"OVO JE NAŠA NOVA REALNOST": Povlače se novi potezi na SLABOJ TAČKI NATO pakta
Ilustracija, Foto: Profimedia, Wikipedia, Japan Ministry Of Defense

panika

"OVO JE NAŠA NOVA REALNOST": Povlače se novi potezi na SLABOJ TAČKI NATO pakta

''Ova misija jasno pokazuje našu prisutnost na istočnom Baltiku'', rekao je Šmit Elsen

Objavljeno:

Nekoliko sati nakon što su ruski projektili prvi put pogodili ukrajinske gradove 24. februara, zapovednik nemačke mornarice Terje Šmit-Eliasen dobio je obaveštenje da uputi pet ratnih brodova pod njegovim zapovedništvom u bivšu Sovjetsku Republiku Letoniju kako bi pomogao da se zaštiti najranjiviji deo istočnog krila NATO-a, piše Reuters.

Brza depeša bila je deo njemačkog pokušaja da pošalje "sve što može ploviti na moru", kako je to opisao glavni šef mornarice, u odbranu područja koje vojni stratezi dugo smatraju najslabijom tačkom saveza.

Iznenadni odlazak brodova pokazao je kako je ruska invazija NATO i Nemačku vratila u novu stvarnost i suočila diplomate, obaveštajne, političke i vojne službenike sa činjenicom koju sigurnosni izvori nazivaju najozbiljnijom pretnjom sigurnosti saveza još od doba Hladnog rata, prenosi "Indeks".

1 / 6 Foto: Profimedia

''Ova misija jasno pokazuje našu prisutnost na istočnom Baltiku'', rekao je Šmit Elsen. Ukupno 12 ratnih brodova s oko 600 mornara na brodu trebali bi započeti s operacijom čišćenja mina u narednim danima.

"Nova normalnost"

Dana 16. februara, kada su obaveštajni podaci pokazali da je invazija neizbežna, glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je sadašnju eru "novom normalnošću".

Cela situacija na svetu uveliko liči na povratak u prošlost, piše Reuters. Osnovan 1949. za odbranu od sovjetske pretnje, NATO savez suočava se s povratkom na mehaničko ratovanje, ogromnim povećanjem izdataka za odbranu i potencijalno novom gvozdenom zavesom koja pada širom Evrope.

Ruski vojni brod
Ruski vojni brodfoto: Printscreen/Youtube/МЫ НЕСЁМ АНДРЕЕВСКИЙ ФЛАГ

Nakon što se mučio pronaći novu ulogu nakon Hladnog rata, suprotstavljajući se terorizmu nakon napada 11. septembra na Sjedinjene Države 2001. i ponižavajućeg povlačenja iz Avganistana 2021., NATO se vraća u odbranu od svog izvornog neprijatelja.

Ali postoji razlika. Kina, koja se razdvojila sa Sovjetskim Savezom tokom Hladnog rata, odbila je da osuditi rusku invaziju na Ukrajinu, koju Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom". A stari nacrti hladnog rata više ne funkcionišu, jer se NATO širio na istok od 1990-ih, dovodeći bivše sovjetske države — uključujući baltičke države Letoniju, Litvaniju i Estoniju 2004. godine.

Početkom februara Kina i Rusija izdale su snažnu zajedničku izjavu u kojoj odbacuju širenje NATO-a u Evropi i dovode u pitanje međunarodni poredak predvođen Zapadom.

"Došli smo do prekretnice"

Izravna konfrontacija između NATO-a i Rusije mogla bi dovesti do globalnog sukoba.

“Došli smo do prekretnice”, rekao je penzionisani nemački general Hans-Lotar Domroese, koji je do 2016. vodio jedno od najviših NATO-ovih zapovedništava u holandskom gradu Brunsumu.

“Imamo Kinu i Rusiju koji sada delaju zajedno, hrabro izazivajući Sjedinjene Države za globalno vođstvo. … U prošlosti smo govorili da odvraćanje deluje. Sada se moramo zapitati: Da li je dovoljno odvraćanje?", rekao je on, prenosi "Indeks".

Bonus video:

00:42

Potresan snimak! Ukrajina: Plamen odneo sve, vatrogasci se jedva izborili sa ovom pretnjom

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.