UKANALILI POLA SVETA: Američki FED podigao referentnu kamatu na 0,75%, svima skočili dugovi!
Foto: Reuters

GLOBALNI MOBING

UKANALILI POLA SVETA: Američki FED podigao referentnu kamatu na 0,75%, svima skočili dugovi!

Između ostalog, javni dug Srbije uvećan je za 80 miliona € iste sekunde kada je američka Uprava federalnih rezervi podigla kamatne stope
Objavljeno: 15:15h

Američki FED (Federalne Rezerve) podigao je referentnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnih poena na raspon između 0,5 i 0,75 odsto, nagovestivši brži tempo povećanja referentne kamate u 2017, javlja agencija Rojters.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ovo je tek drugo povećanje referentne kamate u SAD od 2008. godine, a nagoveštena moguća tri nova podizanja u idućoj godini poslala su dolar na 14-godinji maksimun i izazvala rasprodaju na većini azijskih tržišta.

Jednim potezom "obradovala" ceo svet: Dženet Jelen, foto: Reuters

Ova vest je uticala na ogroman skok dolarskog indeksa prema drugim valutama na 102,62 poena, na najviši nivo od 2003. godine:

* Evro je pao za 0,2 odsto na 1,0512 dolara, nakon što je prethodno skliznuo na 1,0468 dolara, što nije viđeno u poslednjih 21 meseci.

* Funta je oslabila za gotovo 2,0 američka centa na 1,255 dolara.

* Na azijskom trgovanju gubitke su pretrpeli australijski, kanadski novozelandski dolar, kao i meksički pezo.

* Kineski juan je pao na najniži nivo prema dolaru u više od osam godina, na sedam juana za jedan dolar.

Između ostalog, javni dug Srbije uvećan je za 80 miliona evra istog sekunda kada je američka Uprava federalnih rezervi podigla kamatne stope.

FED, foto: Reuters

Trgovci su rekli za Rojters da su velike kineske državne banke snažno intervenisale na tržištu kako bi sprečile velikom udaljavanje kursa juana od zvanično utvrđenog dnevnog kursa centralne banke od 6,9289 juana za dolar.

Za jednu sekundu dug Srbije skočio 80 miliona evra!

Fed je saopštio, nakon sinoćne sednice, da je “s obzirom na realizovane i očekivane uslove na tržištu rada, kao i na situaciju sa inflacijom, Komitet za operacije na otvorenom tržištu odlučio da podigne ciljani raspon referentne kamate sa nivoa od između 0,25 do 0,50, na raspon od 0,50 do 0,75 odsto".

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.