BOSANAC TUŽI FOLKSVAGEN, ZA 750 MILIONA DOLARA: To mu nije prvi put, već je uspeo da ih dobije jednom!
Nijaz Hastor, Foto: Profimedia

borba sa gigantom

BOSANAC TUŽI FOLKSVAGEN, ZA 750 MILIONA DOLARA: To mu nije prvi put, već je uspeo da ih dobije jednom!

U tužbi se navodi da VW ucenjuje manje dobavljače

Objavljeno: 11:37h

Bosanski preduzetnik Nijaz Hastor, vlasnik firme za proizvodnju autodelova Prevent, tužio je početkom nedelje nemačkog automobilskog giganta Volkswagen pod optužbom da narušava slobodu tržišnog takmičenja i zatražio odštetu u iznosu od 750 miliona dolara, piše Reuters.

U tužbi se navodi da VW ucenjuje manje dobavljače, koristeći svoju snagu i veličinu, da ih prisili na nepoštene radne uslove i cene usluga. Na primer, manjim se dobavljačima zabranjuje da svoje poslovanje prodaju većim kompanijama dobavljača čime bi ostvarili bolju pregovaračku poziciju.

Tužba uložena na sudu u Detroitu odnosi se konkretno na sedam manjih dobavljača automobilskih delova za VW u saveznoj državi Mičiganu koji su ugovorom sprečeni da svoje poslovanje prodaju drugoj kompaniji.

Hastor tvrdi da te ugovore s manjim dobavljačima VW sklapa isključivo kako bi njegovu firmu Prevent, koja se inače specijalizovala za proizvodnju autonavlaka, onemogućili u daljim akvizicijama.

- Ova je tužba posve neutemeljena. Borićemo se odlučno protiv nje služeći se svim sudskim merama koje su nam na raspolaganju - odgovorili su iz Volkswagena za Reuters.

foto: Profimedia

Prevent Grupa je rasla upravo zahvaljujući preuzimanju takvih manjih firmi dobavljača VW širom sveta što im omogućava da moćnom VW postavljaju i neke vlastite zahteve. Nemcima se, očekivano, to ne sviđa. Sudeći prema dostupnim medijskim informacijama, Nemci su već dobro upoznati s prkosnim Nijazom Hastorom s kojim sarađuju zadnjih 20 godina.

U zadnjem okršaju Preventa i Volkswagena, iz 2016. godine, nemačke firme ćerke Preventa, CarTrim i ES Automobilguss,proizvođači kožnih presvlaka i kutija menjača, obustavile su isporuku VW što je zaustavilo nemačku proizvodnju automobila u najmanje polovini njihovih pogona na 7 dana. Obustava je usjedila nakon što VW nije hteo da pristane da Hastoru plati 58 miliona eura odštete. Nakon toga, Prevent i VW su postigli novi dogovor za produženje isporuke delova za još šest godina.

Hastor, rođen u Novom Goraždu, u istočnom jelu BiH, Prevent Grupu je osnovao 1999. godine u Sarajevu. Ta je firma za proizvodnju autopresvlaka ubrzo postala jedan od vodećih izvoznika na području BiH. S vremenom svoju su glavnu delatnost proširili na proizvodnju interijera za jahte i čamce, zaštitne opreme i odeće te nameštaja, rade na 15 lokacija i zapošljavaju 15 000 ljudi. U 2005. godini preuzeli su i solinsku brodograđevnu firmu AD Brodovi koja se bavi proizvodnjom jahti.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.