OGLASIO SE I SRPSKI GENERAL JOVO DIVJAK O HAPŠENJU DUDAKOVIĆA: Zašto muče njega i njegovu porodicu?
Foto: Youtube printscreen

podržao kolegu

OGLASIO SE I SRPSKI GENERAL JOVO DIVJAK O HAPŠENJU DUDAKOVIĆA: Zašto muče njega i njegovu porodicu?

SDA tvrdi da su “sličnu golgotu prošli i drugi istaknuti komandanti Armije BiH da bi na kraju bili oslobođeni”

Objavljeno: 14:42h

Javno manjenje u bošnjačkom delu Bosne i Hercegovine žustro je reagovalo povodom hapšenja generala armije BiH Atifa Dudakovića i 12 osoba zbog ratnih zločina nad Srbima.

DIVJAK: VRLO MI JE TEŠKO General Armije BiH Jovan Divjak izjavio je za bosanski portal “Avaz” da mu je vrlo teško da komentariše hapšenje generala Atifa Dudakovića i ostalih, jer se ne zna za šta ih tačno terete. On je siguran da nema odgovornosti za šta ga terete, ali i da je i na Dudakoviću i ostalima, uz dobre advokate, da dokažu nevinost. “Ne treba da se stvara prevelika pompa i nije dobro govoriti da je to revanš. Čovek će dokazati da se ovde ne izjednačava krivica”, kazao je Divjak "Avaz". On je dodao da razume kako se sada Dudaković oseća. “Muče njega i njegovu porodicu. Znam kako je bilo sa mnom i kako se moja supruga osećala kada je sve to preživljavala. Znam kako je sve to neprijatno. Stvara se atmosfera pitanja morala. Radio je sve što je trebalo kako bi zaštitio interes BiH”, zaključio je Divjak za “Avaz”.

"To je veliki teret bilo kome, pa i BiH. Pitam se zbog čega su izabrali sada ovo vreme kad je politička i društvena situacija napeta. Ovo će sigurno da stvori revolt kod pripadnika Armije BiH i Vlade FBiH", rekao je Divjak za “Kliks”.

SDA: VERUJEMO DA JE DUDAKOVIĆ NEVIN, NE MOGU DA SE IZJEDNAČE AGRESOR I BRANILAC Hapšenje komandanta Atifa Dudakovića i drugih oficira i podoficira 5. korpusa Armije RBiH pokazuje da Tužilaštvo BiH deluje pod snažnim pritiscima politika čiji je cilj izjednačavanje branilaca BiH i agresora na BiH, saopštila je Stranka demokratske akcije. SDA tvrdi da tako želi da se stvori “veštački balans u počinjenim zločinima i promeni karakter rata”. "Moramo i ovom prilikom da podsetimo da je Armija RBiH sistematski sprečavala i kažnjavala počinioce krivičnih dela u svojim redovima. Na drugoj strani snage koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu sistematski su planirale, organizovale, ohrabrivale i izvršavale zločine”, stoji u saopštenju te partije. Ta stranka poručuje da je opredeljenja za procesuiranje svih ratnih zločina.

“veštački balans u počinjenim zločinima i promeni karakter rata”
“veštački balans u počinjenim zločinima i promeni karakter rata”foto: Reuter

"Međutim, Tužilaštvo BiH je moralo, pre svega, da procesuira odgovorne za progon i masovne zločine nad stanovništvom Krajine, opsadu i bombardovanje gradova, uništavanje čitavih naselja i masovna ubistva njihovih stanovnika. Apsolutno je neprihvatljivo hapšenje i pritvaranje generala Dudakovića i njegovih saboraca, jer su u dugotrojnom istražnom postupku celo vreme dostupni Tužilaštvu i policijskim organima, na čije se pozive već 10 godina redovno i uredno odazivaju. Zato je neizbežan zaključak da njihovo hapšenje i pritvaranje služi isključivo u cilju ponižavanja pripadnika 5. korpusa koji su časno i herojski odbranili Krajišnike pred udarom agresora", navodi se u saopštenju.

