HRVATI NE UZIMAJU KOVID POTVRDE! Upravo je saopšteno
Hrvatska, Foto: Profimedia

razlog

HRVATI NE UZIMAJU KOVID POTVRDE! Upravo je saopšteno

Od početka jula ona je već službeno u upotrebi širom Evropske unije. I to ne samo za putovanja i prelaske granica

Objavljeno:

U Hrvatskoj je dosad izdato ukupno 860.195 EU digitalnih kovid-potvrda, prema poslednjim podacima Štaba za civilnu zaštitu.

Uzmemo li samo punoletno stanovništvo Hrvatske, oko 3.300.000 ljudi, ispada da kovid-potvrde ili kovid-pasoše ili zelene potvrde zasad ima samo 26 posto odraslih Hrvata, recimo četvrtina.

Međutim, njih dvostruko više na svoju potvrdu ima pravo, tačnije 1.647.156 onih koji su vakcinisani, prema podacima Ministarstva zdravlja od početka avgusta (tu nisu svrstani oni koji su preležali kovid).

Zašto samo polovina ima potvrdu? Razlog je verovatno nesnalaženje na platformi e-Građani, čemu se sada pokušava doskočiti - pa se kovid-potvrda može preuzeti u HZZO-u ili u bolnici. Ili je možda ta polovina koja nije povukla svoje kovid-potvrde starija populacija koja i tako nigde ne zalazi, ne putuje niti posećuje žurke.

Ali, sistemi javne uprave nisu tema, prema navodima "Jutarnjeg lista". Tema je činjenica da bi kovid-potvrda uskoro mogla da dominira životima građana.

Kako piše "Jutarnji list", mogle bi da se vade i pokazuju već na jesen jednakim automatizmom kao što se sada stavljaju maske na lice prie ulaska u prodavnicu (iako se mislilo da se na to nikada nećemo naviknuti).

Kovid-potvrda koja sadrži QR-kod da osoba zadovoljava jedan od tri uslova - da ima primljene dve doze cepiva, da je preležala kovid u poslednjih šest meseci ili da ima negativan test ne stariji od dva dana - sudeći prema svim najavama, postaće ultimativni dokument za konzumiranje bilo kakvog javnog sadržaja. I to već od jeseni.

Recimo, za odlazak u šoping-centar, u bolnicu, u prodavnicu, noćni klub, na utakmicu, u muzej, na koncert, na bilo kakvo okupljanje u zatvorenom, ali i za javni prevoz, voz ili avion.

Od početka jula ona je već službeno u upotrebi širom Evropske unije. I to ne samo za putovanja i prelaske granica.

U Francuskoj je ove nedelje na snagu stupio zakon, potvrđen od francuskog Vrhovnog suda, da je kovid-potvrda obavezna za... uglavnom sve segmente života: ulazak u kafić, restoran, pozorište, sajam, za bazene, muzeje i noćne klubove, a pokazuje se na ulazu u avion, voz i autobus.

Pa i u Hrvatskoj se kovid-potvrde polako infiltriraju u živote građana. Bile su obavezne na nedavno održanoj fudbalskoj utakmici Istre 1961 i Gorice, na riječkoj Rujevici, gde su se očitavale na ulazu. Navijači bez potvrde ostali su ispred ulaznih vrata. Isto je bilo i na Motovun Film Festivalu, za svaku projekciju u zatvorenom - potvrda, za gledanje teniskog meča na "Croatia Open Umaga" opet - potvrda, na koncertu Tompsona u Sinju - potvrda, na svakoj svadbi koja se održava u svadbenoj sali.

Prema informacijama iz Nacionalnog štaba za civilnu zaštitu, očigledno je da će kovid-potvrde nakon završetka turističke sezone postati u Hrvatskoj obavezne i koristiti se kao zamena za maske - za ulazak u bolnice, u škole, javni prevoz i prostorije javne uprave (ako ne uspe cepljenje svih učitelja, vozača javnog prevoza, vaspitača, zaposlenih na šalterima). Takođe, potvrde se planiraju i za ulazak u sve prostore gde se okuplja veći broj ljudi, što uključuje i tržne centre.

Jasno je da uvođenje potvrda i otežavanje pristupa javnim sadržajima predstavlja suptilni pritisak na vakcinaciju, koje vladajući zasad nemaju hrabrosti učiniti obaveznim, navodi "Jutarnji list".

Ali, postavlja i pitanje da li je zabrana učestvovanja u javnom životu ako nemaš potvrdu kojom dokazuješ svoje zdravlje kršenje ljudskih prava? Kovid-potvrde bi zbilja mogle da dovedu do nekih diskutabilnih situacija. One, iako neobavezne, otvaraju prostor za potencijalnu socijalnu isključenost i nejednakost.

“Zabrana ulaska u prodavnice predstavljala bi prevelik teret za osobe koje nemaju kovid-potvrdu, a takvo ograničenje vrlo izvesno ne bi prošlo proveru ustavnosti”, smatra Mato Palić, profesor Pravnog fakulteta u Osijeku i ustavnopravni stručnjak, a prenosi "Jutarnji list".

(Espreso/Jutarnji.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.