“STVARNO POSEBAN DOŽIVLJAJ": Rekonstruisan DUBROVAČKI AKVARIJUM u tvrđavi STAROJ oko 500 godina!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Stil Života M.Delić

akvarijum

“STVARNO POSEBAN DOŽIVLJAJ": Rekonstruisan DUBROVAČKI AKVARIJUM u tvrđavi STAROJ oko 500 godina!

Radovi su trajali malo više od godinu dana i uloženo je više od 3 miliona kuna, uglavnom iz europskih fondova

Objavljeno:

Nakon više od godinu dana radova i uloženih tri miliona kuna završeni su radovi na rekonstrukciji dubrovačkog akvarijuma, smeštenog u jedinstvenom prostoru tvrđave Sveti Ivan.

Prizemlje impozantne tvrđave svetog Ivana, u sklopu dubrovačkih zidina, već je 70 godina dom brojnih morskih organizama. U rekonstrukciji akvarijuma obnovljena su tri najveća bazena.

– Pre su bili ukopani u zemlji, bili su na neka 2 metra dubine. Sad su oni zatrpani i dignuti su na dva i po metra visine. Zapremina je ostala ista. Organizmi su manje-više slični koji su bili, kaže dr. sc. Nenad Antolović, direktor Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Uvek ih je između 80 i 100, a najviše pozornosti izazivaju veliki primerci.

– Trenutno su naši najveći organizmi su kirnje. Svaka prelazi 20-25 kilograma i to su normalno mužjaci jer je u toj starosnoj dobi kirnja već promijenila svoj pol i prešla u muški pol, objašnjava dr. sc. Valter Kožul, naučni savetnik u Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Radovi su trajali malo više od godinu dana i uloženo je više od 3 miliona kuna, uglavnom iz europskih fondova. Sad je njegov jedinstveni ambijent još više istaknut.

– Kad se uđe, čisto taj doživljaj kad znate da ste u tvrđavi koja je stara oko 500 godina, sve kamen oko vas, svodovi od 7-8 metara – stvarno je poseban doživljaj, kaže Antolović.

Osim one turističke, akvarijum ima i edukativnu ulogu pa se još čekaju nove informativne ploče te audiovodič na sedam jezika.

– Kako je akvarijum u sklopu Instituta, akvarijum ne služi samo za prezentaciju građanima, već je to našim naučnicima vrlo interesantno područje gde se ovaj isečak iz prirode može proučavati, kaže Kožul.

1 / 4 Foto: Profimedia

Dubrovački će akvarijum vrata otvoriti u februaru, što će, bez sumnje, posebno razveseliti najmlađe posetitelje.

Bonus video:

10:37

Farmaceutkinja upozorava na simprome preležanog kovida! Obratite pažnju na ove probleme

(Espreso/HRT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.