ALARMANTNA OPTUŽBA RUSIJE! Da li u Ukrajini postoje laboratorije za proizvodnju BIOLOŠKOG oružja?
Ilustracija, Foto: AP

laboratorije

ALARMANTNA OPTUŽBA RUSIJE! Da li u Ukrajini postoje laboratorije za proizvodnju BIOLOŠKOG oružja?

Portparolka je rekla da ostaje da se odgovori na pitanje da li su komponente biološkog oružja koje se istražuju u ovim objektima uništene ili ne

Objavljeno:

Ruska vojska tvrdi da je u nizu pronalaska u nedelju i ponedeljak otkrila da je Pentagonova agencija za smanjenje odbrambenih pretnji uključena u rad više od 30 bioloških laboratorija širom Ukrajine koje se bave skladištenjem i istraživanjem brojnih smrtonosnih agenasa.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da se ukrajinske biolaboratorije u blizini ruskih granica bave razvojem komponenti za biološko oružje.

- Proteklih dana potvrđeni su dugogodišnji strahovi koje smo godinama u više navrata izražavali u vezi sa razvojem vojnih bioloških materijala od strane SAD na teritoriji Ukrajine pod pokroviteljstvom relevantnih američkih specijalnih službi - rekla je Zaharova na brifingu u sredu.

Zaharova je dodala da su ovi navodi potvrđeni i u Vašingtonu od strane zamenice državnog sekretara SAD Viktorije Nuland.

- To je potvrđeno ne samo na osnovu onih materijala i podataka koji su operativno dobijeni na teritoriji Ukrajine, ne samo na osnovu izjava relevantnih agencija u Ukrajini, već je potvrđeno direktno u Vašingtonu tokom govora zamenice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland - rekla je Zaharova.

1 / 4 Foto: Profimedia

Portparolka je rekla da ostaje da se odgovori na pitanje da li su komponente biološkog oružja koje se istražuju u ovim objektima uništene ili ne, ali je ukazala na prijem dokumenata od zaposlenih u biolaboratoriji koji nalažu likvidaciju opasnih patogena od 24. februara.

Zaharova je rekla da ne postoji sumnja u vojnu prirodu istraživanja u ovim ustanovama, ukazujući na otkrića ruske vojske o finansiranju laboratorija američkog Ministarstva odbrane i prisustvo američkih stručnjaka koji su uputili ukrajinsku stranu u sprovođenju relevantnog istraživanja.

U jednom odvojenom intervjuu, Zaharova je danas sugerisala da ova otkrića ruske vojske o američkom finansiranju biolaboratorija "potpuno menjaju sliku o umešanosti SAD u sudbinu Ukrajine".

- To je instrument direktne pretnje našoj zemlji - rekla je Zaharova.

Šta je rekla Viktorija Nuland?

Na pitanje senatora Marka Rubija da li Ukrajina ima biološko ili hemijsko oružje, Nuland je odgovorila da Ukrajina ima "ustanove za biološko istraživanje".

U svedočenju pred Senatom u utorak, zamenica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland priznala je da se u Ukrajini nalaze ustanove za biološko istraživanje, i rekla senatorima da je Vašington "zabrinut da bi ruske snage mogle da dobiju kontrolu nad ovim ustanovama i istraživačkim materijalom koji se tamo nalazi".

- Radimo sa Ukrajincima na tome kako mogu da spreče da bilo koji od ovih materijala padne u ruke ruskih snaga - rekla je Nuland.

Rubio je zatim prekinuo i pitao je da li je 100 posto sigurna da će, ako dođe do biološkog napada, iza njega biti Rusija. Noland je odgovorila potvrdno.

- Ne postoji sumnja senatore, to je klasična ruska tehnika da krive druge za ono što oni planiraju da urade - rekla je Noland.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov sugerisao je u utorak da su izjave američkog Stejt departmenta o ukrajinskim biolaboratorijama pokazatelj bojazni SAD da bi tamo uskladišteni patogeni mogli dospeti u ruke ruskih eksperata i potvrditi američko kršenje konvencije o biološkom i toksičnom oružju.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je u nedelju dokumenta koja navodno pokazuju da je ukrajinski ministar zdravlja Viktor Liaško naredio uništavanje brojnih opasnih patogena u biološkim ustanovama širom Ukrajine, uključujući antraks, koleru, kugu, tularemiju i druge smrtonosne bolesti.

Dan kasnije Ministarstvo je tokom brifinga tvrdilo da širom Ukrajine navodno postoji više od 30 biolaboratorija "koje finansiraju SAD", sa nekim od objekata za koje se strahovalo da će se baviti proizvodnjom hemijskog oružja, a drugi su slali uzorke seruma pacijenata "slovenske nacionalnosti" na vojni Institut za istraživanje Volter Rid u Silver Springu, Merilend, pod izgovorom testiranja za lečenje kovid-19 metode.

1 / 6 Foto: Profimedia

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Zao Lijian pozvao je u ponedeljak SAD da razjasne obim svojih vojnih bioloških aktivnosti širom sveta, ističući da Ministarstvo odbrane SAD kontroliše nekih "336 biolaboratorija u 30 zemalja pod izgovorom zajedničkog rada na smanjenju rizika po biobezbednost i jačanju globalnog zdravlja".

- Koje su prave namere Amerike? Šta stvarno rade? - upitao je Zao.

Ukrajina se još uvek nije oglasila povodom ovih navoda.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA.

Bonus video:

02:28

Na ovom mestu pronađeno je beživotno telo devojčice Valentine iz Subotice!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.