TUŽNA VEST, PREMINUO ČUVENI DOKTOR CRNOGAĆA: Oglasila se njegova verenica
Dr Krešimir Crnogaća, Foto: Printscreen/YouTube/Mladen Cetinja

U ZAGREBU

TUŽNA VEST, PREMINUO ČUVENI DOKTOR CRNOGAĆA: Oglasila se njegova verenica

Na slučaj su reagovali iz Hrvatske udruge bolničkih lekara

Objavljeno: 11:56h

Doktor Krešimir Crnogaća, specijalista ortopedije u KBC-u Zagreb, preminuo je u 39. godini nakon kratke, ali teške bolesti. Sahranjen je na šibenskom groblju u petak, a njegova verenica otkrila je šokantne detalje o zdravstvenom sistemu.

Njegova verenica Sanja Ćosić, lekar anesteziolog, objavila je na Fejsbuku kako su izgledala poslednja 24 sata Krešimirovog života. Kaže da je poslednje trenutke proveo u bolu te je apelovala na lekare da umirućim pacijentima omoguće dostojanstven i miran kraj života.

„Neki me znaju, više vas zna mog Krešu Crnogaću, a vi koji ne znate možda ste čuli za našu priču o nemogućoj, a velikoj ljubavi anestezije i ortopedije te onaj tragični deo o 4. stadijumu karcinoma pankreasa koji je Krešu pokosio u manje od dva meseca i odneo ga zauvek 30. avgusta ove godine.

E pa ne bi ja ovo govorila da je to samo to. Radim to jer je Krešo Šibenčanin koji je voleo svoj grad više od svega i vratio se da izdahne u njemu.

Zagreb
Zagrebfoto: EPA ANTONIO BAT, BETAPHOTO HINA Zvonimir KUHTIC Beta, BETAPHOTO NENAD PETROVIC MO, Privatna arhiva

Naša zadnja 24 sata bila su, između ostalog, obeležena dolascima kolega iz hitne pomoći koji su tim teškim trenucima bili divni, obeležena našim prijateljem dr. Pilipcem koji je okrenuo nebo i zemlju da nam pomogne u svemu, tehničarem OHBP-a koji mu je ABS izvadio u sekundi i bez boli.

Obeleženi su i sestrom koja je slikala jednu od naših poslednjih fotografija kako izmoreni spavamo zagrljeni u bolničkom krevetu u boxu i zato joj hvala. Ekipom kolega koja je digla bolnicu da nam nađe krevet na odeljenju u sobi u kojoj ćemo biti sami i u kojoj će on izdahnuti meni u naručju te uz majku koja ga drži za ruku. Nema lepšeg, mislite, osim što ima“, piše Ćosić.

Ističe da je Krešimir preminuo od posledica karcinomatozne limfangioze pluća koja se razbuktala te je on poslednje sate proveo u hipoksiji na 14 litara kiseonika u minuti.

„Ne moram objašnjavati kako bi to izgledalo da nije bilo morfijuma. I tu kreće tragedija. Za dozu subkutanog morfijuma kod umirućeg mladog kolege u punoj snazi ja sam morala moliti više puta i neprekidno dežurnog lekara i dežurnog anesteziologa.

Smilovali su se i raspisali mu na listi dozu od 4 x 5 miligrama sc, na moj izričiti zahtev, nevoljko. I ništa više od toga. Ni kap više. Na moju molbu za kontinuiranu infuziju morfijuma kolega anesteziolog, MOJ anesteziolog, rekao je da ‘nema običaj pisati kontinuiranu infuziju za odeljenje’.

Ponavljam, umirućem bolesniku u hipoksiji koju nećemo rešavati eskalacijom zbrinjavanja respiratornog puta. Kojeg puštamo da umire. O neznanje, kako si veliko.

Moj Krešo je trebao mirno zaspati, a par minuta pred smrt gledao joj je u oči i uznemirio se, prestrašio se, bio je nemiran, osetio je kraj, a to se nije trebalo dogoditi. Trebao je samo zaspati, mirno zaklopiti oči i izdahnuti spokojan u mom naručju. Ne biti u smrtnom strahu“, govori neutešna verenica.

Na slučaj su reagovali iz Hrvatske udruge bolničkih lekara (HUBOL).

„Izražavamo duboko saučešće kolegenici Sanji Ćosić i porodici lekara i vrsnog ortopeda Krešimira Crnogaće. Krešimira su svi poznavali kao srdačnog, iznimno empatičnog i nadasve uspešnog doktora za kojeg njegovi nadređeni, ali i pacijenti, kažu da je bio briljantan.

Kolegenica Ćosić je u toj prevelikoj boli našla snage upozoriti na jednu od najbolnijih tačaka hrvatskog zdravstva – palijativnu zdravstvenu pomoć.

Pozivamo sve hrvatske zdravstvene ustanove, lekare, medicinske sestre i tehničare i zdravstvenu administraciju da pročitaju bolni tekst Sanje Ćosić. Pozivamo ih takođe da konačno pokrenu uspostavljanje kvalitetne i dostupne palijativne nege za naše teško bolesne pacijente“, piše HUBOL.

Dirljivim riječima od Krešimira se oprostio njegov kolega, jedan od najpoznatijih hrvatskih ortopeda prof. dr. sc. Mislav Jelić.

Osim te ljudske topline koja ga je krasila, Krešo je bio kvalitetan ortoped i jako spretan operater. Imao je savršenu radnu etiku. Nikad nije rekao ne. Nebrojeno je puta znao imati punu salu nakon dežurstva. Svi smo redovredovno slušali njegov šibenski ‘buden ja’. Verovatno je bio jedan od dva ili tri najbolja ortopeda u svojoj generaciji u celoj Hrvatskoj“, poručio je on.

Bonus video:

00:41

PREMINUO DAVID ALBAHARI: Poznati pisac izgubio životnu bitku u 75. godini posle duge bolesti

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.