ISPLIVALI SATELITSKI SNIMCI OKUPIRANE BAZE KOD HERSONA! 1 detalj je POSEBNO intrigantan! (FOTO)
Herson, Foto: printscreen/twitter, Profimedia

snimci

ISPLIVALI SATELITSKI SNIMCI OKUPIRANE BAZE KOD HERSONA! 1 detalj je POSEBNO intrigantan! (FOTO)

Ukrajinske su vlasti nakon prethodnog napada pobedonosno objavile da su uništile 30 helikoptera, ali nezavisni analitičari su bili skeptični naspram tih tvrdnji

Objavljeno:

Satelitski snimci otkrili su neverovatne razmere razaranja u okupiranoj vojnoj vazdušnoj bazi pored grada Hersona, u kojoj su ruske snage držale svoje napadačke helikoptere i dronove.

Ukrajinski napad na bazu uništio je više desetaka helikoptera, hangare i druge delove infrastrukture.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas pratite putem ovog LINKA!

Snimci koje je portalu The War Zone ustupila privatna kompanija za satelitsko snimanje Planet Labs otkrivaju kako su ruske snage nakon zauzimanja vazdušne baze u Hersonu napunile njena sletna mesta s helikopterima i drugim letelicama, preselivši tamo značajan deo svojih napadačkih i desantnih vazduhoplova.

Snimci koji su uslikani 15. marta u 1,35 sati po lokalnom vremenu prikazuju velike gomile dima kako se izdižu iz baze, na kojoj se nalaze brojni uništeni helikopteri, uz brojne manje požare koji se prostiru na širem području baze.

Osim satelitskih snimaka, uspešan napad na bazu ruske vojske potvrđuju i snimci s društvenih mreža, nadzornih dronova, kao i protivpožarnih satelita, koji su detektivirali područja visokih temperatura na lokaciji vazdušne baze.

Ono što je zanimljivo, jedan satelitski snimak otkriva da se na pomenutom aerodromu nalaze tri letelice koje poprilično liče na onu koja se prošlog četvrtka srušila u Zagrebu. War Zone je u prvom tekstu i spomenuo mogućnost da su te letelice iste ili slične onoj iz Zagreba, ali posle su uklonili taj deo.

(Fotografija na kojoj se navodno vide letelice TU-141 nalazi se u donjem levom uglu)

Na fotografijama Planet Labs-a, najveći oblak dima uzdiže se iznad središnjeg dela baze, gde se nalazi ključna infrastruktura za opremanje i održavanje letelica, a oblak je toliki da je verovatno sakrio pune razmere štete koju je naneo ukrajinski napad.

Na drugim delovima baze vidljivi su helikopteri u plamenu, kao i razoreni helikopteri koji ne gore - moguće posledica prethodnog ukrajinskog napada koji se dogodio sedam dana ranije, 7. marta ove godine. Cela je baza prekrivena letelicama i vozilima, no moguće je da je deo tih vozila nekad pripadao ukrajincima, koji su ih ostavili za sobom kada su napuštali bazu.

Ukrajinske su vlasti nakon prethodnog napada pobedonosno objavile da su uništile 30 helikoptera, ali nezavisni analitičari su bili skeptični naspram tih tvrdnji, s obzirom da je šteta koja je nanesena bazi tada bila znatno manja nego u napadu ovog utorka.

1 / 6 Foto: Profimedia

Napad je, prema analizi udarnih tačaka na samoj bazi, najverojatnije izveden raketnom artiljerijom - višecevnim bacačima raketa.

Analitičari portala The War Zone ističu kako je ukupnu štetu koja je počinjena u dva napada za dve sedmice teško precizno proceniti, ali i kako nema sumnje da su ruske snage sigurno pretrpele "značajne" gubitke u oba napada, te da Ukrajina i dalje ima vojnu sposobnost da ugrozi bazu direktnim raketnim napadima.

Bonus video:

01:18

Karamela došao na Ksenijin grob: Pomen pevačice koja je tragično nastradala

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.