OBRT U HRVATSKOJ, ANALIZE SRUŠILE TEZU O MASOVNOM TROVANJU: Došlo do VELIKIH PROPUSTA, ova 2 slučaja u FOKUSU
Foto: Profimedia

ŠTA SE TAČNO DOGAĐA?

OBRT U HRVATSKOJ, ANALIZE SRUŠILE TEZU O MASOVNOM TROVANJU: Došlo do VELIKIH PROPUSTA, ova 2 slučaja u FOKUSU

U slučaju trovanja iz maja je počelo ozbiljno istraživanje tek u oktobru

Objavljeno:

Nakon što su analize bočica priču o trovanjima u Hrvatskoj okrenule u drugom smeru srušivši tezu o masovnom trovanju, fokus se prebacuje na jedina dva relevantna slučaja - onaj od prošlog vikenda kada je čovek zadobio hemijsku povredu jednjaka pošto je popio tečnost koja je trebalo da bude gazirana voda sa ukusom "Romerquelle", kao i onaj Stanka Lakovića, kojem je u maju mesecu spaljen jednjak u jednom riječkom restoranu, piše danas hrvatski portal Index.

Prema saznanjima portala, u slučaju trovanja iz maja je počelo ozbiljno istraživanje tek u oktobru. Konkretno postupanje Državnog tužilaštva Hrvatske u tom slučaju započelo je kada je Laković pre mesec i po istupio u medije. On je ispričao da je njegova supruga odmah nakon incidenta pozvala policiju, ali da policija nije izašla na teren.

Prema tvrdnjama iz odgovora koji je portal sinoć dobio od policije, policija je, kažu, ipak u nekom trenutku nakon tog događaja postupala, ali je onda iz nepoznatih razloga sve stalo.

- Obaveštavamo da je ova Policijska uprava nakon sprovedene istrage i prikupljenih informacija o konkretnom događaju u junu ove godine izvestila nadležno Opštinsko državno tužilaštvo u Rijeci - stoji u policijskom saopštenju dostavljeno portalu.

Tokom oktobra, navodi se, Opštinsko državno tužilaštvo u Rijeci je policiji naloženo sprovođenje dodatne istrage vezano za ovaj događaj. O postupanju po ovom nalogu je takođe obavešteno i nadležno državno tužilaštvo.

- O istom događaju policija je u oktobru ove godine izvestila i Državni inspektorat, Područni ured Rijeka radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti - navodi se u odgovoru policije.

Hrvatska policija
foto: Profimedia

Indexu je potvrđeno i da bočica iz koje je Laković uzeo gutljaj, nakon čega mu je izgoreo jednjak, nikad nije uzeta na analizu. A kako se nije reagovalo na vreme, niko ne zna gde je ta flašica završila. Ne samo da nije uzet uzorak iz bočice iz koje je pio Laković nego ni iz te serije bočica uopšte, konstatuje portal i dodaje da je Državni inspektorat (DIRH) za ovaj slučaj od policije saznao tek 23. oktobra, kada je bilo prekasno za bilo kakvo ozbiljnije postupanje u ovom slučaju.

- Po primanju informacija sanitarna inspekcija je obavila inspekcijski nadzor u ugostiteljskom objektu u kojem se događaj iz maja, ali zbog proteka vremena (više od pet meseci) u kojem Državni inspektorat nije imao informaciju o događaju, uvidom se moglo samo utvrditi, i to iz izjava zaposlenih, o kojoj vrsti pića se radilo (ne i lot odnosno rok trajanja istih). Takođe, iz izjava zaposlenih utvrđeno je da je reakcija na konzumaciju bila momentalna - saopštili su iz Državnog inspektorata za Index.

Naveli su, između ostalog, i da prema izjavama zaposlenih preostala količina tog pića potrošena i da niko nije imao nikakvih reakcija.

Zanimljivo je, piše portal, i to što je Državni inspektorat o tom događaju iz maja, o kojem je Laković javno progovorio početkom oktobra, DORH obavešten tek ovog ponedeljka. Iz Opštinskog državnog tužilaštva za portal nisu dali nikakav odgovor o tome šta je dosad utvrđeno pravdajući se tajnošću istrage, piše Index citirajući kompletno saopštenje koje je potpisala zamenica opštinskog državnog tužioca u Rijeci.

Portal konstatuje da se o slučaju Laković danas malo govori iako su u njemu, kako kažu, napravljeni neverovatni propusti, a reč je o najtežem slučaju i povredama koje su ostavile trajne posledice.

Korona, Kovid, Pacijent, Ljudi, Bolnica, Poljska
foto: Profimedia

Laura Sumić, advokat Stanka Lakovića, za Index je ranije izjavila da nema nikakvog poboljšanja njegovog zdravstvenog stanja. Potvrdila je da je Laković u maju u riječkom restoranu takođe popio bočicu "Romerquellea", kao i čovek koji je povređen prošlog vikenda.

O Lakovićevom zdravstvenom stanju juče je govorio i šef Klinike za unutrašnje bolesti KBC-a Zagreb i bivši ministar Rajko Ostojić, rekavši da ga taj slučaj iz maja najviše zabrinjava.

- Čim je popio napitak, razvila se klinička slika direktno povezana s pićem, s krvarenjem. Danas je završio na stenozi, suženju jednjaka, svakih nedelju dana se radi proširenje, živ je, ali imaće težak i komplikovan život, kod njega je jednjak jako sužen - rekao je juče Ostojić.

Bonus video:

02:53

SA OVOM NAMIRNICOM NIKAKO NE PRETERUJTE! Srbi je svakodnevno konzumiraju, a nisu ni svesni kakvo TROVANJE može izazvati

(Espreso/ Blic/ Index/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.