NOVI HOROR U ZAGREBAČKOJ BOLNICI: Posle SKANDALA na patologiji i BIZARNE SMRTI pacijentkinje, sada se desilo OVO
Operacija, Foto: Printscreen/Youtube/BuzzFeedVideo

neodgovornost!

NOVI HOROR U ZAGREBAČKOJ BOLNICI: Posle SKANDALA na patologiji i BIZARNE SMRTI pacijentkinje, sada se desilo OVO

Prvo se u javnosti pojavila informacija da je dvoje pacijenata preminulo na Objedinjenom hitnom prijemu, a da niko od osoblja to nije primetio

Objavljeno:

Stranoj državljanki, koja je završila na hitnom carskom rezu u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, lekar je u trbuhu ostavio sterilnu kompresu uprkos upozorenju instrumentarke da jedan tupfer nedostaje.

Kako piše Jutarnji list, 11. jula, radi hitnog carskog reza, u bolnicu je primljena žena koja je rodila u 19.54 sata. Sam zahvat prošao je uredno, a dete je rođeno zdravo.

Na operacionom listu, koji ispunjava lekar, uz ostale podatke stoji sledeće: "Tok operacije: Instrumenti i tupferi na broju".

Budući da je pacijentkinja bila pod opštom anestezijom, instrumentarka je, kao što je i pravilo, pre indukcije anestezije ispunila dodatni dokument na kojem je upisala detalje o pacijentkinji pre prvog hirurškog reza i pre njenog napuštanja sale.

Tako se nakon završetka operacije ispunjava i rubrika u kojoj se piše broj korišćenih instrumenata, a u ovom ih je slučaju bilo 30 pre i 30 posle operacije, a igala sedam. Što se tupfera tiče, početni broj je bio 2 + 20, ali je završni bio 2 + 19. Upravo je brojka 19 zaokružena, a strelica vodi do napomene ispisane rukom instrumentarke: "Operater obavešten i upozoren pre šivenja fascije".

Rendgen potvrdio

Kako Jutarnji prenosi, ovo pitanje se već sledećeg jutra nametnulo na stručnom kolegijumu, gde je odlučeno da se pacijentkinji uradi dodatni rendgen kako bi se otklonila sumnja da je nestali tupfer u njenoj utrobi.

Rendgen je potvrdio ono što je instrumentarka od početka govorila i pacijentkinja je u 17.30 sati, nepuna 24 sata nakon porođaja, ponovno završila na operacionom stolu, a tupfer je pronađen između uterusa i sigme. Zahvat je, srećom, uredno prošao.

Iz KB Sveti Duh nisu odgovorili na pitanja Jutarnjeg, a kako nezvanično saznaju, Uprava je upoznata sa incidentom i pokrenut je unutrašnji bolnički nadzor.

Sporni potpisi?

Jutarnji dalje piše, pozivajući se na nezvanična saznanja, da su na Operacionom listu bila potpisana dva primarijusa koji navodno nisu bili na operaciji, pa čak ni u bolnici jer se sve dogodilo u vreme dežurstva.

Kako navode, ovo je peti sumnjivi slučaj u samo šest meseci koji je potresao KB Sveti Duh.

Prvo se u javnosti pojavila informacija da je dvoje pacijenata preminulo na Objedinjenom hitnom prijemu, a da niko od osoblja to nije primetio. Informacija se, nažalost, pokazala tačnom. Jedan stariji muškarac preminuo je prirodnom smrću od zastoja srca dok je čekao sanitetski prevoz, a upravo je vozač saniteta utvrdio smrt.

U drugom slučaju preminuo je muškarac kojeg je u ranim jutarnjim satima pronašla ćerka u čekaonici pokraj aparata za kafu, na istom mestu gde ga je ostavila oko 22 sata veče pre, kada joj je bolničko osoblje reklo da nema potrebe da čeka. Taj muškarac je preminuo od šoka izazvanog krvarenjem zbog čira na želudcu i ugušio se. Tim slučajem se bavila zdravstvena inspekcija, ali je slučaj završio i u policiji i Opštinskom državnom tužilaštvu.

Čačak, bolnica
foto: Rina

Skandal u mrtvačnici

Sledeći skandal, navodi Jutarnji, dogodio se na Zavodu za patologiju, kada je bolnica opet došla u fokus javnosti. Naime, u javnost je dospela fotografija na kojoj pokojnici u vrećama leže na podu umesto na stolovima i u rashladnim komorama. Iako je Jutarnji objavio dokumente koji potvrđuju da je još u julu 2022. s patologije rukovodstvu dat dopis u kojem upozoravaju na taj problem, rukovodstvo je tvrdilo da nikada nije čulo za taj problem.

Bolnica Sveti Duh u Zagrebu
Bolnica Sveti Duh u Zagrebu foto: Printscreen/streetview, Printscreen/Index

Prošlog meseca dogodio se i slučaj smrti gušenjem. Naime, pacijentkinja s teškim psihijatrijskim dijagnozama ostavljena je sama i ugušila se hranom. I taj se slučaj istražuje.

Bonus video:

03:55

STRANCI HRLE U SRBIJU NA ESTETSKE OPERACIJE! Hirurg nabrojao prednosti naših zdravstvenih usluga NAJVIŠE SE RADE OVI DELOVI TELA

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.