UMRO IVAN: Bio osuđen na DOŽIVOTNU kaznu, a za neke je bio HEROJ!
Preminuli Ivan Kolona, Foto: EPA PHOTO/EPA/HO

NACIONALISTA SA KORZIKE

UMRO IVAN: Bio osuđen na DOŽIVOTNU kaznu, a za neke je bio HEROJ!

Kolona je pre dve decenije osuđen zbog ubistva Kloda Erinjaka 1998. godine, nakon petogodišnje potere. Pronađen je kako živi u planinama kao pastir

Objavljeno: 23:45h

Osuđeni nacionalista sa Korzike, koji je napadnut u zatvoru što je dovelo do protesta na francuskom mediteranskom ostrvu, preminuo je.

Ivan Kolona (61), koji je služio doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva visokog zvaničnika Korzike, napadnut je 2. marta. Njega je u zatvoru pretukao kamerunski džihadista, prenosi BBC.

Ivan je nakon napad završio u komi i prebačen je na lečenje u bolnicu na jugu Francuske.

Napad je izazvao proteste na Korzici, gde ga mnogi vide kao heroja u kampanji za nezavisnost od Francuske.

Kolona je pre dve decenije osuđen zbog ubistva Kloda Erinjaka 1998. godine, nakon petogodišnje potere. Pronađen je kako živi u planinama kao pastir.

Ivan Kolona
Ivan Kolonafoto: EPA PHOTO/EPA/HO

Kolona, koji je bio jedan od najpoznatijih francuskih zatvorenika, umro je u bolnci u Marseju. Njegove pristalice dugo su protestovale da se on pusti ili prebaci u zatvor na Korzici.

Prema rečima tužilaca, Kolona je vežbao u teretani kada ga je navodno napao Frank Elong Abe (35), bivši džihadista osuđen zbog terorizma.

Abe je osam minuta tukao Kolonu i probao da ga uguši kesom i peškirima, rekli su istražitelji. Tokom ispitivanja optužio je Kolonu za "huljenje" i ruganje proroku Muhamedu.

Napad je izazvao bes na ostrvu, što je dovelo do najvećih i najnasilnih protesta u njegovoj istoriji.

Duže od 10 dana demonstranti su izlazili na ulice, uzvikivali "Sloboda", dok su neki bacali kamenje na policiju.

Mučna smrt Ivana Kolone stavila je probleme Korzike u centar političkog dnevnog reda, manje od tri nedelje uoči predsedničkih izbora u Francuskoj.

Iako je bio osuđeni ubica, 61-godišnjak je imao status heroja među ostrvskim nacionalistima. Mnogi od njih odbijaju da veruju da je on zapravo kriv za ubistvo 1998. On je to uvek poricao.

Ali mnogi su više bili užasnuti načinom njegove smrti. Oni krive francusku državu da ga nije zaštitila, posebno nakon što je Pariz godinama odbijao da ga prebaci sa kopna u zatvor na Korzici.

Makron smiruje situaciju na Korzici nakon smrti Kolone

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je danas na smirivanje situacije nakon što je u zatvoru preminuo Ivan Kolona.

- Najvažnije je da se zadrži mir i da razgovori budu nastavljeni - rekao je Makron u intervjuu za radio Frans bl hvaleći lokalne političare za slične pozive.

Emanuel Makron
Emanuel Makronfoto: Profimedia

Francuski predsednik je istakao i da će biti preduzete sve mere kako bi bili sprečeni ovakvi incidenti u zatvorima, a tužioci su pokrenuli istragu povodom navedenog slučaja ne bi li, pored ostalog, utvrdili da li ima elemenata terorizma.

Sukobi između korzikanskih demonstranata i policije nakon napada na Kolonu inicirali su hitnu posetu ministra unutrašnjih poslova Žerala Darmanena, koji je rekao da bi Pariz mogao razmotriti mogućnost da mediteransko ostrvo dobije određeni stepen autonomije.

Korzika ima istoriju separatističkog nasilja i francuska vlada će pomnije pratiti situaciju nekoliko sedmica pre predsedničkih izbora.

U utorak su se o ovom slučaju izjasnili i drugi predsednički kandidati, a Marin Le Pen, liderka krajnje desnice, koja ima šanse za ulazak u drugi krug izbora sledećeg meseca, rekla je da vlada duguje biračima odgovore o tome kako se takva "sramna" smrt mogla dogoditi.

Bonus video:

01:31

Snimak kolone ruskih konvoja u Ukrajini

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.