Ustavni sud BiH rekao NE: Odbijen zahtev Republike Srpske, 9. januar je neustavan
Foto: Profimedia

Odlučno

Ustavni sud BiH rekao NE: Odbijen zahtev Republike Srpske, 9. januar je neustavan

U toku je pauza plenarnog zasedanja Ustavnog suda BiH na kojoj učestvuje devet sudija
Objavljeno: 16:02h

Ustavni sud BiH odbio je zahtev za preispitivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine čime je konačno potvrđeno da se 9. januar smatra neustavnim, saznaje Večernji list BiH od izvora unutar Ustavnog suda.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Tokom dana Ustavni sud BiH treba razmotriti još informaciju o provođenju odluke oko 9. januara iz novembra prošle godine te će se sudije oglasiti i o zahtevu da se zabrani održavanje referenduma u Republici Srpskoj zakazanog za sledeću nedelju 25. septembra.

foto: Reuter

Ustavni sud BiH doneo je u novembru prošle godine odluku kojom se neustavnim proglašava dan Republike Srpske, 9. januar smatrajući kako se time krše prava Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrba u Republici Srpskoj.

Tu odluku su odbili politički predstavnici Republike Srpske te su za 25. septembar zakazali referendum oko nastavljanja proslavljanja Dana RS­a 9. januara. Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić juče je najavio da će u slučaju odbijanja zahteva vlasti RS za preispitivanje odluke oko Dana RS u BiH nastupiti “neviđeno” pogoršanje prilika.

(Espreso.co.rs/Vecernji.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.