NEPOZNATI DETALJ sa konferencije koje je odredila SUDBINU SVETA: Bosna i Hrvatska biće U RUSKOJ INTERESNOJ SFERI!
Foto: wikipedia / Public domain

istok - zapad via balkan

NEPOZNATI DETALJ sa konferencije koje je odredila SUDBINU SVETA: Bosna i Hrvatska biće U RUSKOJ INTERESNOJ SFERI!

Poznati hrvatski šlager pevač Vice Vukov u Parizu 1971. godine saznao je da su Čerčil i Staljin na konferenciji na Jalti 1945. godine Hrvatsku i BiH dali Rusima...
Objavljeno: 12:20h

Hrvatska i jugoslovenska muzička ikona sedamdesetih Vice Vukov obranio je 1974. godine, u okviru studija na Institutu za međunarodne studije Fakulteta za pravo, ekonomiju i društvene nauke u Parizu rad "Jugoslovenska koncepcija miroljubive koegzistencije", čije teze zapanjuju, a neke od njih se i danas deluju izuzetno sveže.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Studija je nastala tri godine posle njegovog političkog sunovrata. Vice Vukov je nakon jednog sukoba sa Đorđem Marjanovićem politički stradao kao učesnik Maspoka, posle čega je 1971. otišao u Pariz. Nije bio sudski proganjan, nije zatvaran, ali mu je javni rad bio onemogućen.

Vukov se suprotstvalja tezi da je podela interesnih sfera na konferenciji na Jalti, gde su Čerčil i Staljin dogovorili podelu uticaja na Balkanu u odnosu 50:50, išla tako da Srbija i Crna Gora potpadnu u rusku zonu interesa a Hrvatska i Slovenija u američko-englesku, odnosno, zapadnu sferu. On tvrdi potpuno obrnuto!

Vukov smatra da je dogovor Staljina i Čerčila o podeli uticaja "fifti-fifti" mogao biti sproveden fizičkom deobom Jugoslavije. On, međutim, tvrdi da Hrvatska, pri tom, ne bi pripala Zapadu nego Istoku!

foto: wikipedia / Public domain

Naime, Srbija je preko dinastije Karađorđević kraljevskim vezama bila bliska Britaniji, a za Hrvatsku i BiH se smatralo da su, zbog svog ondašnjeg političkog vodstva, mahom politički odgojenog u Moskvi, deo istočnog bloka!

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.