UKRAJINA U PROBLEMU! Nemaju dovoljan kapacitet skladišta
Žitarice, Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

ČAK NI ZA SMENJENU ŽETVU

UKRAJINA U PROBLEMU! Nemaju dovoljan kapacitet skladišta

Ukrajina je peti najveći svetski izvoznik pšenice i među prva tri izvoznika kukuruza, ječma i suncokreta

Objavljeno:

Ukrajina nema dovoljne kapacitete za skladištenje žitarica, čak ni za ovogodišnju smanjenu žetvu, jer je suočena s problemom da izveze postojeće zalihe iz skladišta nakon napada Rusije, objavio je danas Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Jakob Kern, koordinator Svetskog programa za hranu u Ukrajini - nadležan za vanredne situacije - procenjuje da 20 odsto zasejanih površina u Ukrajini neće biti požnjevo u julu i da će površine prolećne setve biti za oko trećinu manja nego inače, prenosi Rojters.

Ukrajina je peti najveći svetski izvoznik pšenice i među prva tri izvoznika kukuruza, ječma i suncokreta. Njena proizvodnja pšenice u 2021. iznosila je oko 40 miliona tona, a proizvodnja preostale pomenute poljoprivredne kulture je bila 50 miliona tona.

Veliki problem ove godine je izvoz postojećih zaliha žitarica, kako bi se obezbedili kapaciteti za skladištenje žetve 2022. i generisao novac za kupovinu semena i đubriva za sledeću sezonu setve, rekao je Kern putem video linka iz Ukrajine, na brifingu za medije u Ženevi.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

On je naveo, pozivajući se na podatke Ministarstva poljoprivrede te zemlje, da je Ukrajina izvozila skoro sve svoje žitarice i uljarice, oko 6 miliona tona mesečno - preko morskih luka koje su sada blokirane zbog sukoba.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.