

Zamenik pravobranioca distrikta Brčko, Miroslav Sajlović se oglasio za naš portal, a njegov demant vam prenosimo u celosti:

U navedenom članku, u kojem je objavljen i video snimak, na krajnje neprofesionalan i za novinarsku etiku porazan način, pokušava se predstaviti javnosti da sam „lopov“ (kako navodite na svom portalu), odnosno lice koje je „ukralo kremu za sunčanje“ u supermarketu.

Objavom neistinitih, neprovjerenih i neosnovanih informacija u navedenom članku, nanesena mi je nemjerljiva nematerijalna i materijalna šteta grubom povredom prava na privatnost, a posebno pravo na ugled i čast, dostojanstvo i pravo na dobar glas, a koja prava su zagarantovana svakom licu, te i meni, odredbama člana 8.

Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, člana II/3./f) Ustava Bosne i Hercegovine, člana 13. stav 1 i stav 4 Statuta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, člana 198. stav 1, člana 200. u vezi sa članom 16. ZOO-a.

Neistinita i neprovjerena novinarska informacija ne može biti iznad naprijed navedenih prava svakog pojedinca, te i mene, niti bi profesionalan novinar objavio neprovjerenu informaciju i tako grubo povrijedio pravo na ugled i čast, dostojanstvo i pravo na dobar glas svakog pojedinca, uključujući i moju malenkost.

Objavom malicioznih, klevetničkih i neistinitih informacija u navedenom članku od 17.09.2023. godine (a dan kada sam pročitao sporni članak je 21.09.2023. godine), i to u vrijeme kada se provodi konkursna procedura za poziciju pravobranioca Pravobranilaštva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (razgovor sa prijavljenim kandidatima obavljen je dana 15.09.2023. godine), na koji razgovor sam i ja bio pozvan, ciljano, smišljeno i sistematski se pokušava degradirati, obezvrijediti, a mogu slobodno reći i uništiti, moja ličnost kako na privatnom tako i na profesionalnom planu.

Dakle, nije tačno da sam, kako navodite „ukrao“ kremu za sunčanje u „supermarketu u tom gradu“, iz prostog razloga jer je predmetni artikal (tačnije, ulje za sunačanje) plaćen, i za to posjedujem nesporan dokaz – fiskalni račun (račun broj: 272721, Bingo Hipermarket PJ 135 Brčko) .

Nije tačno da sam „lopov“, odnosno osoba koja „krade kremu za sunačanje“, jer ne postoji sudska, niti bilo koja druga odluka nadležnog organa, kojom je utvrđeno da sam predmetni artikal „ukrao“.

Stoga, činjenicu je li neka stvar „ukradena“ ili nije, ne utvrđuje novinar na svom portalu, niti utvrđuje javnost, nego jedino i isključivo nadležna ustanova u zakonom propisanom postupku.

Prema tome, odlučno i kategorično odbacujem kao netačne i neistinite navode koji su izneseni u navedenom članku, te obzirom da je objavljivanjem tog članka postupljeno protivno svim pravilima novinarske struke i na moju štetu, tražim odnosno zahtijevam, objavu ovog demanta u cijelosti.

Bonus video:

00:12

Krađa u Zemunu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.