SDA tvrdi da su “sličnu golgotu prošli i drugi istaknuti komandanti Armije BiH da bi na kraju bili oslobođeni”. "S obzirom da je svima poznata uloga 5. korpusa, časna i herojska borba komandanta Dudakovića i njegovih saboraca, uvereni smo da će se u krivičnom postupku dokazati njihova nevinost", zaključuje se i saoštenju te partije. CIKOTIĆ: VEĆ DUŽE VREME SE SPEKULISALO DA ĆE DUDAKOVIĆ BITI UHAPŠEN, ON JE ČASTAN ČOVEK

BiH pokušava da izjednači odgovornost strana za rat
BiH pokušava da izjednači odgovornost strana za ratfoto: Fonet

Savetnik u kabinetu predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i bivši ministar odbrane BiH Selmo Cikotić komentarišući za bosanski portal "Klix.ba" današnja hapšenja pripadnika 5. korupusa Armije RBiH rekao je kako se u BiH sada pokušava da se izjednači odgovornost strana za rat, pa i za posledice. "U opštem smislu, svi oni koji su upućeni, pa i oni na svetskom nivou, znaju da to nije tako. Ipak sada se pokušava da se izjednači odgovornost strana za rat pa i za posledice", zaključio je Cikotić. Cikotić je kazao da se o hapšenju komandanta Atifa Dudakovića i drugih oficira i podoficira 5. korpusa Armije Republike BiH spekuliše već duže vreme.

"Mislim da se general Dudaković i svi uhapšeni svesno i odgovorno nose s tom situacijom u smislu da su se borili za državu u kojoj će vladati pravo. Oni će se boriti za istinu i pravdu, a to je put pomirenja i zajedničkog života", rekao je Cikotić.

On veruje da u ovom kontekstu postoji pritisak politike koji nije dobar generalno za borbu za istinu i pravdu. "U svakom slučaju, mislim da je Dudaković častan čovek i da je bio častan komandat. Verujem da će ukoliko dođe do sudskog postupka to i dokazati na Sudu BiH", kazao je Cikotić.

'Mislim da je Dudaković častan čovek i da je bio častan komandant
"Mislim da je Dudaković častan čovek i da je bio častan komandant"foto: Fonet

ĆUSKIĆ: SIGURAN SAM DA ĆE DUDAKOVIĆ DOKAZATI DA JE NEVIN Fikret Ćuskić, general u penziji, izjavui je da je ga potreslo hapšenje Dudakovića. “Ovo je vrhunac jednog pokušaja izjednačavanja krivice i odgovornosti za počinjene ratne zločine u BiH. S obzirom na to da sam i bio učesnik završnih operacija u Krajini mogu jedino da kažem da je on bio veliki ratnik, častan borac iznad svega. Uopšte ne sumnjam da će u predstojećem procesu dokazati nevinost. Lično mi je žao zbog svega što se dešava. Teško preživljavam što se jedna ljudska, plemenita borba pokušava da se predstavi na ovakav način i da komandant doživljava takvu sudbinu”, kaže Ćuskić za “Avaz”.

On je dodao da je Dudaković bio najveći simbol te borbe.

“To je cena koju plaća. Na nama je da učinimo sve da mu pomognemo u dokazivanju njegove nevinosti. Pred njim je sigurno teška ljudska, psihološka i politička borba. Mi, pripadnici Armije BiH, ponosni smo na njega. Verujem u pravni sistem i da će general svoju nevinost dokazati pred nadležnim sudovima u BiH”, kazao je on.

FORIĆ: SPEKTAKULARNO HAPŠENjE JE SUVIŠNO Penzionisani general Armije BiH Sakib Forić istakao je da ga nije iznenadilo hapšenje Dudakovića “Suvišno je spektakularno hapsiti, privoditi policiji i pravosudnim organima osobe koje su lično izgradile te institucije“, kazao je agenciji Fena Forić, a prenosi portal “Avaz”. SBB: PONOSNI SMO NA PUT NAŠIH OSLOBODILACA Savez za bolju budućnost BiH negoduje povodom hapšenja Dudakovića, poručivši da su "ponosni na put odbrane" kojim je išao Peti korupus i da, kako kažu, veruju u njihovu nevinost. U saopštenju SBB se navodi da je put Petog korpusa na čelu sa Dudakovićem bio oslobodilački i put istorijske pobede koji se, kako kažu, danas izučavaju na najpoznatijim vojnim akademijama širom sveta. "Ponosni smo na taj put i uvereni u oficirsku i patriotsku čast generala Dudakovića i drugih koji su danas lišeni slobode. Sigurni smo da će oni svoju nevinost lahko dokazati i da nije moguće nikakavo retroaktivno izjednačavanje žrtve i agresora. Kao što bezrezervno verujemo u nevinost generala Dudakovića, želimo da verujemo i u pravnu državu, gde će najveće patriote ove zemlje imati priliku na fer odbranu i oslobađanje, što je bio slučaj sa generalom Seferom Halilovićem i drugima pred Sudom u Hagu", navodi se u saopštenju.

Bonus video: Idu li Srpkinje u solarijum i znaju li koliko je štetno?

(Espreso.co.rs/Večernje novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.