OVO JE NAUK ZA SVAKOG KONOBARA: Deda Stanko 2 godine nije došao u svoj omiljeni kafić, ali gazda ČUVA NJEGOVO MESTO
Kafić, Foto: Aleksandra Čolić

divan gest

OVO JE NAUK ZA SVAKOG KONOBARA: Deda Stanko 2 godine nije došao u svoj omiljeni kafić, ali gazda ČUVA NJEGOVO MESTO

Deda Stanko i dalje ima svoje mesto u kafiću iako ga nije posetio dve godine

Objavljeno:

Imati svoje mesto, društvo koje vas pozdravlja s vrata, konobara koji ne pita šta pijete, već donosi, jedna je od stvari koja prija i godi. Ali kada dobijete baš svoje mesto sa sve imenom, onda znate da ste omiljeni gost.

Ovakav tretman ima "šjor" Stanko Dragaš, koji je u svoj omiljeni kafić u hrvatskom gradu Zadar dolazio toliko dugo da ima svoje rezervisano mesto za kafu. I niko sem njega ne može tu da sedne, iako već dve godine nije došao zbog bolesti, piše Index.

Ima svoj sto i svoju stolicu sa plačicom

Naime, u u ulici Stomorica, nalazi se kafe bar Kult. Imenom opravdava svoju reputaciju, jer je već decenijama kultno mesto za izlazak generacija Zadrana, ali i turista koji dolaze u ovoj grad na Jadranu.

Šjor Stanko Dragaš ima svoje rezervisano mesto godinama u Kultu za kafu. Uza zid do vrata kafića mesta su s visokim stolicama i stolovima, a samo je jedno ono njegovo, sa niskom stolicom, stolom i natpisom "rezervisano za barba Stanka".

Vrućina, Toplota, Beograd, Podne, Topli dani u Beogradu, Rashlađivanje, Toplotni udar, Kafić, Leto
foto: Aleksandra Čolić

Njegova slika stoji iznad šanka kafića iako već dve godine nije došao. Ne može više na noge, ali mesto ga i dalje čeka. Šjora Marija ili teta Mare, kako je zovu u kafiću, njegova supruga, svrati ponekad i popije kaficu na povratku sa pijace.

Vole se i poštuju kao da su porodica

"Popio je on tu kafa i kafa. Do zadnjeg trena dok je mogao na štakama hodati malo po malo od našeg kraja do Kulta išao je svaki dan. Sad smo i dalje jako blizu, ali njemu je to daleko i sve dalje. Divni su ljudi iz Kulta, ta pločica i dalje tamo stoji i vidim je svaki dan", kaže gospođa Mare.

"Šjor Stanko dolazi kod nas otkad smo otvorili tamo '96. Uvek je dolazio u taj svoj kantun. Hteli smo da uvek ima svoje mesto, bila gužva ili ne. I dalje smo stalno u kontaktu, pomognemo koliko možemo ili koliko treba, skoro pa smo kao porodica, iako nismo rodbinski povezani", kaže Dejan Marković, vlasnik Kulta.

Bonus video:

01:09

Tiha kafa kod Džanga

(Espreso/Indeks.hr/Mare Knežević/Preneo M.D.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.