DAN KADA JE CELA JUGOSLAVIJA PLAKALA! Snažan potres u CG podsetio na jedan od NAJRAZORNIJIH na Balkanu (VIDEO)
Zemljotres, Ilustracija, Foto: Profimedia

TUŽNO SEĆANJE

DAN KADA JE CELA JUGOSLAVIJA PLAKALA! Snažan potres u CG podsetio na jedan od NAJRAZORNIJIH na Balkanu (VIDEO)

Jutrošnji zemljotres bio je 5,4 stepena, a te 1979. godine je tačno u 7 sati i 19 minuta Crnu Goru pogodio zemljotres jačine 7 stepeni Rihterove skale

Objavljeno: 09:36h

Zemljotres koji je rano jutros uznemirio Crnu Goru podsetio je na onaj koji ova zemlja, ali i cela tadašnja Jugoslavija, nikada neće zaboraviti - 15. aprila 1979. godine, a koji je izazvao katastrofalna razaranja na celom Crnogorskom primorju kada je poginulo je više od 100 ljudi, a preko 80.000 ostalo je bez kuća.

Jutrošnji zemljotres bio je 5,4 stepena, a te 1979. godine je tačno u 7 sati i 19 minuta Crnu Goru pogodio zemljotres jačine 7 stepeni Rihterove skale. Epicentar je bio u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 kilometara od obale.

Podrhtavanje je trajalo kratko, desetak sekundi, ali su posledice bil razorne - 101 pognulih i 1.700 povređenih, od kojih je 159 teže. I u Albaniji je bilo 35 žrtava.

Stradali su gradovi: Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, a razoreno je 250 naselja.

Na to je podsetio i jedan korisnik društvenih mreža.

- Koliko je čovjek nemoćan prema nepredvidivoj sili prirode, najbolje je pokazao zemljotres iz 1979.godine. U tim trenucima čovjek poklekne, nemoćan da se suprotstavi snazi prirode koja je dopire iz zemljine utrobe. Bio je to jedan od najtežih događaja u istoriji crnogorskog naroda - napisao je jedan od korisnika društvene mreže "X".

Katastrofalne posledice

O razornim posledicama svedoči i da je uništen je ogroman deo modernih hotelskih kapaciteta u regionu, oštećena su 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dečije zaštite, 240 školskih objekata.

Velike štete su bile na putnoj mreži - oštećeno je oko 350 km magistralnih i 200 km regionalnih puteva. Jedna od specifičnih manifestacija oštećenja tla izazvana zemljotresom bile su pojave likvifakcije (tečenja tla), klizišta i odroni.

Zemljotres u Crnoj Gori je iza sebe ostavio pustoš i neprepoznatljivu sliku crnogorskih gradova na primorju, jer je primorska regija zbog blizine epicentra bila najzahvaćenija potresom.

Prema izveštaju UNESKO-a , ukupno 1.487 objekata je oštećeno, od kojih su skoro polovina domaćinstva, a 42 odsto crkve i svetovni objekti.

Trideset procenata od ukupno oštećenih objekata je u potpunosti srušeno. Preko 1000 spomenika kulture je oštećeno, kao i hiljade umetničkih djela i vrednih kolekcija.

Na tlu Crne Gore zabeleženi su snažni zemljotresi 1667, 1853, 1905, 1923, 1931. godine, ali je aprilski iz 1979. godine bio jedan od jačih, čija je magnituda u ognjištu bila sedam stepeni Rihterove skale.

Do kraja 1979. godine registrovano je 90 jakih naknadnih zemljotresa, sa magnitudom većom ili jednakom 4.0, preko 100 zemljotresa sa magnitudom 3.5 - 4.0, kao i skoro 10.000 slabijih potresa.

Obnova je trajala deset godina. Sve republike tadašnje Jugoslavije su solidarno učestvovale u obnovi, a donet je i Zakon o obnovi Crnogorskog primorja u tadašnjoj Saveznoj skupštini.

Bonus video:

01:50

RAZORNI ZEMLJOTRES U KINI, IMA MRTVIH: Spasioci tragaju za zarobljenima ispod ruševina

(Espreso/ Blic/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.