UČESNICIMA DELILI UPUSTVA PROTIV USTAŠSTVA: Ovako je protekla komemoracija u Blajburgu
Ovogodišnje okupljanje u Blajburgu, Foto: Index printscreen

okupljanje u austriji

UČESNICIMA DELILI UPUSTVA PROTIV USTAŠSTVA: Ovako je protekla komemoracija u Blajburgu

Mediji su nagađali da je komemoracija dovedena u pitanje pa su najviši predstavnici hrvatske vlasti razgovarali s kolegama u Austriji

Objavljeno:

Danas se održava komemoracija na Blajburgu.

Komemoracija je počela molitvom kod hrvatskogagroba na jesnom groblju u Unterloibahu nakon čega su krenule procesije prema Blajburškom polju, gdj će se održava misa i potom molitva za islamske vernike, a završiće polaganjem venaca kod Spomen-obilježja.

Manifestacija se odvija po neizmenjenom programu u odnosu na prethodne godine i potrajaće tri sata, ali prvi put neće uključivati političke govore pa čak ni prisustvo najviših predstavnika vlasti.

Učensicima su delili i upustva protiv ustašluka.

Protest protiv komemoracije prošao je bez incidenata i problema. Tokom jednosatnog protesta članovi Zelenih i Antifašističke akcije održali su govore u kojem su istaknuli nužnost zabrane komemoracije na Lojbaškom polju koju smatraju skupom zagovaratelja nacizma. Protestu se pridružilo i desetak antifašista iz Austrije i Slovenije kao i stanovnika Blajburga. Prosestanti su nosili transparente s natpisima 'Nikad više' i 'Za zabranu ustaških i nacističkih susreta' na nemačkom i slovenskom jeziku.

Početkom marta biskupija u Klagenfurtu odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise obrazlažući da se politički instrumentalizuje i da je postala deo "političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije“.

Mediji su nagađali da je komemoracija dovedena u pitanje pa su najviši predstavnici hrvatske vlasti razgovarali s kolegama u Austriji, nakon čega je odobreno da se "Blajburg" vodi kao javno okupljanje.

Počasni blajburški vod, koji je organizator komemoracije, uz suorganizaciju Veća za inozemnu pastvu biskupskih konferencija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, organizovao je i ove godine besplatan prevoz iz Zagreba, ali je pozvao sve da se klone bilo kakvih ustaških simbola ili onih koji asociraju na to, kao i bilo kakvih povika ili znamenja koja su protuzakonita po hrvatskim, ali i austrijskim zakonima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.