ANICA BOLUJE OD TEŠKOG KARCINOMA I TRPI JEZIVE UVREDE: Potez kolega je NAJVIŠE BOLI, sramota je ŠTA JOJ RADE
Anica Gusak Krajnović, Foto: Facebook/Anica Gusak Krajnović

sramota!

ANICA BOLUJE OD TEŠKOG KARCINOMA I TRPI JEZIVE UVREDE: Potez kolega je NAJVIŠE BOLI, sramota je ŠTA JOJ RADE

Anica se oko toga ne zamara previše i fokusirana je na oporavak, ali njeni prijatelji nisu ostali ravnodušni na mobing i diskriminaciju koju je pretrpela jer boluje od kancera

Objavljeno:

Prijateljica, lavica, majka dvoje dece, hrabra, pametna, ponosna, lepa, čudo od žene - ovim rečima prijatelji opisuju Anicu Gusak Krajnović, kojoj je pre šest meseci dijagnostikovan rak dojke. Sada je iza operacija, hemoterapije i zračenja, ali i gorkog ukusa zbog pritužbi koje su njene kolege uputile u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Anica se oko toga ne zamara previše i fokusirana je na oporavak, ali njeni prijatelji nisu ostali ravnodušni na mobing i diskriminaciju koju je pretrpela jer boluje od kancera. Kao da je planirala da oboli od raka, drznica se odvažila da ode na bolovanje zbog - hemoterapije.

Neko je prokljuvio "taj veliki plan" i poslao mejl, zbog čega je njen lekar morao da pošalje dodatnu dokumentaciju da je Anica zaista bolesna i da je opravdano uzimala čak četiri meseca bolovanja. Kada se vratila na posao bez kose, to je verovatno bio dovoljan dokaz da ima rak, ali je onda u HZZO poslat novi mejl da je ćelava Anica zlobna prema nekim zaposlenima, a onda svakako i prema klijentima.

Neverovatna surovost

47-godišnja Anica zaposlena je u Centru za socijalni rad u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj i, kako kaže, 90 odsto kolega joj daje ogromnu podršku u borbi protiv raka. Ipak, ima onih nekoliko „kolega” koje su pokušale da joj otežaju ionako tešku situaciju.

– Kada sam čula da sam nekome gadna, zabolelo me je i pored sve podrške koju sam dobila od porodice i prijatelja. Gubitak kose je psihički veoma težak, a ovakvi komentari su me vratili u vreme kada sam saznala za dijagnozu - rekla je Anica, maltene pravdajući se što je prestala da nosi maramu jer joj raste kosa.

Krajem jula stigla je dijagnoza, šok za Anicu i njenu porodicu, prva operacija je urađena 11. avgusta, a preostalo joj je još dve kontrole. U tom periodu primila je čak 21 terapiju. Tokom četiri meseca bolovanja išla je na posao kad god je mogla.

- Kad god sam se osećala dobro, odlazila sam na posao. Radim na računaru, ne naprežem se, a rad mi je mnogo pomogao u mentalnom zdravlju. Kada sam radila, nisam razmišljala o bolesti, rekla je Anica.

Na pitanje doktorke šta joj prvo padne na pamet kada se probudi, ona je odgovorila da razmišlja šta će obući i koji će šal upariti sa odevnim delom. Zrači pozitivom i više se ne zamara zlim jezicima.

Kaže da ima još jednu operaciju jajnika i onda, nada se, to je to.

Žena za sva vremena

Na video-snimku objavljenom na Fejsbuku Anica je snimljena iz automobila dok u pozadini svira "Ja sam žena za sva vremena" Zdenke Kovačiček.

- A mogla je da bude glavna i poznata u svakom društvu, jedina dama uvek sa nekim, nikad sama. Jer ja sam žena za sva vremena, moja senka će ostati i kada nisam ja - peva Anica vozeći automobil.

Otkrila je da nije očekivala da će snimci postati viralni i pobrati ogromne lajkove i komentare podrške jer ih je snimala za svoje prijatelje, da bi oni videli kako se oseća.

Dok je jedni kritikuju zbog snimaka na društvenim mrežama, drugi napadaju te koji je kritikuju ističući da ne znaju kako je to probuditi se i videti sebe u ogledalu bez kose.

- Mnogi se kamufliraju pod perike, lažu sebe i druge... Ovo je je*ena hrabrost. Ovo je za primer i ohrabrenje, a ne za gađenje - stoji u komentaru.

Aničina priča stigla je i do Ivane Kalogjere, osnivačice udruženja i portala "Nismo same", koji se bavi informisanjem i pružanjem podrške ženama koje su lečene ili se još leče od raka. Ona je osudila ponašanje svojih kolega i pozvala Anicu na izložbu "Ja sam snaga" koja će biti održana 5. februara u Gradskoj biblioteci u Slavonskom Brodu.

Bonus video:

05:40

KAKO SE DOBIJA RAK GRLIĆA MATERICE! Zakić otkrila: Ne nastaje preko noći, potrebno je 5 do 10 godina da bi nastao

(Espreso / Jutarnji list / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.