UKRAJINSKI KONTRANAPAD KOD KIJEVA POSTIGAO NAPREDAK?
Ilustracija, Foto: Printscreen, Profimedia

stanje u ukrajini

UKRAJINSKI KONTRANAPAD KOD KIJEVA POSTIGAO NAPREDAK?

Ako ukrajinske snage učvrste svoju kontrolu nad Makarivom, ruskim bi snagama moglo postati teže osigurati zapadne prilaze Kijevu, a onda i napredovati dalje na jug

Objavljeno: 18:42h

Čini se da je ukrajinski protivnapad severno i zapadno od glavnog grada Kijeva postigao određeni napredak, piše CNN.

To je ugrozilo ruske napore da okruže grad te umanjilo sposobnost ruskih snaga da opskrbe prednje jedinice koje su izložene severno od grada.

Video zapisi objavljeni u ponedjeljak pokazuju kako ukrajinski vojnici dižu nacionalnu zastavu iznad zgrade u gradu Makarivu, nekih 65 kilometara zapadno od Kijeva.

Zatim, rano u utorak ukrajinske oružane snage objavile su na društvenim mrežama da su ponovno preuzele kontrolu nad Makarivom.

Nakon 24 sata borbi "državna zastava Ukrajine podignuta je iznad grada Makariva" dok su se Rusi povlačili, objavile su Oružane snage na Fejsbuku.

1 / 5 Foto: Profimedia

Grad je strateški smešten zapadno od Kijeva.

Šef kijevske regionalne policije Andrij Nebitov u ponedjeljak je obišao Makariv. Snimak njegove posete pokazala je ogromnu devastaciju, a grad je izgledao napušten.

Nebitov je rekao da je Makariv još uvek granatiran, a to znači da je neposredna okolina još uvek pod ruskom okupacijom. Komesar mu je tokom obilaska rekao da topovska vatra dolazi s udaljenosti od oko 5 kilometara, a to je područje koje još drže Rusi.

Makariv je još uvek pod vatrom, rekao je.

"Svaka druga civilna zgrada, privatne kuće, uništene su, oštećene topovskim granatiranjem", kazao je Nebitov.

"Gotovo da nema ljudi u gradu", rekao je Nebitov na snimku.

Ruskim snagama moglo bi postati još teže

Ako ukrajinske snage učvrste svoju kontrolu nad Makarivom, ruskim bi snagama moglo postati teže osigurati zapadne prilaze Kijevu, a onda i napredovati dalje na jug.

Takođe postoje naznake da su ruske snage pretrpele neuspehe severno od Kijeva u područjima koja su držale gotovo od početka invazije, piše CNN.

Kratki video koji je CNN prustio prikazuje ukrajinske vojnike kako hodaju u gradu Mošhunu, oko 35 km severno od glavnog grada. Čini se da je video snimljen u poslednja dva dana.

1 / 4 Foto: Profimedia

Video ukrajinskog drona lociran tokom vikenda pokazao je uništavanje ruskog oklopnog vozila na istom području.

Poplava reke može predstavljati velike probleme za Ruse

Osim toga, poplava jeke Irpin može predstavljati logističke poteškoće za ruske trupe u tom području, kao što je problem i uništenje železničkog mosta severno od Irpina.

Ako ukrajinske snage konsoliduju svoje dobitke, najnapredniji položaji Rusa kod Buche i Hostomela neposredno severno od Kijeva mogli bi postati ranjivi.

Rusi su zauzeli zračnu bazu Antonov u Hostomelu neposredno nakon početka invazije, ali to je bilo kratkog veka. Nezauzimanje zračne luke im je znatno omelo planove i sprečilo da je koriste kao zračni most.

Rusima preti opasnost da ih ukrajinska vojska odseče

Nekih 20 kilometara severno od Makariva nalazi se grad Borodjanka, koji ruske i čečenske snage drže od početka kampanje. Ako bi Ukrajinci zauzeli Borodjanku, ruske jedinice bi mogle biti odsečene.

Bojno polje se stalno pomiče, a Rusi bi mogli preokrenuti nedavne gubitke, nastavlja CNN. Ali ako Ukrajinci zadrže Makariv i prošire svoju kontrolu nad tim područjem, ruski položaji između grada i Kijeva postali bi ranjivi, što bi dodatno ometalo njihov cilj napredovanja na jug kako bi opkolili Kijev.

Trenutno je južna ruta izlaska iz glavnog grada još uvek otvorena, a prema ekipi CNN-a koja je prošla tom rutom, auto-put je često zakrčen prometom koji dovodi zalihe u Kijev.

Nesposobnost Rusije da završi opkoljavanje glavnog grada tokom gotovo četiri nedelje iznenadila je zapadne zvaničnike, od kojih su neki predviđali da će Kijev pasti unutar 72 sata od početka invazije.

Bonus video:

01:31

Snimak kolone ruskih konvoja u Ukrajini

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.