To ti je završeno! Najmoćnije face Crne Gore s ove i one strane zakona! (FOTO)
Foto: Espreso.co.rs

Ođe se oni pitaju

To ti je završeno! Najmoćnije face Crne Gore s ove i one strane zakona! (FOTO)

Ko su bili najmoćniji ljudi crnogorskog podzemlja
Objavljeno: 19:10h

Branislav Brano Mićunović

"Kuda Zeta rijeka teče? Ona teče kuda Brano reče!" Verovatno ova doskočica najbolje odslikava kakvo mišljenje vlada o ovom čuvenom Nikšićaninu.

Nema kralja, nema Tita, sad se ođe Brano pita: Ko je, zapravo, Branislav Mićunović? (FOTO)

Poznavaoci prilika u Crnoj Gori Mićunovića smtraju šefom mafije i gospodarom Crne Gore. Tvrde da je se bez njegovog odobrenja ne može završiti nijedan ozbiljniji posao iz sive zone i da je bolje njegovo ime ni ne pominjati. Zvanično, nikada nije dokazano da je on na čelu bilo kakve kriminalne organizacije na ovim prostorima

Rođen je 1953. u Nikšiću, a u mladosti je trenirao boks i bio pripadnik elitne 63. padobranske brigade JNA. Sedamdesetih godina se zaputio u Novi Sad, gde je studirao ekonomiju, ali ne zadugo.

Otišao je preko granice, kao i mnogi mladi tada, ali za njegovo ime se prvi put čulo 1983. kada je u Nemačkoj ubijen Stjepan Đureković, bivši direktor marketinga kompanije "INA". Tu likvidaciju, kako su mediji pisali, organizovao je lično Stane Dolanc, ministar jugoslovenske policije i predsednik Saveta za zaštitu ustavnog poretka, a navodno su je izvršili (ali to nikada nije dokazano) Mićunović, njegov kum Đorđe Giška Božović, Dragan Joksović, Ratko Đokić i Ranko Rubežić.

foto: News1

Poslednje godine 20. veka proveo je u zatvoru Spuž jer je bio osumnjičen zbog ubistva Radovana Kovačevića, koje se dogodilo pod sumnjivim okolnostima u Podgorici.

Zvanično, nije pripadao nijednoj partiji, ali je pružao usluge i zaštitu mnogim crnogorskim i srpskim političarima.

foto: Kurir

Od trenutka kad su krenule priče o tome da je Crna Gora "švercerska Meka" ime ovog Nikšićanina, a u medijskim tekstovima Mićunovića je stavljan na mesto broj jedan u toj organizaciji.

Njegovo ime nalazilo se na italijanskoj optužnici za šverc cigareta zbog koje Mićunović godinama nije smeo da napušta domovinu. Ona je, konačno, jula 2015. prestala da važi jer je tužilaštvo pristalo da se skide poternica i ukine rešenja o određivanju pritvora.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Nakon izbijanja afere "Balkanski ratnik", u kojoj je zaplenjeno više tona kokaina, italijansko tužilaštvo je saopštilo da je klan Darka Šarića bio u bliskim odnosima sa Branom Mićunovićem. Na insistiranje odbrane, ime Mićunovića je, međutim, zatamnjeno.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.