Suludo: Arkan je trebalo da ubije Franju Tuđmana po nalogu Slobodana Miloševića! (FOTO)

otkrivena tajna dokumentacija

Suludo: Arkan je trebalo da ubije Franju Tuđmana po nalogu Slobodana Miloševića! (FOTO)

Prema dostupnim operativnim podacima, Arkan je tada sarađivao sa ljudima sličnog profila, koji su mogli da pruže dodatne informacije o mogućem planu atentata
Objavljeno: 14:03h

Od sredine 1990. u tadašnju Službu državne sigurnosti (SDS) u Zagrebu počele su da pristižu informacije o mogućoj likvidaciji predsednika Predsedništva SR Hrvatske i šefa HDZ-a dr. Franje Tuđmana. Atentat, po nalogu vlasti u Beogradu, trebalo je da izvrše pripadnici srpskih i crnogorskih kriminalnih grupa blisko povezani s tamošnjom Službom države bezbednosti (SDB), oslonjeni na neke od četničkih emigrantskih grupa u inostranstvu. Zvali su ga Magistar: Vojislav Šešelj na spisku 1.423 bosanskih udbaša?! (FOTO) Deo dokumenata hrvatskog SDS otkriva nepoznate pojedinosti o dramatičnim događajima iz maja 1990. pa do sredine 1991. kada su, prema informacijama pripadnika službe, bili planirani pokušaji atentata na dr. Tuđmana.

Počelo je policijskom depešom broj 511-18-16/2-96/53 iz maja 1990. U njoj stoji da se u “hotelu Esplanade pojavila izvesna osoba s nadimkom Akrap s namerom da izvrši atentat na gospodina predsednika Republike dr. Franju Tuđmana”. Isti je događaj izdvojen i u informaciji 133. Službe državne sigurnosti uz neke dodatke. Tamo piše, dakle, da je spomenuti Akrap navodno vezan uz četnički pokret koji je i naručitelj ubistva dr. Tuđmana. Taj Akrap, dodaju agenti, spominje se i kao egzekutor poznatog hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, sedam godina ranije u Njemačkoj.
Arkan je, prema tada dostupnim operativnim podacima iz početka 1990, blisko sarađivao s ljudima sličnog profila pa se smatralo da bi oni mogli da pruže dodatne informacije o mogućem planu likvidacije dr Franje Tuđmana. Jedan od njih bio je i Ratko Đokić, od pre poznat agentima hrvatske državne sigurnosti. Istovremeno pojavile su se informacije kako Arkan misli da ga je Ratko Đokić izdao pa je želeo da raščisti sa njim sve nesuglasice po dolasku u Zagreb.
Profimedia
- Đokić se spanđao s novom vlašću - piše u dosijeu tajne policije o Ratku Đokiću, “a to je Arkanu otkrio jedan zagrebački zlatar albanskog porekla. Kad su hrvatski agenti o tome pitali Ratka Đokića, rekao je da mu nije padalo na pamet o tome raspravlja s Arkanom i da se ponižava. Prema njegovim rečima, uzrok prekida odnosa s Arkanom bila je činjenica da je ovaj postao veliki poštovalac Slobodana Miloševića, za kog je bio u stanju sve da učini.
Profimedia/Arkan
Krajem 1990. godine, tačnije u decembru, Željko Ražnatović Arkan uhapšen je u Hrvatskoj. Ali, još uvek su malo poznati detalji njegovog ispitivanja u zatvoru Remetinec. - Od druge do osme godine života živeo je u Zagrebu. Nakon toga povremeno je dolazio u Zagreb na fudbalske utakmice. Ranije je u nekoliko navrata dolazio kako bi se kockao, a poslednji put pre dve godine (1988). Na pitanje o povezanosti s ubistvom Stjepana Đurekovića izjavio je da on to nije učinio niti s tim ima bilo kakve veze. Arkan je pušten na slobodu na leto 1991. iako je bio osuđen na pet godina zatvora, a nikada nije otkriveno zašto. (Espreso.co.rs / Telegram)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.