NOVO OLUJNO NEVREME PRETI HRVATSKOJ: Upaljen meteoalarm za OVE ČETIRI REGIJE
Superćelijska oluja, Foto: RINA

vremenska nepogoda

NOVO OLUJNO NEVREME PRETI HRVATSKOJ: Upaljen meteoalarm za OVE ČETIRI REGIJE

Hrvatska se priprema za novu promenu vremena

Objavljeno:

Nakon nekoliko dana pretežno sunčanog vremena, za petak je upaljen narandžasti meteoalarm za zagrebačku, karlovačku, gospićku i rečku regiju zbog olujnog nevremena i grmljavine.

Ostatak države je u žutom.

"Postepeno naoblačenje s kišom i pljuskovima s grmljavinom, već u noći i ujutro na severnom Jadranu i u gorju, zatim i u središnjim predelima, a do kraja dana proširiće se i na istok i jug zemlje. Mestimično će pljuskovi biti jače izraženi i obilniji, a ponegde je moguće i grmljavinsko nevreme. Vetar u unutrašnjosti slab do umeren severoistočni i severni, uz izraženije pljuskove jak i olujan. Na Jadranu umereno i jako jugo, na severnom delu popodne u okretanju na severozapadnjak i severni vetar. Najniža temperatura vazduha od 17 do 21, na moru između 21 i 26 °C. Najviša dnevna od 25 do 29, na istoku i u Dalmaciji od 30 do 34 °C", prognoza je DHMZ-a.

Iz DHMZ-a su poslali i posebno upozorenje za petak.

"Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade, odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", poručuju.

Karlovac, koji je do sada u više navrata teško nastradao zbog poplava, objavio je na svojim službenim stranicama da se priprema za najavljenu obilnu kišu i nevreme.

Vreće s peskom biće u petak podeljene u potencijalno ugrožene delove Karlovca, pogotovo MO Borlin i Velika Jelsa, cerade i potreban materijal osiguran, svi slivnici očišćeni, a izvođači radova dodatno upozoreni na odgovornost za gradilišta, dogovoreno je na sastanku užeg Štaba civilne zaštite grada Karlovca u četvrtak.

Održan je zbog prognoza koje najavljuju obilne oborine od petka do nedelje na karlovačkom području, ali i jak vetar, a kako se, po najavama, radi o izuzetno velikim količinama kiše, zbog kojih su moguće bujične poplave i odroni, sve službe poduzeće sve preventivne mere iz svojih nadležnosti da eventualne posledice budu što manje, prenosi N1.

Vatrogasci će tako dopremiti vreće s peskom u delove grada koji bi mogli biti ugroženi, Vodovod i kanalizacija se pobrinuti za slivnike, a i ViK i Toplana, s obzirom na radove na Aglomeraciji i zameni vrelovodne mreže, dodatno podsetiti izvođače radova da brinu o gradilištima.

"Pozivamo građane, posebno na područjima koja su do sad bila izložena odronima, klizištima i bujičnim poplavama, da dodatno zaštite imovinu, a sve građane Karlovca molimo da vode brigu o vlastitioj sigurnosti, ne izlažu se nepotrebno te poštuju eventualne privremene regulacije saobraćaja", poručio je karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

Bonus video:

01:57

OLUJA

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.